Getting your Trinity Audio player ready...
|
Det sku’ være så godt, men så er det faktisk skidt.
Regeringens store satsning på parker med havvindmøller i Nordsøen er endt som et flop.
Da tilbudsfristen for operatørerne på markedet udløb torsdag klokken 14, var der ikke en eneste, der havde meldt sig.
Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse, der tikkede ind på redaktionerne torsdag aften klokken 17.
”Udbud i Nordsøen: Energistyrelsen har ikke modtaget bud,” lød overskriften.
Sidste år: Ingen ende på begejstringen
Der var ellers ingen ende på begejstringen, da regeringen og et stort flertal i Folketinget minus Danmarksdemokraterne den 30. maj sidste år indgik et forlig om udbygning af vindkraft i Nordsøen.
”Vi har indgået en bred aftale, som sætter rammerne for en historisk stor udbygning af grøn strøm. De danske havarealer bliver en motor i den grønne omstilling – ikke bare i Danmark, men i hele Europa,” lød det således begejstret i en pressemeddelelse fra Moderaternes energiminister, Lars Aagaard.
Ifølge Lars Aagaard ville parkerne i Nordsøen kunne levere det daglige strømforbrug til 14 millioner husstande i Danmark og i Europa, når de stod færdigbyggede i 2030.
”Parkerne vil bringe Danmark tættere på at blive Europas grønne kraftcenter,” lød det tidligere i år fra energiministeren.
Markedsdialog og tænkeboks
Det aktuelle udbud er det første af en udbudsrunde på i alt seks gigawat og lød med sine tre gigawat på halvdelen, og som altså har haft nul interesse hos potentielle tilbudsgivere.
”Det er et meget skuffende resultat – og slet ikke det, der var forventningen, da vi indgik havvindsaftalen,” erkender Lars Aagaard i en pressemeddelelse…
Han har nu bedt Energistyrelsen indgå i, hvad han kalder en markedsdialog.
Den skal afklare, hvorfor ingen af aktørerne på markedet har været interesseret i at afgive tilbud på de tre havmølleparker.
.
”Vi må kende den præcise årsag til, hvorfor markedet ikke har budt, så vi ved, hvordan vi bedst kan handle politisk,” lyder det fra Lars Aagaard, som fortsætter:
”Dagens resultat giver selvsagt ikke grobund for stor optimisme for de næste tre parker, men der kan være andre aktører og forretningsmodeller i spil, og det svar kender vi først til april.”
Svaret blæser ikke i vinden
Umiddelbart virker det ikke, som om svaret blæser i vinden.
Tværtimod.
Når oplagte tilbudsgivere såsom Ørsted og Wattenfall for slet ikke at tale om RWE og European Energi og adskilligt flere i samme kaliber har holdt sig langt væk, skyldes det omkostninger.
Der er således intet nyt i, at især havmølleindustrien gennem de sidste halvandet års tid har klaget over stigende renter, stigende priser på samtlige råvarer for slet ikke at tale om fordyrende flaskehalse.
Bortset fra forholdene på markedet har det garanteret heller ikke just fremmest lysten til at byde ind på Nordsøen, når vinderen af de afgivne tilbud er den, der vil betale staten mest for at få lov til at opføre parkerne.
Det har vist heller ikke ligefrem virket tillokkende for tilbudsgivere, at staten har betinget sig tyve procents ejerskab af parkerne, samt at der vil blive givet bøder for overskridelse af deadlines.
Men regeringen og Lars Aagaard står fast: Møllerne skal bygges
Men småtterier såsom det faktum, at ingen i øjeblikket er interesseret i at bygge havvindmøller, preller åbenbart af på Lars Aagaard og regeringen:
”Lad mig gøre det helt klart. Der skal bygges mere havvind i Danmark. Det var regeringens målsætning i går, og det er det også i dag,” lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Men i stedet for at tro, at man kan gå på vandet i forsøg på at tilkæmpe sig en grøn førertrøje, blot fordi man disponerer over en del af Nordsøen, kunne regeringen i stedet med stort udbytte til FN’s Klimapanel (IPCC).
Her er der grønne førertrøjer at hente.
Således offentliggjorde IPCC i oktober sidste år en delrapport, hvoraf det fremgår, at de vedtagne klimamål på 1,5 procents global opvarmning kun kan nås ved hjælp af atomkraft.
Men det er formentlig håbløst at banke fornuft ind i hovedet på politikere, der dumstædigt klamrer sig til vindmøller, som ingen vil bygge.
Kilder til denne artikel:
https://ens.dk/presse/udbud-i-nordsoeen-energistyrelsen-har-ikke-modtaget-bud
https://www.kefm.dk/aktuelt/nyheder/2023/maj/danmarkshistoriens-stoerste-havvindsudbud-er-paa-plads