Gærdesmutte – lille fugl stor stemme

Foto: Svend Nørgård

 

 

 

De fleste mennesker kender udseendet på den lille kække Gærdesmutte. Den lille buttede nøddebrune krop med den korte ofte lodrette hale. Færre har set den, idet den bevæger sig hurtigt og konstant, når den gennemsøger hvert et krat og hver en busk i sin søgen efter føde, der i øvrigt består af insekter, især biller og edderkopper.

 

Almindelig dansk fugl

I Danmark er gærdesmutte en meget almindelig ynglefugl. Den holder til i alle typer skov og helst hvor der er rigeligt med krat vegetation tæt ved jorden. Ofte bygger gærdesmutten sin rede direkte på jorden f.eks. ved en stub eller i roden af et væltet træ, men den bygger også rede ved huse, hvor der ikke er så meget menneske trafik, f.eks. i en hulning under et spær eller lignende.

 

Reden i skuret

Vi havde på et tidspunkt et lille sommerhus i Rørvig, hvor vi i flere somre havde ynglende Gærdesmutte under tagudhænget på vores redskabsskur. Stor var fornøjelsen ved at iagttage først den stolte han, når han syngende kurtiserer hunnen, og senere den travle aktivitet af forældre fuglene, der i løbet af 14 dage får kuldet gjort flyveklar. Ungerne er dog først er klar til at forlade reden efter endnu nogle uger.

 

(foto: Svend Nørgård)

 

Synger sin glæde ud

Det er en imponerende stemme så lille en fugl har. Mange en sommermorgen er vi blevet vækket tidligt, af en Gærdesmutte, som med udspilet bryst og hale, har sunget sin glæde ud. Sangen består af høje smældende fløjt i hastig rækkefølge, som afsluttes med en karakteristisk dalende trille.

 

Trækker kun hvis det er meget koldt

Gærdesmutten er primært standfugl, men kan i hårde vintre finde på at trække til lunere himmelstrøg. Denne vinter har ikke været hård, men vinteren sidste år, gjorde livet svært for den lille vævre skabning, da den lever af det den kan finde i naturen og yderst sjældent ses på et foderbræt, hvor det kun vil være for at afsøge brættet for mulige insekter. I hårde vintre skønnes det at helt op til 70% af bestanden risikerer at dø. Jo mindre man er, jo mere vanskeligt er det at holde varmen. Gærdesmutten har ellers en smart måde at deale med dette på, idet gærdesmutter overnatter sammen i fuglekasser eller hulrum i træer, hvor de samler sig i en klump og på denne måde hjælper hinanden med at holde på varmen. Et eksempel fra England beretter om, at der i én enkelt redekasse, blev registeret 61 individer. Bestanden rehabiliterer sig heldigvis rimeligt hurtigt igen, idet gærdesmutten ligger 6-8 æg og som regel har flere kuld på en sommer.

 

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

(Foto: Svend Nørgård)

 

Indret din have til gærdesmutten

Vil man gerne have Gærdesmutte i sin have er det en god idé at sørge for at have et område, hvor kvasen kan få lov at fylde. Gærdesmutten elsker nemlig en rodet have med masser af krinkelkroge, brændestakke og tætte buskadser, hvor den i rigelige mængder kan finde insekter m.m. I Ornitologisk Have hos Stormsvalen har vi indrettet en del af haven med masser at grene, så det danner et massivt krat og der bor vores ven Gærdesmutten.

 

Særlig redekasse kan anskaffes

Gærdesmutten bygger en kugleformet rede med et lille indgangshul på siden. Den bygges af visne blade, græs, kviste og fores med mos. Hos Stormsvalen kan købes en Gærdesmutte-redekasse i kokos, som parret benytter som ramme for deres rede. http://www.stormsvalen.com/collections/fuglekasser/products/gaerdesmutte-redekurv-kokos

 

Hør dens sang her:

 

 

 

Læs også
Er ‘The Aliens’ kommet til København? – Nej det er Spindemøl’ …

Og hør mere sang her:

 

 

 

 

WWW.STORMSVALEN.COM

Af Aage og Karin Kabbelgaard, Stormsvalen.com Naturbutik, Nødebovejen 89.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…