Kernebider – et hit på foderbrættet

Foto: Carsten Siems

 

 

For et stykke tid siden sagde min svigerdatter, at hun var overrasket over, at der i Danmark findes så mange forskellige og flotte fugle, som hun nu var blevet opmærksom på, ved at læse vores ugentlige fugleartikler.

 

Kernebider

Kernebider hører til iblandt de top 10 flotteste og mest særprægede. Det store kraftige tykke metalblålige næb og store orangebrune hoved og kinder dominerer helhedsindtrykket af fuglen. Han og hun ligner hinanden, dog er hannen mere kraftig i farverne. Næbbet skifter farve til gulligt om sommeren.  Som kunstner bliver jeg fasineret af den fine afstemte metalgrå farve i næbbet som fortsætter i nakken og gentages på vingens sider. Brystet er sart rødbrunt. Omkring næbbet og det rødbrune øje tegner sig et sort parti som forsætter under næbbet som en hagesmæk.

 

(Foto: Carsten Siems)

 

Solsikkefrø

Det er ikke en fugl man ofte ser. Den kan dog om vinteren ses på foderbrættet, hvor den især gerne æder solsikkefrø, ellers opdages den af den opmærksomme iagttager, ved dens flugtkald, et meget skarpt kort ”Ziic”. Ser man op kan Kernebiderens karakteriske brede hvide vingebånd så ses, når den passere henover i bølgende flugt.

 

 

(Foto: John Pedersen)

 

Stort næb

På tysk hedder den Grossbeak hvillket betyder Stort Næb og det er da også næbbet der gør det største indtryk, når man ser Kernebidernen. Den er istand til at knække kerner og frugtsteen med en kraft der svarer til 35 til40 kg’s tryk og da den selv vejer 50-60 grammå det det siges at være ret imponerende. Dens foretrukne føde om vinteren er kirsebærsten, mirabellasten og kerner fra taks ask og bøg. Den samler stenene på jorden, hvor de knækkes.

 

(Foto: Søren Vallø)

 

Ynglesæsonen

Læs også
Lisbeth og Ole har købt deres drømmehus – nu bliver de vækket hver morgen af vilde skrig

I ynglesæsonen æder den friske knopper og insekter. Når den har unger fodres de primært med larver fra egevikler, som er et lille sommerfugle lignende insekt, der lægger sine larver i egetræer. Jeg bliver altid så imponeret over naturens snedige tilpasning, da for mange egeviklere vil skade egetræet, og så er det jo enormt smart at f.eks Kernebideren lige præcist bruger dette insekt til at opfostre sine unger med.

 

Næbgnidning

Kernebideren foretrækker at bygge sin rede i kronerne af høje løvtræer, gerne 2 til10 meteroppe. De er sociale fugle og yngler ofte tæt på hinanden. De ligger 4-6 æg, hunnen ruger, mens hannen sørger for at fodre hende. Netop denne adfærd ingår også i Kernebiderens parringsritual, da de to udkårne med deres næb udfører en slags næbgnidning og hannen skinfodre hunnen som han senere vil gøre det mens hun er æg rugende.

 

 

Stormsvalen

Er du interesseret i at studere fuglene i haven, har vi i Stormsvalen et stort udvalg i foderplatforme og redekasser, og søger du en kikket er vi blandt Danmarks førende kikkertforhandlere.

 

Se mere på  www.stormsvalen.com

 
Man kan se flere af Carsten Siems naturbilleder på denne udstilling: http://gribskovfotograferne.dk/fotoudstilling-i-helsinge/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…