Islamisk Stat er vidtforgrenet over mange lande – det viser beretningen om en mand, der blev deres tilfældige offer

Islamisk Stat er særdeles bevidste om deres propagandistiske virkemidler. Deres halshugninger af uskyldige borgere fra Vesten, med efterfølgende udsendelse af videoklip fra henrettelsen, har således skabt stor opmærksomhed. Efter henrettelserne af den amerikanske journalist James Foley, den israelsk-amerikanske journalist Steven Sotloff og den britiske nødhjælpsarbejder David Haines kom turen til et fransk gidsel – denne gang langt fra Islamisk Stats territorium i Irak og Syrien.

 

En passioneret bjergbestiger

Den 55-årige franskmand Hervé Gourdel voksede op i Nice og havde siden sin barndom besteget bjerge i de franske alper. Han tog en anset uddannelse til bjergguide i Chamonix ved Mont Blanc. Værnepligten blev aftjent ved hærens elite bjergkorps i Annecy. I 1987 medvirkede han til etableringen af et guidebureau i bjerglandsbyen Saint-Martin-Vésubie, der ligger i de franske alper 50 km fra Nice. Han bragte kunder til bjergtoppe i Frankrig såvel som i udlandet, såsom i Nepal, Vietnam, Jordan, Algeriet og Marokko.

 

I den marokkanske del af Altasbjergene underviste han igennem 20 år elever, der ønskede at blive bjergguider. Gourdel var desuden en ivrig fotograf og holdt af at tage billeder, når han var ude i naturen. Han var afholdt som menneske, med sit åbne sind, sin venlighed og professionalisme. (The Independent)

Henrettelsen af Hervé Gourdel

Hervé Gourdel tog den 20. september til bjergmassivet Djurdjura i den algierske del af Atlasbjergene for at påbegynde en 10 dages vandretur. Han havde som erfaren bjergguide set frem til at udforske området og måske åbne en ny rute.

 

De følgende dage blev imidlertid fatale. Dagen efter ankomsten blev han taget til fange af terrorgruppen Jund al-Khilafah (“kalifat soldater”), der er loyal over for Islamisk Stat. Den 23. september udsendte terrorgruppen en en video, der truede med at hentte gidslet, hvis Frankrig ikke selvsamme dag standsede sine luftangreb på IS i Irak.

 

Dagen efter, onsdag den 24. september, udsendte jihadisterne en video fra henrettelsen af Hervé Gourdel – nøjagtigt 30 minutter efter, at Barack Obama i FN’s Sikkerhedsråd havde opfordret verdenssamfundet til at stå sammen om at ødelægge IS. Videoen bærer titlen: “Et budskab skrevet i blod til den franske regering”.

 

Man ser den bagbundne Gourdel på knæ foran fire maskerede mænd, hvoraf to bærer geværer. En erklæring rettet imod Frankrig bliver læst op: Frankrig har nægtet at implementere Allahs sharialovgivning og lade religionen spredes i landet, og de kommer nu som deltagere i denne korsfarerkrig, som de kalder en krig mod terror. Man ser nu Gourdel blive skubbet om på siden og holdt nede. Man ser herefter en jihadkriger holde det afhuggede hoved op.

 

Hervé Gourdel efterlod sig en kone og to børn.

 

Reaktioner i Frankrig

Mordet på Hervé Gourdel sendte chokbølger gennem Frankrig. Præsident François Hollande kom med meddelelsen om hans død og deklarerede tre dages landesorg. Han understregede, at Frankrig ikke giver efter for terrorister men tværtimod fortsætter sit engagement mod Islamisk Stat.

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

 

Samme aften havde nyhedskanalen iTELE en politisk debat mellem Geoffroy Didier fra den borgerlige parlamentsgruppe UMP og socialisten François Kalfon. Ifølge Kalfon havde henrettelsen intet at gøre med religion, og når omkring tusind muslimer med fransk statsborgerskab er taget til Syrien og Irak skyldes det både, at de er økonomisk såvel som socialt defavoriserede, og især et islamofobisk debatklima i Frankrig.

 

Dagen efter spurgte Le Figaro sine læsere, om muslimer i Frankrig havde taget tilstrækkeligt afstand fra henrettelsen. Meningsmålingen spredtes hurtigt på de sociale medier, og i løbet af få timer havde 87% af mere end 3400 respondenter svaret nej. Figaro besluttede nu at trække dagens spørsgmål tilbage.

 

Torsdag aften blev Hervé Gourdel mindet af sine bysbørn ved en højtidelighed i Saint-Martin-Vésubie samt i Chamonix og Bordeaux.

 

Fredag blev der holdt mindehøjtideligheder for Gourdel flere steder i landet, såsom i Paris, Nice, Lyon og Lille.

 

En markering foran stormoskéen i Paris, ved Place du Puits de l’Ermite, påkaldte sig stor medieopmærksomhed. Den lille plads var fyldt med tilhørere, hvoraf størstedelen var af europæisk oprindelse. Det muslimske Kollektiv mod Islamofobi i Frankrig (CCIF) havde på forhånd taget afstand fra begivenheden.

