Det sunde og det mindre sunde knækbrød

Et stykke knækbrød er da ikke usundt? Det kan det faktisk godt være. Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en test af knækbrød på deres hjemmeside. Forbrugerrådet Tænk har testet hele 46 forskellige slags knækbrød ved at sammenligne og rangere dem ud fra ”et ernæringsmæssigt synspunkt”. Man har derfor brugt indholdsdeklarationerne som pejlemærke og ikke gennemført en smagstest. (Forbrugerrådet Tænk)

 

Det sunde knækbrød

Et godt og sundt stykke knækbrød er karakteriseret ved at have et højt indhold af kostfibre og fuldkorn og et lavt indhold af salt, fedt og sukker. (Forbrugerrådet Tænk)

 

Af de 46 testede knækbrød får 14 af dem karakteren ”meget god”.

 

På top tre ligger tre forskellige typer knækbrød fra Wasa.

 

Topplaceringen går til det mørke knækbrød Wasa Husman.

 

Andenpladsen går til Wasa Delikatesse knækbrød, som faktisk er et lyst knækbrød.

 

Tredjepladsen indtages af den grovere variant Wasa Sport, som har et af de højeste indhold af kostfibre blandt alle 46 knækbrød.

 

Det mindre sunde knækbrød

Der er faktisk nogle typer knækbrød, som ifølge Forbrugerrådet Tænks test minder meget mere om kiks eller chips end knækbrød. Rådet lyder derfor, at man skal holde øje med indholdet af sukker og fedt i knækbrødet. (Forbrugerrådet Tænk)

 

En god rettesnor kan være at se på enten indpakning eller varedeklarationen.

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Nogle slags knækbrød er pakket ind i cellofan frem for papir og betegnes ofte som ”hjemmelavet”. Her kan fedtindholdet risikere at være meget højt. For eksempel fremhæver Forbrugerrådet Tænk Økologisk Balance Knækbrød med emmentaler. Det indeholder hele 22 gram fedt pr. 100 gram, og det fedtindhold kan sidestilles med fedtindholdet i kiksen Digestive.

 

Du skal også være opmærksom på at kigge efter sukkerindholdet på varedeklarationen. Det er dog sjældent, at knækbrød indeholder meget sukker, men testen viser, at der i Wasa’s runde kanelknækbrød er 15 gram sukker pr. 100 gram.

 

En anden måde er se efter Nøglehulsmærket. Hvis knækbrødet er mærket med Nøglehullet betyder det, at det er et sundere alternativ, og det må derfor maksimum indeholde 7 gram fedt pr. 100 gram.

 

Læs mere om knækbrødstesten og se alle Forbrugerrådet Tænks resultater her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…