Gransanger – en fugl i fremdrift

Foto: Ken Billington

Er der noget der slår en forårsmorgen, hvor fuglene synger om kap? Endnu en stemme – Gransangerens – har netop i disse dage, sluttet sig til koret og mange flere arter følger dag for dag. Det er alle trækgæster, der kommer fra syd og trækker mod nord for at yngle i den lange lyse sommer, som er så bugnende fuld af insekter, frø og bær og består af lange dage til at søge føde i.

 

Pippen

Tjif Tjaf Tjif Tjaf – ikke så melodiøs og varieret som andre sangere som f.eks. Løvsanger og Munk, men den ligger en god blød undertone i koret af stemmerne. Vi hørte den for første gang for lidt over en uge siden.

 

(Foto: Ken Billington)

 

 

‘Chiffchaff’ på engelsk

Det er især på stemmen man genkender Gransangeren, dens engelske navn er da også Chiffchaff.
Dens fjerdragt er uanselig grågrøn på oversiden og meget lys gulgrøn på undersiden, den har mørke ben og næb. Gransanger og Løvsanger er vanskelige at adskille, da de ligner hinanden meget.

 

Hannen synger højt fra grantræerne

Gransanger er meget almindelig udbredt over hele Danmark. Den ynder nåle og løvtræer, hvor der er god afstand mellem træerne, som f.eks. i gamle sommerhusområder. Her vælger hannen sine sangposter højt til vejrs ofte i grantræer, hvor han på skift sidder i trætoppene og synger. I forhold til andre sangere er Gransangers territorium meget stort. Parret bygger deres rede i buske tæt ved jorden. De får omkring 6 æg og bringer normalt et kuld unger på vingerne i løbet af en sommer. Føden består primært af insekter, men de spiser også frø og bær.

 

(Foto: Valter Jacinto)

 

Trækfugl

Gransangeren er som de andre sangere insektædere og derfor trækker de alle væk efter sommeren. Gransangeren overvintrer i Middelhavslandene. Det er en art i fremdrift. Fra kun at have været tyndt spredt ud over landet, er den nu massivt til stede og bestanden vokser stadig. Man mener årsagen kan findes i, at den kun skal trække fra Middelhavslandene til forskel for andre sangere, som trækker over Sahara og andre dele af Afrika, hvor den lange vej kan være mere farefyldt.

 

(Foto: Andreas Trepte)

 

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

Hør Gransangerens sang her:

 

 

WWW.STORMSVALEN.COM

Af Aage og Karin Kabbelgaard, Stormsvalen.com Naturbutik, Nødebovejen 89.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…