Demonstranter i kamp med politiet i Frankrig

Colourbox
Getting your Trinity Audio player ready...

Forud for det franske parlamentsvalg den 30. juni og med 2. runde den 7. juli, var der lørdag den 15. juni i Paris og Rennes store demonstrationer mod højrefløjen og immigrationsmodstandere. Politiet måtte bruge tåregas mod sortklædte demonstranter, der under vajende palæstinensiske flag bombarderede politiet med allehånde kasteskyts.

 

Marine Le Pen og Les Républicains

Marine Le Pens National Samling står i øjeblikket i meningsmålingerne til godt 30 pct. og dermed langt fra et flertal i nationalforsamlingen. Det har brug for valgalliancer med den moderate højrefløj. Les Républicains, Nicolas Sarkozys og Jacques Chiracs gamle parti, har indgået en kontroversiel samarbejdsaftale med National Samling, der indebærer, at den bedst placerede kandidat efter første valgrunde trådte tilbage for at favorisere den anden – et arrangement, hvor Le Pens parti for første gang får støtte fra højrefløjen i Frankrig og som givet vil sikre valg af en række Republikanske kandidater, der ifølge aftale vil bakke op om National Samlings Jordan Bardella som premierminister.

 

Jean-Luc Mélenchon

Den venstre-grønne alliance – Ny Folkefront, NPF – under ledelse af Jean-Luc Mélenchons La France Insoumise og omfattende socialisterne, den hårde venstrefløj, De Grønne og kommunisterne – har lidt mindre opbakning end National Samling. Mens alliancens valgkampagne forud for Europavalget fokuserede på Gaza-konflikten og var præget af palæstinensiske flag og partisantørklæder i et forsøg på at kapre stemmer fra de unge og slumkvartererne, er parolen nu ”mod fascisme ved vores dør”.

 

Alliancens officielle partiprogram, der blev offentliggjort fredag den 14. juni, opfordrer til suspension af EU-traktater med Israel og “kilometerafgifter” på importerede varer proportionalt med den tilbagelagte afstand, en genindførelse af formueskatten, et arveloft, en lavere pensionsalder, højere mindsteløn og flere ydelser udbetalt til alle, men mest af alt til migranterne, som skal “bydes ordentligt velkommen”.

 

Det må antages at alliancens program er et ideelt dokument for National Samling at føre kampagne imod.

 

Emmanuel Macron

Emmanuel Macrons Renew står i øjeblikket til omkring 19 pct. i meningsmålingerne.

 

Francois Hollande

Den tidligere socialistiske præsident François Hollande, der blev skubbet ud af Emmanuel Macron i 2017, har også meldt sig på banen. Han stiller op i sin gamle valgkreds Corrèze for New Popular Front og har tilbudt sig selv som en vold mod ekstremisme.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…