Finansloven ender i både rødt forlig og rød krig

I morgen fremlægger finansminister Bjarne Corydon regeringens forslag til finanslov for næste år. Det bliver den sidste finanslov inden folketingsvalget.

 

Alt tyder på, at forhandlingerne ender i et forlig med SF og Enhedslisten.

 

Ganske vist er regeringen helt afvisende over for at imødekomme venstrefløjspartiernes hovedkrav, nemlig en ændring af den omstridte dagpengereform. Men Pia Olsen Dyhr fra SF og Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten skal ikke nyde noget af at spænde ben for finansloven.

 

Det kunne ende med, at regeringen måtte udskrive et valg, hvor rød blok ville gå under i kaos. Og SF og Enhedslisten ville i høj grad få skylden.

 

Alternativt kunne regeringen lave forlig med de blå partier. Det ville også udløse kraftige bebrejdelser mod venstrefløjspartierne.

 

Det skal de ikke nyde noget af. Så de skal nok levere stemmer til finansloven. Men det betyder ikke, at de vil frede regeringen i forhold til dagpengene.

 

Både Pia Olsen Dyhr og Johanne Schmidt-Nielsen vil tampe løs på dagpengene under forhandlingerne. Og når der er lavet forlig uden at ændre på dagpengereformen, vil de sende et eftertrykkeligt signal om, at dagpengene bliver deres slagnummer i valgkampen.

 

Der er således udsigt til, at finansloven ender i både rødt forlig og rød krig.

 

Regeringen skyder tilbage

Regeringen har rustet sig til, at finansloven skaber drama om dagpengene.

 

Bjarne Corydon advarer om, at hele finansloven kan blive bragt i fare, hvis venstrefløjspartierne skulle bide sig fast i kravet om at ændre dagpengereformen. Dermed ville to centrale udspil fra regeringen, som i høj grad skulle være fælles røde mærkesager, falde til jorden.

 

Det drejer sig om et løft på 5 mia. kr. til sundhedsvæsnet og en fordobling af fradraget for faglige kontingenter. (Børsen)

 

Samtidig har Beskæftigelsesministeriet leveret tal til Politiken, der viser, at venstrefløjens hovedkrav i forhold til dagpengene ikke vil hjælpe mange af dem, der er røget ud af systemet.

 

Kravet drejer sig om at halvere den periode, der skal til for at genoptjene retten til dagpenge – fra et til et halvt år.

 

Ifølge Beskæftigelsesministeriet har langt de fleste, der ryger ud af dagpengesystemet, kun få måneders beskæftigelse bag sig. De kan altså ikke reddes af en genoptjeningsperiode på et halvt år.

 

Der er stemmer i det

Regeringen skal dog ikke regne med at få SF og Enhedslisten til at dæmpe sig i dagpengespørgsmålet, uanset hvor meget pres den lægger.

 

Pia Olsen Dyhr og Johanne Schmidt-Nielsen ved alt om, at dagpengene er et kæmpe problem for Socialdemokraterne.

 

Sagen koster partiet vælgere. Den giver anledning til voldsomme interne spændinger og ballade med fagbevægelsen, og det kan koste endnu flere vælgere.

 

Pia Olsen Dyhr og Johanne Schmidt-Nielsen er selvfølgelig også helt bevidste om, at opgøret om dagpengene kan sende utilfredse socialdemokratiske vælgere over til dem.

 

Derfor vil de give deres dagpengekrav en meget central plads i forbindelse med forhandlingerne om finansloven. Ikke, fordi de regner med at få kravene med i et forlig. Men fordi det giver stemmer i kassen frem mod valget.

 

Måske kan Beskæftigelsesministeriets tal få venstrefløjspartierne til at justere lidt på udformningen af deres krav. Men de vil fastholde dagpengene som et brandvarmt emne.

 

Stor spænding om nye tal

Regeringen bruger som et hovedargument, at der har været en positiv udvikling i beskæftigelsen i den senere tid. Og arbejde er som bekendt den bedste løsning på de arbejdsløses problemer. Man gør, hvad man kan, for at tage æren for denne fremgang.

 

Men udviklingen i dansk økonomi afhænger jo først og fremmest af verden omkring os. Og det europæiske opsving, som der har været forventninger om, hakker ganske gevaldigt i det. Der er nulvækst i eurozonen.

 

Derfor bliver dagen i morgen imødeset med stor spænding. Det er nemlig ikke kun dagen, hvor regeringen offentliggør sit forslag til finanslov. Det er også dagen, hvor den fremlægger sin ny økonomiske redegørelse.

 

Mange økonomer regner med, at regeringen her vil være nødt til at sænke forventningerne til den økonomiske vækst – i forvejen er væksttempoet ret beskedent. Sker det, vil det svække udsigterne for beskæftigelsen. Og det vil igen svække regeringen i debatten om dagpengene.

 

Måske flere lappeløsninger, men…

Regeringen er låst fast i forhold til dagpengereformen. Socialdemokraterne får ikke De Radikale med på at ændre den.

 

Højst kan man tænke sig, at regeringen vil foreslå nye lappeløsninger i form af særlige midlertidige ydelser til udsatte ledige.

 

Men det vil næppe være nok til at stoppe venstrefløjens bombardement og uroen i egne rækker.

 

Hvis de utilfredse socialdemokratiske vælgere går til SF og Enhedslisten, bliver stemmerne trods alt i rød blok. Men noget tyder på, at også blå blok høster på regeringens vanskeligheder.

 

Corydon skal nok få sin røde finanslov. Men dagpengene fortsætter med at forfølge hans parti.

Del på Facebook