Flere indvandrerkøbmandsbutikker på Nørrebro sjusker i stor stil med fødevaresikkerheden.
Under den seneste aktion har Fødevarestyrelsen og SKAT beslaglagt eller nedlagt forbud mod salg af omkring 7,5 tons fødevarer, oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Den store mængde varer stammede fra kun seks mindre supermarkeder i Københavns nordvestkvarter.
Blandt de beslaglagte varer var der både brød, kager, pølser, færdigretter og konserves, som ikke levede op til lovgivningen.
Blæser på reglerne
Tidligere har der været fokus på, hvordan især indvandrerkiosker snyder med momsen på sodavand (Politiken), og nu er det altså fødevaresikkerheden, som ikke overholdes.
Fødevarekontrollen af de seks butikker viste, at den var gal med mærkningen af varer. Enten var varerne ikke mærket korrekt, eller også var de ikke mærket på dansk. Men der var også problemer med sporbarheden, som skal angive, hvor varerne kommer fra, fremgår det af pressemeddelelsen.
Fødevareminister Karen Hækkerup advarer de butikker, der fortsat ikke overholder loven: ”Vi bliver ved med at komme igen. Vi kommer og konfiskerer varerne, som ikke er i orden. Vi kommer og kontrollerer, og vi kommer og giver bøder. Og det gør vi, indtil folk enten selv drejer nøglen om eller får bragt orden i deres forhold,” siger hun til Lorry.
Svigter hygiejnen
Men et er mærkningen af fødevarerne. Noget andet er hygiejnen. Ifølge Lorry havde en af butikkerne i august fået en påtale fordi der var blevet fundet en sivende affaldssæk i en bil, der bruges til at transportere fødevarer. Denne gang var det rengøringen, som udløste en bøde fra myndighederne.
Myndighederne havde ifl. Lorry blandt andet følgende anmærkninger til de forskellige butikker:
”..hvor der blandt andet er synlig skimmel på vægge og loft i kølerum.” (J & B Supermarked)
”..der bliver politianmeldt fordi de ikke har fået rettet op på gentagne anmærkninger om snavs og madrester.” (Supercenter)
”..opbevaret fødevarer blandt andet brombær ved for høje temperaturer.” (Jerusalem ApS)
”..opbevaret fødevarer under uhygiejniske forhold på et toilet.” (Istanbul Bazar)
Gentagelse
På trods af bøder og politianmeldelse forventer myndighederne alligevel at vende tilbage.
Bjørn Wirlander, fødevarechef i Fødevarestyrelsen, siger til Lorry.
”Der kommer en række undskyldninger, og så kommer der nogle tilkendegivelser om, at man har tænkt sig at rette op på tingene, og når vi kommer næste gang, skal vi forvente tingene er i orden. Desværre sker der bare det i de her få virksomheder, at det altså ikke altid er tilfældet.”
Fødevarestyrelsen kan udstede bøder, påbud, politianmelde, forbyde salg af visse varer, og de kan i yderste tilfælde lukke hele eller dele af virksomhederne ned, hvis de fortsætter med at overtræde fødevaresikkerheden.
Og disse værktøjer tages i brug overfor butikker som de seks indvandrerkøbmænd.
”Det her er en særlig disciplin, som er en faglig udfordring for os, som går på, at vi fra gang til gang kommer og skal finde ud af, hvad for et skrappere virkemiddel vi skal bruge for at sikre os, at de går ind og overholder lovgivningen,” siger Bjørn Wirlander til Lorry.
Foto fra indslaget i TV2 Lorry: