Den Korte Avis besøger Chile – et paradis med vin

Indgangspartiet til Apaltaguas produktionsanlæg i Apalta ved byen Santa Cruz.

Chile er ved siden af Italien og Frankrig det land, hvis vine vi danskere holder mest af at drikke. Og med absolut god grund, for kvaliteten er efter mange års intens indsats vokset år for år, og selvom man som europæer nok kunne savne lidt mere bid i vinen, så kommer det nok på plads, for det er store europæiske og amerikanske vinproducenter, som gennem deres milliardinvesteringer i opkøb af vinmarker og moderne teknologi sætter stadig mere af dagsordenen og er ved at opbygge en kultur omkring vin, der ligger ud over blot den kommercielle del af sagen.

 

(Vinhuset Apaltaguas gæstebolig i Pirque omgivet af 60 år gamle palmer.)

 

Det mere end 4000 km lange og max 180 km brede land har et fantastisk klima for vinproduktion, og vinmarker, så langt øjet kan nå, ligger beskyttet af Andesbjerge mod øst og af kystbjerge mod vest, mens de samtidig drager nytte af Stillehavets kølige vinde og kolde strømninger fra Sydpolen.

 

(Hovedparten af Apaltaguas vinmarker dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper.)

 

 

Munke og indvandrere

Disse vinområder ligger nord og syd for hovedstaden Santiago de Chile, og som overalt i Sydamerika bragte spanske munke i 1500-tallet vinstokke med til Chile for at sikre altervin til de til katolicismen omvendte indfødtes og eget forbrug. Det skete i 1548 ifølge annalerne, og da landet fik sin uafhængighed fra Spanien i 1818, strømmede det til med immigranter, herunder vinbønder, fra Europa, der havde hørt om den enorme frodighed på den anden side af kloden.

 

Myndigheder og private jordbesiddere sørgede for køb af europæiske vinstokke, men politisk strid om fordelingen af landets jordbesiddelser og nabokrige gav kun lunkne investeringer i vinindustrien, og paradoksalt nok kom der først for alvor gang i vinproduktionen under diktatoren, general Augusto Pinochets rædselsregime i 1970’erne.

 

Generalens ultraliberale økonomiske politik lagde grunden til de mange, store investeringer i vinmarker og -anlæg, som den succesfulde, spanske vinproducent Miquel Torres, Bodegas Torres, startede i 1979. I 80’ne og 90’erne fulgte opkøb eller jointventures med kapital fra franskmænd som Rothschild, Château Lafite, og Alexandre Marnier-Lapostolle, Grand Marnier, italienere som Marchesi Piero Antinori og amerikanere som Robert Mondavi, Napa Valley, for blot at nævne nogle få i den lange række.

 

 

(Carmenère-druen er Chiles nationaldrue og venter på høsten i marts.)

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

Viña Apaltagua

På sidelinjen står den amerikanske taxi-milliardær, armenskfødte Edward Tutunjian, som med danske øjne er interessant, fordi han siden 1995 har været ejer af Viña Apaltagua, hvis vine via firmaerne GobiVin og Vinikassevis i Valby forhandles af SuperBest-købmandskæden og Euro Spar-kæden med stor succes. I mængde taler vi om ca. 700.000 liter, hvoraf en stor del sælges i 3-liters bag-in-box – de såkaldte Bib’er.

 

Seneste og meget spændende skud på stammen hedder Apaltagua Estate Selection 2013, som findes i en rød udgave lavet på den populære Cabernet Sauvignon-drue og en hvid udgave fremstillet på Chardonnay. Ny i sortimentet er en overraskende lækker og sprød rosévin produceret på Carmenere-druen, der går for at være Chiles nationaldrue.

 

Ellers køres i Danmark med en Reserva-serie, som omfatter druesorterne Chardonnay, Pinot Noir og Carmenère. Toppen nås med Apaltaguas Envero Gran Reserva 2011 på 60 år gamle Carmenère-vinstokke og 2012 Colleccion Pinot Noir.

 

 

(Administrerende direktør Rodrige Abarzúa har store ambitioner for Viña Apaltagua.)

 

Smeltevand fra bjergtindernes gletchere

Viña Apaltaguas vinmarker på i alt 750 hektarer ligger i alle Chiles toneangivende områder såsom Central Valley, Maipo Valley, Apalta Valley i Colchagua, Casablanca Valley, Tricao Valley og San Antonio Valley. I spidsen står den administrerende direktør Rodrigo Abarzúa sammen med chefvinmager Benjamin Mei og plantagechef Juan Pablo Aragay.

Læs også
Vinhøsten skuffer i Europa men sætter rekord i landene syd for ækvator

 

Voksestederne har hele repertoiret af europæiske hvide og røde druesorter og ligger i storslåede dale gennemstrømmet af floder, hvorfra smeltevand fra bjergtindernes gletchere pumpes til reservoirer og gennem enorme overrislingsanlæg sendes ud til de yderst voksende vinstokke. Uden vand ingen vin – eller andre af de mange landbrugsprodukter, som fremstilles og eksporteres og yder store bidrag til den eksplosive levestand, befolkningen oplever og har oplevet trods international krise.

 

 

(Apaltaguas vinkonsulent, den verdensberømte chilenske vinmager Alvaro Espinoza, står bag vine, der går som varmt brød i Danmark.) 

 

Alvaro Espinoza

 

Ambitionerne er høje hos Viña Apaltagua, der i dag ligger som nr. 40 på ranglisten over vinproducenter i Chile og gerne vil i top-20. Derfor har man allieret sig med Sydamerikas verdensberømte vinmager, chileneren Alvaro Espinoza, som konsulent og udvikler af selskabets vine.

 

Han driver selv med en ballast som uddannet ønolog i Frankrig og vinmager på Château Margaux et lille boutique-vineri, Antiyal, hvis super-vine i Danmark er repræsenteret af Philipson Wine i Kokkedal.

Læs også
Vin til stormfuldt efterår

 

Espinoza står som formand for Chiles økologiske og biodynamiske vinavlere som eksponent for bevægelsen ”back to nature”, og på Apaltagua er han i fuld gang med omstillingen til 100 pct. organisk produktion.

 

På hans meritliste står også medansvar for afsløringen af, at den drue, man i Chile i årtier havde troet var Merlot, ved DNA-undersøgelse  i slutningen af 1980’erne viste sig at være druesorten Carmenère. Den var opgivet i Frankrig på grund af dårligt udbytte, men stortrives i Chile og giver nogle ekstraordinært flotte vine.

 

(Chefvinmager Ben Mei tegner og fortæller om Carmenère-druens fortræffeligheder.)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…