Danske politikere tror, de ved bedre end FN’s klimapanel

Arkiv

60% mere atomkraft frem til 2040.

 

Sådan lyder prognosen fra Det Internationale Energiagentur (Ingeniøren 13.11.14), men Rasmus Helveg Petersen vil have dyr ustabil vindkraft!

 

Kernekraft kunne hjælpe med at bremse den globale opvarmning, og det haster, før klimaet går helt amok. IPCC (FN’s klimapanel) har anbefalet det i sin seneste rapport, men danske politikere tror, de ved bedre!

 

Et bredt flertal i Folketinget ønsker fossilfri el og varme allerede fra 2035 samt total fossilfrihed fra 2050. I Danmark blev atomkraft fravalgt i 1985, men med tilføjelsen: … med den nuværende teknologi! Teknologien har udviklet sig siden 1985, og klimakrisen var ikke med i overvejelserne. Uden kernekraft går det ikke i dag med befolkningstilvæksten og den øgede brug af energi.

 

Kernekraft er vejen frem

Hvis vi skal have færre drivhusgasser i atmosfæren, er kernekraft ikke til at komme udenom, uanset hvor mange forklaringer om vedvarende energi, folk i energiindustrien kommer med. Det har man indset i mange lande, hvor forsyningssikkerhed drejer sig om ren, rigelig og stabil energi til overkommelige priser – og det kan thorium indfri som fremtidens SUPER brændstof.

 

Den 3. november 2014 afholdt den danske forskergruppe Copenhagen Atomics et nyt møde om bygning af en thorium reaktor. Det skal foregå i en container, som så skal transporteres til udlandet og afprøves, da det endnu ikke er tilladt i Danmark. Udlandet får serveret forskning og udvikling og måske økonomisk gevinst af danske forskeres indsats på kernekraft området. Thorium kan erstatte fossile brændsler i de kommende 10.000 år! En vis nysgerrighed kunne spores hos pressen i form af en journalist og fotograf fra Politiken.

 

Klimabevægelsen i Danmark – stiftet 2. marts 2008 – afholdt 11. nov. 2014 et møde på Københavns universitet, hvor Sigurd Lauge Pedersen fra Energistyrelsen holdt foredrag om Scenarieanalyser for energisystemet 2035-2050. Bagefter var der debat!

 

Ifølge Sigurd Lauge Pedersen vil det være muligt at få et fossilfrit samfund alene med vind, sol og bio men afhængig af hjælp fra nabolandene, når vinden ikke blæser, solen ikke skinner, og der ikke er biomasse nok til kedlerne. Det kan ikke kaldes forsyningssikkerhed at være afhængig af naboernes velvilje og kun i perioder, hvor vi ikke selv kan klare os.

 

Det har vist sig, at netop dette dilemma betyder, at vi sælger overflødig vind til billige priser til fx Norge og samtidig indfører dyr vandkraftenergi igen. I Norge smiler man lidt over danskernes byttehandel!

 

Kan man regne med, at udlandet vil tage hånd om danskernes forsyningssikkerhed? En tabel fra Energistyrelsen viste også, at prisomkostningerne for vind i 2050 vil stige til 140 mia. kr. årligt.

Læs også
Rettelse i artiklen: Det regner med mikroplast – fra vindmøller!

 

Ustabil forsyning

Sol og vind er ustabile energiformer, og vi har lige erfaret, hvorledes kometjægeren Philae – en robot på ca. 100 kg – er landet på 67P/Churyumov-Gerasimenko kometen, men desværre i skyggen, så dens soldrevne batterier er ved at løbe ud. Hvis det sker, kan man ikke få så meget at vide om kometen som beregnet. Havde man ikke forudset, at dette kunne ske?

 

I 1958 passerede den første atomdrevne ubåd Nautilus Nordpolen under isen på vej fra Berings­strædet til Svalbard og videre i neddykket stand til Island. Med 4 kg uran som energikilde kunne ubåden sejle over 100.000 km. I dag med thorium ville det være endnu mindre i omfang, da thorium kan anvendes 98% mod urans 2%. Det er på vej i mange lande, men hvorfor ikke i Danmark?

 

Det er politikerne, der afgør beslutningerne, og embedsmænd og andre gør pt. deres propaganda for vindindustrien, som energiminister Rasmus Helveg Petersen har besluttet. Sigurd Lauge Pedersen sluttede profetisk med at fremlægge, at fejlagtige valg kan føre til ekstra omkostninger!  Der vil ikke engang være stål nok til at producere så mange vindmøller, som verden har behov for.

 

I gamle dage havde vi landskabsødelæggende telefonpæle, men ikke så snart var de fjernet, før vindmøllerne kom. Et Danmark plastret til med vindmøller er ikke noget kønt syn – og da man ved, at de ikke kan redde klimaet, bør man tænke alternativt! Sol, vind og bio kan kun supplere, men indtil fusionsenergien kommer, vil thorium være det eneste alternativ.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…