Udvisningsdom er hullet som en si – sigøjnergangster bliver svær at holde ude af Danmark

Collage: Asger Bonnevie

Sigøjnergangsteren Jura Levakovic fik mandag stadfæstet sin dom i Østre Landsret. Han er dømt til fem års fængsel og udvisning til Kroatien.

 

Jura Levakovic har en stribe domme og to betingede udvisninger bag sig. Men et hjemmerøveri og et bankrøveri gjorde til sidst udslaget og skaffede den 26-årige kroatiske sigøjnergangster en enkeltbillet til Kroatien.

 

Jura Levakovic kan blive svær at holde ude af Danmark

Jura Levakovics udvisning kan blive skubbet endnu længere ud i fremtiden. Han forsøger nemlig nu at få sin sag prøvet ved Højesteret: “Jeg kan ikke leve med en udvisning fra Danmark, hvor jeg har levet hele mit liv”, sagde han i Østre Landsret, da han fik dommen mandag. (Ekstrabladet)

 

Men selv hvis det lykkes at få ham udvist for bestandigt, bliver det alligevel svært at holde ham ude af Danmark.

 

Kroatien er netop blevet medlem af EU og skal dermed åbne grænserne til andre EU-lande. EU’s åbne grænser betyder, at han som EU-borger kan færdes frit inden for EU. Det kan altså være svært at kontrollere om han tager fra Kroatien tilbage til Danmark og lever hos venner og familie.

 

Hvis en udvist kriminel bliver taget af politiet og sendt ud af Danmark, kan han blot vende tilbage igen og måske blive udvist igen, og vende tilbage igen uden at myndighederne kan gøre så meget ved det. Han kan få en kort fængselsstraf for overtrædelse af udvisningen, inden han bliver udvist igen. Men ulempen ved det opvejer slet ikke fordelene ved at bo og færdes i Danmark.

 

“Det kan være svært at håndhæve et indrejse forbud med det samme, fordi vi har åbne grænser. Der for kan det i praksis blive nemt for ham at komme tilbage til Danmark”, siger lektor i EU-ret ved Københavns Universitet, Catherine Jacqeson. (Ekstrabladet)

 

Hun fortsætter: “Som EU-borger er man beskyttet af Opholdsdirektivet, som betyder, at man har ret til at bevæge sig frit inden for EU’s grænser, så længe man ikke udgør en trussel mod den offentlige orden og sikkerhed.”

 

Det beror på en konkret vurdering, hvornår en person kan siges at udgøre en trussel.

 

Kan slå sig ned i Mamø

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

Det vil højst sandsynligt også være muligt for en kriminel som  Jura Levakovic at slå sig ned i Sverige i en by som Malmå tæt på Danmark og København.

 

Sverige har lempeligere regler end Danmark og under alle omstændigheder er det svært at kontrollere hvor de udviste bor. Desuden er det tvivlsomt om det overhovedet er ulovligt ifølge de gældende EU-regler – jævnfør EU-ekspertens udtalelser om Opholdsdirektivet.

 

Et eksempel er den polske dobbeltmorder Pavel Przenioslo, der i et opgør om udbyttet fra et røveri skød og dræbte to mænd og hjerneskadede en 18-årig gravid kvinde, der mistede barnet. Efter at have afsonet 13 år af en fængselsdom på livstid blev han udvist for bestandig i 2010.

 

For få dage siden blev han anholdt i Tingbjerg i København. Han havde købt en brobizz til Øresundsbroen, så han let og hurtigt kan komme fra Malmø, hvor han bor, til til København, hvor han har kæreste og barn. Han fik 30 dage for at have overtrådt udvisningsforbuddet men blev efter få dage sendt tilbage til Malmø. (Ekstrabladet)

 

Danmark udviser meget få som Jura Levakovic

Det er uhyre sjældent, at danske domstole udviser udenlandske kriminelle, på trods af at de ikke har fået dansk statsborgerskab. Hvis deres tilknytning til Danmark er massiv i form af familie, venner med videre får de som regel lov til at blive i Danmark trods omfattende kriminalitet.

 

Udvisningen af Jura Levakovic til Kroatien er således noget af et særsyn. Tilmed taler han ikke sproget og han har stort set ingen tilknytning til landet.

Læs også
Tjek udløbsdatoen på dit EU-sygesikringskort inden sommerferien

 

Der er kun enkelte fortilfælde. Et af dem er Højesterets udvisningsdom den 12. oktober 2011 over Vollsmose-gangsteren FisFis med det borgerlige navn Mahmoud Khalil Salem, som er statsløs palæstinenser. Hans forsvarer, Michael Juul Erichsen, ankede på stedet afgørelsen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

 

Men man kunne udvise mange flere af dem med tunge kriminelle sager såsom Jura Levakovic, mener chefjurist i Cepos, Jacob Mchangama.

 

Menneskerettighedsdomstolen har lagt stilen om

Han henviser til, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har skærpet kursen og mener, at de danske domstole bør følge op.

 

”Der er sager, hvor jeg vurderer, at de danske domstole godt kunne dømme til udvisning, men ikke har gjort det. Man kunne godt have en strammere linje,” siger Jacob Mchangama. (Ekstrabladet)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…