 

Medieopbuddet var massivt, ifølge nogle iagttagere var der næsten hundrede journalister til stede. Herudover var flere politikere mødt op samt repræsentanter fra de kristne og jødiske samfund. Begivenheden fandt sted efter fredagsbønnen.

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

Lederen af Det Franske Råd for den Muslimske Tro (CFCM) og forstander for stormoskéen Dalil Boubakeur holdt en tale, hvori han erklærede, at islam er fredens religion, der forlanger respekt for livet. En imam sagde, at muslimer også er ofre – i Centralafrika, i Bosnien og her i Frankrig, hvor muslimerne er ofre for islamofobi. Dagen efter kunne man i stort opsatte artikler læse, at Frankrigs muslimer siger nej til barbariet.

 

Et ufuldstændigt korancitat, der uden for dets kontekst vildleder

I sin tale henviste Dalil Boubakeur til koranvers 5:32 i en meget anvendt udlægning: At dræbe et menneske svarer til at slå hele menneskeheden ihjel, men at redde et menneske svarer til at redde hele menneskeheden.

 

I koranversets fulde ordlyd (Ellen Wulffs oversættelse) ser man, at der er undtagelser: hævn og at skabe fordærv i landet: “På grund af dette har Vi foreskrevet Israels børn, at hvis nogen dræber et menneske, uden at det sker som hævn, lige for lige, eller for at have skabt fordærv i landet, er det, som om han havde dræbt alle mennesker. Og hvis nogen skænker et menneske livet, er det, som om han havde skænket alle mennesker livet. Vore udsendinge har bragt dem de klare beviser. Alligevel gik mange af dem derefter for vidt på jorden.” Fordærvet (fesad fi al erz) skal bekæmpes med sharia; der skal slås ned på alle, der ikke overholder shariaen.

 

Fortsættelsen i koranvers 5:33 er åbenlyst krigerisk. Her fortælles, hvordan muslimer skal behandle dem, der ikke adlyder Allah og Muhammed: “Gengældelsen for dem, der fører krig mod Gud og Hans udsending og stræber efter at skabe fordærv i landet, er, at de bliver dræbt eller korsfæstet eller får deres hænder og fødder hugget af i modsat side eller bliver fordrevet fra landet. Sådan er det. Der tilkommer dem vanære i denne verden, og i den hinsidige har de en vældig straf i vente.”

 

Når man i Irak oplever, at Islamisk Stat dræber, korsfæster og hugger lemmer af deres modstandere, har det altså rod i islams hellige skrifter, i Allahs uigendrivelige ord, der ikke kan ignoreres. Denne grusomme adfærd er indlejret i islam. Da Frankrig gik i krig mod Islamisk Stat, blev henrettelsen af Hervé Gourdel legitim. “Dem, der fører krig mod Gud og Hans udsending”, kan både være ikke-muslimer (“vantro”) og de muslimer, som den fundamentalistiske muslim betragter som frafaldne. Derfor bliver shiamuslimer også angrebet af den sunnimuslimske Islamiske Stat.

 

Læs også
To bøger, der giver indsigt i muslimsk værdier og dannelsesidealer

De muslimer, navnlig imamer, der offentligt giver udtryk for ønsket om fred og fordragelighed ved at citere det kendte uddrag af koranvers 5:32, kender højst sandsynligt den fulde ordlyd samt fortsættelsen i vers 5:33.

 

Gerningsmændene identificeret

Jihadkrigere har siden 1990’erne holdt til i bjergområdet Djurdjura, hvor de har gemt sig i grotter. De algierske myndigheder nåede ikke at finde Hervé Gourdel, inden han blev henrettet.

 

De har sidenhen identificeret de personer, der medvirkede på det udsendte videoklip.

 

Den algierske avis El Watan kunne den 11. oktober fortælle, at den mand, der halshuggede Gourdel, hedder Kherza Bachir. Han er i 50’erne og fungerer som gruppens mufti. Han har stået bag adskillige drab og attentater.

 

På videoen høres en stemme, der tilhører Jund al-Khalifahs emir Abdelmalek Gouri, der tidligere har afsonet 5 års fængsel for terrorvirksomhed og i 2012 blev dømt til døden in absentia. Han har fungeret som højre hånd for lederen af al-Qaedas nordafrikanske afdeling, Abdelmalek Droukdel. Uenigheder mellem Droukdel og den ambitiøse Gouri førte til, at Droukdel ønsker Gouris død. Gouri har allieret sig med Islamisk Stat og har efterkommet deres ønske om at se en franskmand blive henrettet. Herved har han fået opmærksomhed og har styrket sin magtposition lokalt.

 

Den algierske hær har fundet terrorgruppens lejrplads, der var blevet forladt i al hast, og fortsætter eftersøgningen i bjergene.

Læs også
Islamisk skilsmisselov skaber ulykke i Danmark

 

(El Watan via Le Figaro, La Dépêche du Midi, Courrier International)

 

Læs mere om Kirsten Valeurs udgivelser her:

 

http://www.saxo.com/dk/hvide-svin_gerald-pichon_haeftet_9788793142046

 

http://www.saxo.com/dk/slaveriet-indenfor-islam_kirsten-valeur_haeftet_9788791107382

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…