Fuglekongen

Flickr

I skov og plantager, på steder med høje graner og tæt lavere bevoksning, findes fuglekongen. Deres kald består af høje meget fine toner ” tsiisisisisisi ” som følger hinanden i hurtig rækkefølge. Standser du op og står lige så stille et stykke tid og ser op i kronen, vil du måske registrere, små hurtige bevægelse af en rund lille skabning, det er fuglekongen.

 

(Foto: Christian Lübke)

 

Olivengrøn

Den har fået sit navn pga. den på issen har et kort gult bånd omkranset af en sort stribe, og som ligner en krone. Hos hannerne er den gul-orange som tydeligt kan iagttages, når den under ophidselse rejser sin top. Ryggen er smuk olivengrøn og undersiden er lysegrå, vingerne er brunsorte med hvidt vingebånd.

 

Danmarks mindste fugl

Fuglekongen er Danmarks mindste fugl med sine 8-10 cm og den vejer kun 5-6 gram. Næbbet er sort, meget kort og spidst og dermed særligt velegnet til at håndtere små insekter. Unge fuglekonger mangler den gule og sorte stribe på issen.

 

Kongen over alle fugle

En mere eventyrlig version af hvordan den fik sit navn var: at alle fugle samledes i skoven for at afgøre hvem der skulle være fuglekongen over dem alle. De besluttede, at den der kunne flyve højst måtte være den rigtige konge. Da alle fugle havde givet op i forsøget var kun ørnen tilbage. Så højt fløj den, at den næppe kunne ses. Da den landede hoppede en lille fugl ned fra den ryg. ”Har du være på ryggen af ørnen under hele flyveturen? ” spurgte alle de andre fugle.

 

“Ja” sagde den lille fugl. “Jeg blev hurtigt træt, for jeg er jo den mindste af jer allesammen og ørnen var så venlig at lade mig lande på dens ryg” – “Jamen så er det jo dig der skal være fuglekonge for du er den af os alle sammen der har været højest oppe” (Se hele historien nederst i artiklen)

 

Mos, lav og spindelvæv
Både han og hun deltager i redebygningen, som består af mos og lav og spindevæv, som bruges som en slags klister, når reden anbringes imellem kvistene på sidegrenene i et grantræ ofte flere meter over jorden. Helt op i 15 meters højde har man fundet fuglekongereder.

 

Begge forældrefugle deltager i fodringen af ungerne, som består udelukkende af insekter, især edderkopper, fluer, myg biller og bladlus.

 

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

(Foto: Karin Kabbelgaard)

 

Jager i flok

Fuglekongen er udbredt store dele af Europa og Asien. De danske ynglefugle, er overvejende standfugle. I efteråret kommer talrige fuglekonger på træk gennem Danmark, mod varmere himmelstrøg og derfor vil den være lettere, at iagttage på en efterårsdag. Ofte fouragerer fuglekonger sammen med mejser, som i flokke, såkaldte birdwawes/fugebølger, flyver gennem skoven på jagt efter føde.

 

Vimser rundt

Altid har den travlt med at finde føde og derfor svær at fastholde i kikkerten. Den ligner en lille kugle, når den lynhurtigt vimser rundt i træerne i sin evige søgen efter insekter, som den finder i blandt graneres nåle. Ifølge kilder fra Naturhistorisk Museum skal den, for at overleve vinteren, have op til 50 edderkopper og bladlus i minuttet for at kunne klare sig.

 

Bladlus indeholder en slags frostvæske, hvilket er ret smart, for på den måde har fuglekongen frisk foder, når kulden har bidt sig fast. Forskere har talt, at fuglekongen om vinteren i gennemsnit skal gennemsøge 300 meter grangrene i timen i alle døgnets lyse timer for at skaffe føde nok. Det er derfor ikke så sært, at bestanden af fuglekonge svinger kraftigt afhængigt af vinterens hårdhed.

 

(Foto: flickr)

Læs også
Er ‘The Aliens’ kommet til København? – Nej det er Spindemøl’ …

 

Man kan høre fuglekongens sang ved at klikke her:

http://www.fuglestemmer.dk/fuglekonge

 

 

 

WWW.STORMSVALEN.COM

Af Aage og Karin Kabbelgaard, Stormsvalen.com Naturbutik, Nødebovejen 89.

 

Stormsvalen Blog: http://stormsvalen.blogspot.dk/

 

Læs også
150.000 mennesker vil se de smukke kirsebærtræer på Bispebjerg Kirkegaard

 

 

Naturhistorier
Hvordan Fuglekongen fik sit navn

Der var engang, hvor alle fuglene samledes i en stor lysning i skoven. De skulle bestemme, hvem der skulle være konge over dem alle sammen.
Men selvfølgelig kunne de ikke blive enige om, hvem af dem, det skulle være.

“Det skal være mig, for jeg har de flotteste farver af os allesammen” sagde skovskaden og viste sine mangefarvede fjer frem. De andre fugle måtte indrømme, at det var godt nok nogle af de flotteste fjer, de længe havde set.

“Det skal være mig” sagde nattergalen, “for jeg har den smukkeste sang af os alle”. Og så sang den, så alle de andre fugle måtte indrømme, at det var godt nok den skønneste sang de havde hørt.

“Nej det skal være mig” sagde falken “for jeg er den hurtigste af os allesammen”. De andre fugle var lidt bange for falken og indrømmede at den var godt nok hurtig.

Til sidst blev de enige om, at den af dem, der kunne flyve højest skulle være konge.

Og alle fuglene lettede og fløj om mod himlen. Højere og højere kom de op, og hurtigt var der nogle af fuglene, der måtte give op og flyve ned igen.

Til sidst sad de alle på jorden og kiggede op på den sidste fugl, der var så højt oppe, at de næsten ikke kunne se den.

Det var ørnen. Og alle fuglene sagde “Det må være ørnen, der skal være konge, for han er den af os alle, der kunne flyve højest”

Men da ørnen landede, sprang en lille bitte fugl ned fra ryggen af den. De andre fugle spurgte “Har du siddet på ryggen af ørnen hele tiden?”

“Ja” sagde den lille fugl. “Jeg blev hurtigt træt, for jeg er jo den mindste af jer allesammen og ørnen var så venlig at lade mig lande på dens ryg”

“Jamen så er det jo dig der skal være fuglekonge for du er den af os alle sammen der har været højest oppe”

Læs også
Glæden ved at plukke havtorn på den langsomme måde – og en nem opskrift

Og sådan gik det til, at den mindste fugl af dem alle sammen kom til at hedde fuglekonge.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…