En terrorhandling er ”næsten uundgåelig” – for eksempel en halshugning i et fyldt butikscenter

Colourbox

Sidste år blev soldaten Lee Rigby midt i London kørt ned af en bil og derefter hakket ihjel med en kødøkse af to islamiske terrorister.

 

Nu advarer regering, politi og efterretningstjeneste i Storbritannien meget kraftigt om, at landet kan blive ramt af lignende terrorhandlinger inden for de kommende måneder.

 

Det sker forud for et nyt lovforslag om anti-terrorisme og sikkerhed, som indenrigsminister Theresa May forelægger parlamentet tirsdag.

 

Terroren kan ramme på talløse måder

En fremtrædende embedsmand siger til Daily Mail, at en snarlig terrorhandling er ”næsten uundgåelig”. Den kan spænde fra en ”ensom ulv”, der halshugger tilfældige forbipasserende i et butikscenter, til bomber, hvor man gør brug af kunstgødning stjålet fra landmænd.

 

Myndighederne understreger, at opgaven med at standse terroren er blevet langt mere kompliceret, fordi den i dag kan ramme på så mange måder. Det skyldes ikke mindst, at Islamisk Stat opfordrer fanatikere til at bruge alle forhåndenværende midler til at ramme Vesten.

 

Før i tiden skulle man først og fremmest holde øje med større terrorplaner, hvor der blev brugt bomber. Nu kan en eller nogle få personer pludselig finde på at angribe på gaden eller i butikker. Det kan være med pistoler, geværer, knive, sværd, biler og andet.

 

Radikaliseringen af muslimer foregår heller ikke længere bare i velkendte og overskuelige moské-miljøer. En stor del af det foregår på nettet, hvor den enkelte kan blive inspireret af for eksempel videoer fra Islamisk Stat.

 

Det stiller enorme krav til forebyggelse, overvågning, kontrol og resolut indgriben. Fra skoler og universiteter, over brugen af nettet, til hellige krigeres udrejse fra og indrejse til landet.

 

Fire-fem alvorlige planer afsløret i år

Ofte bliver de nye terrorhandlinger planlagt, besluttet og gennemført ekstremt hurtigt. Det giver politi og efterretningstjeneste meget kort tid at reagere på.

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

Scotland Yards chef, Sir Bernard Hogan-Howe, sagde på TV søndag, at man i de senere år havde afsløret i gennemsnit én terrorplan om året. Men alene i år har man foreløbig standset fire-fem alvorlige planer.

 

Det er karakteristisk, at mange af grupperne bag disse planer i dag ikke er en del af større organisationer som al-Qaeda. De opererer på egen hånd. Det gælder også enkeltpersoner.

 

Politibetjentene er bekymrede

Politibetjente er også bekymrede for, hvad de kan blive udsat for i deres arbejde. Folk i uniform er i særlig gradet mål for terrorister, der er inspireret af Islamisk Stat.

 

Betjentene – især i London – beder om, at de fremover kan patruljere to og to. Det var før i tiden almindelig praksis, men nu må en betjent i vidt omfang klare det alene på grund af besparelser.

 

Samtidig vil de gerne have mulighed for at være bevæbnede med peberspray og knipler, selv når de har fået fri fra arbejde. De frygter, at de kan blive angrebet af terrorister, når de forlader stationen.

 

Truslen mod Danmark

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

Storbritannien er et af de lande i Europa, hvor terror-truslen er størst. Mindst 500 personer er rejst af sted som hellige krigere, nogle siger op mod 2.000. Og den radikale islamisme står stærkt i landet.

 

Men de samme former for terror er også en reel trussel i Danmark. Målt i forhold til indbyggertal er der usædvanlig mange hellige krigere fra Danmark i Syrien og Irak.

 

I Norge advarer myndighederne åbent om sandsynlige terrorangreb inden næste sommer. I Danmark går myndighederne anderledes stille med dørene.

 

Men faren lurer i lige så høj grad i Danmark.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…