Hvordan udnytter vi bedst friværdien i vores hus?

colourbox

Økonomisk rådgiver Kim Vallentin besvarer hver uge spørgsmål fra læserne OM PRIVATØKONOMI. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.  Send spørgsmål til Kim Valentin.

 

Hej Kim

 

Gennem Den Korte Avis kan jeg se, at der er mulighed for at stille spørgsmål til dig, hvilket jeg gerne vil benytte mig af.

 

Vi vil udnytte noget af friværdien i vores hus, hvor vi har boet nu i 18 år.

 

I den forbindelse har vi mulighed for et realkreditlån på ca. 800.000 kr. eller et prioritetslån på samme beløb gennem banken.

 

Vi har i forvejen et 5 års lån uden afdrag i RD som er etableret sidste år og som er på 1.8 mill. Vort hus er velbeliggende og vil kunne sælges for ca. 6 mill.

 

Vi er pensionister og har ikke nogen indtægt udover pensionen som f.eks. en kapitalpension. Men vi har et butikslokale i Århus midtby som giver en bruttoindtægt på ca. 350.000,- pr. år.

 

Nu kommer vi så til det egentlige spørgsmål.

 

Jeg har set megen kritik af bankernes prioritetslån, som vi er helt bekendt med har en variabel rente og den usikkerhed som er hermed.

 

Men hvad vil du råde os til i den aktuelle situation?

 

Læs også
Hvordan har danskernes realkreditlån ændret sig siden 2008?

På forhånd tak

 

Med venlig hilsen

 

Ole

 

 

SVAR:

 

Hej Ole

 

Prioritetslån (friværdikonto, nedsparingslån, boligkredit) er en glimrende låneform for mange mennesker. Fordelen er, at man modsat et realkreditlån kun betaler rente af de lånebehov, man til enhver tid har.

Læs også
IT-brevkasse: Hvilke forholdsregler bør jeg tage, før jeg lader min 13 årige datter oprette en profil på Facebook?

 

Ulempen er, at det er et bankprodukt, så banken bestemmer, hvilken rente de tilbyder jer.

 

Der er meget stor forskel på, hvilken rente I kan opnå afhængigt af, hvilken bank I spørger. Intervallet ligger pt. i niveauet fra 1,365 % – ca. 4,5 %.

 

Om et prioritetslån er attraktivt til at finansiere fast ejendom for jer, afhænger i høj grad af, i hvilken bank og hvilken rente I får på lånet.

 

Som du skriver, er der variabel rente på prioritetslånet, så I kan risikere, at renten ændres med dags varsel.

 

Om et prioritetslån er det rigtige for jer afhænger også af, hvor meget I kommer til at trække på lånet i de kommende år.

 

Trækker I meget på lånet i mange år fremover, og er renten i den øvre del af intervallet, så vil et prioritetslån være dyrt i forhold til et realkreditlån og medføre en større risiko.

Læs også
Put et helt nyt hus i indkøbskurven

 

Kommer I kun til at trække lidt på lånet eller kun langsomt over en årrække, og opnår I en rente i den nedre del af intervallet, kan prioritetslånet være en god mulighed for jer.

 

Jeg kan desværre ikke give et mere præcist svar med det kendskab, jeg har til jeres situation.

 

Du kan læse om lån, boligøkonomi og privatøkonomi i vores gratis nyhedsbrev FinansNyt: Send mig FinansNyt helt gratis.

 

Med venlig hilsen Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…