EU kunne ikke få ulve nok – så dræbte de EU-formandens elskede pony, og så fik piben en anden lyd

Colourbox
Getting your Trinity Audio player ready...

Ursula von der Leyen er på ulvejagt igen.

 

”Efter at hendes elskede pony blev dræbt af en ulv i Tyskland sidste år, opfordrer EU-Kommissionens formand til en revurdering af de strenge beskyttelsesregler for ulve på tværs af kontinentet.”

 

Sådan indleder det amerikanske tidsskrift Politico en artikel i sin europæiske udgave, efter at EU-Kommissionen i går mandag meddelte, at ulvens status som totalfredet i EU nu skal revideres.

 

“Koncentrationen af ​​ulveflokke i nogle europæiske regioner er blevet en reel fare for husdyr og potentielt også for mennesker,” lød det ved præsentationen fra Ursula von der Leyen, som fortsatte:

 

”Jeg opfordrer indtrængende lokale og nationale myndigheder til at træffe foranstaltninger, hvor det er nødvendigt. Faktisk giver den nuværende EU-lovgivning dem allerede mulighed for det.”

 

En ny fase i fredningen af ulve

Under præsentationen af EU-Kommissionens erkendelse af den uholdbare totalfredning af ulve, forklarede von der Leyen, at EU nu går ind i en ny fase.

 

Ulvens tilbagevenden til EU-regioner, hvor den har været fraværende i lang tid, fører i stigende grad til konflikter med lokale landbrugs- og jagtsamfund, især hvor foranstaltninger til at forhindre angreb på husdyr ikke er implementeret i vid udstrækning, lyder det nu fra EU-Kommissionen.

 

 

”Derfor lancerer Kommissionen lancerer i dag en ny fase i sit arbejde med at tackle udfordringerne i forbindelse med tilbagevenden af ​​ulve,” lød fra kommissionsformanden.

 

Det sker med en opfordring til lokalsamfund, videnskabsmænd og alle interesserede parter om at indsende ajourførte data senest den 22. september 2023 om ulvebestanden og dens påvirkninger.

 

Herefter vil Kommissionen på grundlag af de indsamlede data træffe beslutninger om, hvorvidt det er relevant at ændre ulvens beskyttelsesstatus i EU.

 

På årsdagen for ulvedrabet på Dolly

Ursula von der Leyens elskede pony hed i øvrigt Dolly og blev i september sidste år dræbt af en ulv, der brød igennem et ulvesikret hegn i Nordvesttyskland.

 

Det er således på årsdagen for drabet på Dolly, at EU-Kommissionen nu går i aktion.

 

I Danmark formerer ulvene sig kraftigt

Ifølge Ulveatlas var der i andet kvartal 2022 mindst 30 voksne ulve i Danmark.

 

Den bestand er blevet forøget kraftigt i år, hvor mindst tre ulvepar hver har fået mellem seks og otte hvalpe.

 

 

Og ulveforskeren Kent Olsen er ikke tvivl om, at ulven har en stor fremtid i Danmark.

 

”Inden for en femårig periode vil jeg skyde på, at vi er meget tæt på 100 voksne ulve i Danmark. Det er så forudsat, at de får lov til at overleve. Der er også noget tilfældighed i, om hovedparten ender med at løbe ned i Tyskland. Det er også en mulighed,” siger Kent Olsen til DR

 

Han understreger i den forbindelse, at mens nogle ulve vandrer ud af landet, vil der samtidig komme nye ulve ind til Danmark sydfra.

 

Kent Olsen, der er forsknings- og samlingschef på Naturhistorisk Museum i Aarhus, har sammen med sine kollegaer stået for overvågningen af ulve i Danmark lige siden ulven igen fik fodfæste her i landet.

 

Efter næsten to hundrede års fravær blev den første ulv i Danmark observeret i Thy i november 2012.

 

Et dyrt bekendtskab

Siden sin ankomst til Danmark her ulven været et dyrt bekendtskab.

 

Ifølge en opgørelse dateret marts i år fra Miljøstyrelsen har 168 ulveangreb i perioden 2017 – 2023 medført 831 dræbte husdyr, primært får og lam.

 

I samme periode er der blevet udbetalt 1,8 millioner kroner i erstatning til de fåreavlere, der har mistet deres dyr som følge af ulveangrebene.

 

Alene sidste år løb erstatningerne op på i alt 381.155 kroner til fåreavlere, der tilsammen havde mistet 161 dyr som følge af 32 ulveangreb.

 

Forholdet mellem antal angreb og antal dræbte dyr viser med al ønskelig tydelighed, at ulve går i blodrus, når de angriber.

 

Men det er jo for nogle åh så yndigt med ulve i det danske landskab.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-wolf-attack-protection-conservation-farming-livestock-animal-welfare-germany/

 

https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/04/eu-to-rethink-conservation-status-of-wolves-after-numbers-surge

 

https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2023/mar/ulve-angreb-husdyr-i-32-tilfaelde-i-2022

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…