Magtkampen mellem Helle Thorning og Mette Frederiksen spidser til

I tirsdags skiftede Helle Thorning kurs i sagen om danske velfærdsydelser til EU-borgere.

 

Hidtil har hun nøjedes med at slå fast, at der ikke er noget at gøre i forhold til børnechecken. Danmark må bare følge EU.

 

Men nu erklærede hun sig parat til at tage et opgør med EU-Kommissionen på det langt større dagpengeområde. Samtidig bebudede hun en skærpet kontrol for at sikre mod, at EU-borgere misbruger danske velfærdsydelser.

 

Denne kovending synes at komme efter et pres fra Helle Thornings rival og mulige afløser, Mette Frederiksen.

 

Tilsyneladende vandt Mette Frederiksen altså deres indbyrdes opgør om EU-linjen. Og så alligevel ikke rigtigt.

 

Det lykkedes nemlig Thorning at få drejet det ny budskab i en retning, som alligevel passer til hendes egen EU-linje – og til hendes mulige personlige ambitioner om en EU-post. Og det kan tage luften ud af Mette Frederiksens forsøg på et kursskifte.

 

Magtkampen mellem Helle Thorning og Mette Frederiksen spidser til.

 

Presset fra Mette Frederiksen

Ekstra Bladet har talt med flere medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe, som beretter om et gruppemøde hos Socialdemokraterne i februar, hvor Mette Frederiksen gik i offensiven i forhold til velfærdsydelser til EU-borgere. Specielt dagpengene.

 

Frederiksen skulle have peget på, at det ville være selvmord for Socialdemokraterne at forholde sig passivt til, at rumænere, polakker og andre hurtigt kan få dagpenge i Danmark, samtidig med at mange danskere ryger ud af dagpengesystemet.

 

Dette er en indlysende rigtig politisk vurdering. Det er en katastrofe for Socialdemokraterne, hvis vælgerne får indtryk af, at partiet står for skrappe velfærdsreformer over for danskerne, men social gavmildhed over for EU-borgere.

Læs også
Mette F. lægger ud med store løftebrud i udlændingepolitikken – vi får flere flygtninge

 

Tilsyneladende fik Mette Frederiksen da også presset Thorning til at ændre linjen.

 

Thorning talte kun om jura

Men hørte man nærmere efter i tirsdags, formulerede Thorning den ny linje på en måde, så hendes meget EU-venlige tilgang, som hun deler med De Radikale, blev fastholdt.

 

Thorning talte ikke om at tage et politisk opgør med EU’s stærke indblanding i landenes dagpenge og andre velfærdsydelser. Hun talte alene om gældende jura.

 

Hun forklarede, at når hun ville tage kampen op med EU på dagpengeområdet, så var det, fordi regeringens jurister mente, at Danmark rent juridisk kunne vinde her.

 

Thornings overvejelser

Ved at holde sig strengt til de juridiske rammer, undgår Thorning at provokere nogen i EU. Det betragtes jo som helt legitimt, at have juridiske uenigheder med EU-Kommissionen.

Læs også
Mette Frederiksen satsede voldsomt og tabte – kaotiske tilstande hos de røde

 

Hvis Thorning derimod valgte et politisk korstog mod selve EU’s tilgang til velfærdsydelser, ville det være langt mere kontroversielt. Det kunne skade hendes renommé som god europæer og i øvrigt også hendes mulighed for en toppost i EU, hvis hun går efter en sådan.

 

Samtidig undgår Thorning med sine juridiske argumenter at tabe ansigt. I sagen om børnechecken hængte hun sin holdning op på juraen, så er hun nødt til at begrunde sin nye kurs med, at juraen er anderledes med dagpengene.

 

Endelig gør jurasnakken det muligt for Thorning at holde sig gode venner med EU-begejstrede radikale. De vil bestemt ikke have noget politisk opgør med velfærdsydelserne til EU-borgere.

 

På alle måder passer den rent juridiske tilgang altså Thorning fint.

 

Vanskelig situation

Den er derimod skidt for Mette Frederiksen og for Socialdemokraterne som parti.

 

Læs også
Regeringsforhandlingerne er ramt af store problemer – men Journalistisk Venstreparti prøver at hjælpe ’deres’ Mette

Det er meget tvivlsomt, om Danmark rent juridisk har en god sag på dagpengeområdet. Flere EU-eksperter har allerede slået fast, at Danmark vil tabe et sådant juridisk opgør.

 

Dermed kan Socialdemokraterne blive anbragt i en meget vanskelig situation.

 

Mette Frederiksen ville have gjort det anderledes

Hvis der nu kommer en større debat om, at regeringens juridiske argumenter næppe holder vand, kan det give Socialdemokraterne endnu én på hatten hos vælgerne.

 

Dette er ekstra følsomt, fordi der skal være både valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om EU’s patentdomstol den 25. maj.

 

Partiet har derfor hårdt brug for at vise politisk kampgejst i forhold til vælgerne. Vise, at Socialdemokraterne er engagerede i at få lavet om på EU’s system for velfærdsydelser og er parate til at gøre fælles sag med andre EU-lande.

 

Hvis Mette Frederiksen havde været S-leder i stedet for Helle Thorning, ville hun sikkert meget klart have tilkendegivet, at hun anså EU-borgernes lette adgang til velfærdsydelser i Danmark for et politisk problem. Dermed ville hun have varmet socialdemokratiske hjerter.

Læs også
De Radikale er hårde over for danskerne, men bløde over for indvandrerne – en farlig partner for Socialdemokratiet

 

Men det gør Thorning ikke.

 

Krummede tæer

I Folketingets spørgetime med statsministeren i tirsdags spurgte de borgerlige ledere gang på gang Thorning til hendes politiske holdning. Mente hun, at det var godt, at EU-borgere med det samme kunne få børnecheck i Danmark?

 

Thorning nægtede at svare. Hun holdt sig til juraen. På den måde holdt hun sig gode venner med De Radikale. På den måde plejede hun sit renommé i EU. På den måde bevarede hun muligheden for en toppost i EU. Men på den måde tabte hun også vælgere.

 

Mette Frederiksen må have krummet sine tæer over situationen. Hun vandt et slag ved at tvinge Thorning til at blive mere aktiv. Men hun tabte et slag, fordi Thorning brugte en argumentation, som passede i hendes eget kram.

 

Magtkampen mellem Helle Thorning og Mette Frederiksen spidser til.

 

Læs også
Mette F. har lagt udlændingepolitik frem – det vil gøre samarbejdet med de røde støttepartier sværere på fem punkter
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…