De scorer kassen: Regeringen har 29 spindoktorer, og de tjener samlet mere end hele det samlede ministerhold

Statsminister Mette Frederiksen (S) under et regeringsseminar (Foto: Linda Johansen, Ritzau/Scanpix)
Getting your Trinity Audio player ready...

De går ikke for mindsteløn, men tjener tværtimod kassen i stor stil.

 

Deres opgave er blandt andet og især, at få regeringens budskaber solgt til landets befolkning befolkningen på en sådan måde, at man ude i de små hjem sidder og klapper begejstret i hænderne.

 

Om det så i øjeblikket er lykkedes er en helt anden side af sagen, men regeringens spindoktorer har under alle omstændigheder haft travlt de sidste måneder med at gøre sig fortjent til deres hyre.

 

Regeringens udgifter til spin: 35 millioner kroner

Den nuværende SVM-regering har i alt 29 spindoktorer eller såkaldt ”særlige rådgivere” ansat rundt omkring i ministerierne til en samlet lønudbetaling på 30 millioner kroner årligt

 

Det fremgår af Økonomistyrelsens lønoversigt per 1. april i år.

 

Oven i de 30 millioner kroner kommer et pensionstillæg på 17,1 procent således, at regeringens samlede lønudgifter til spin reelt løber op i 35,1 millioner kroner.

 

Mette Frederiksens tre spindoktorer: 3,5 millioner kroner

Spindoktorerne er dog ulige fordelt, idet i alt fem ministre har mere end én spindoktor til rådighed.

 

I toppen ligger statsminister Mette Frederiksen med tre spindoktorer, hvoraf den ene også har titel som stabschef, til en samlet årsløn på 3,5 millioner kroner.

 

Herefter følger vicestatsminister og forsvarsminister Jacob Ellemann-Jensen (V) med to spindoktorer, der tilsammen får udbetalt i alt 2,3 millioner kroner.

 

Ligeledes har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Nicolai Wammen (S) hver to spindoktorer, der ligeledes tilsammen i hvert af ministerierne får udbetalt 2,3 millioner kroner.

 

Endelig er også økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) beriget med to spindoktorer til en samlet lønudgift på 1,8 millioner kroner.

 

For regeringens øvrige atten ministre gælder, at de hver har én spindoktor, hvor lønningerne varierer fra lidt over én million kroner i Sophie Løhdes (V) indenrigs- og sundhedsministerium og til 787.000 til spindoktoren for digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

 

Får samlet set mere i løn end ministrene

Fraregner man spindoktorernes pensionstillæg, får regeringens 29 spindoktorer tilsammen som nævnt udbetalt 30 millioner kroner årligt.

 

Til sammenligning har regeringens 23 ministre en årsløn på 26,7 millioner kroner.

 

Bedst aflønnet er statsminister Mette Frederiksen med en årsløn på 1,7 millioner kroner efterfulgt af finansminister Nicolai Wammen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der hver på årsbasis hæver 1,5 millioner kroner.

 

For regeringens øvrige tyve ministre er lønnen ens og ligger på 1,2 millioner kroner årligt.

 

I et par af ministerierne er der i øvrigt næsten ligeløn mellem ministeren og spindoktorerne.

 

Det gælder blandt andet i Finansministeriet, hvor der kun er 40.000 kroner årligt til forskel mellem Nicolai Wammen og hver af hans to spindoktorer og ligeledes hos kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), hvor lønforskellen mellem ham og hans spindoktor liger på 140.000 kroner årligt.

 

I den modsatte ende af skalaen ligger digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre med en årsløn, der er 400.000 kroner højere end hendes spindoktors.

 

Men ingen kan slå departementscheferne

Når vi nu er i gang med lønniveauet i regeringens top, skal vi da også lige et smut omkring de grå eminencer, nemlig departementscheferne, der ofte sidder med den reelle magt rundt omkring i ministerierne.

 

Tænk blot på den engelske satireserie, ”Javel, hr. Minister”.

 

Her er forholdet det, at samtlige 23 departementschefer per 1. oktober 2022 har en årsløn, der er adskilligt højere end deres ministres.

 

Hvis vi lige tager et samlet overblik over lønningerne i regeringens top, ser det sådant ud:

 

De 23 departementschefer hæver tilsammen 39,4 millioner kroner årligt.

De 29 spindoktorer hæver tilsammen 35,1 millioner kroner årligt.

De 23 ministre hæver tilsammen 26, 7 millioner kroner årligt.

 

Som det fremgår, så får de 23 departementschefer tilsammen i alt 12,7 kroner mere i årlig løn end hele det samlede ministerhold

 

Helt grelt er det i statsministeriet hvor Barbara Bertelsen med en årsløn på 2,5 millioner kroner ligger 800.000 kroner højere i lønniveau end statsminister Mette Frederiksen.

 

Lige så grotesk er situationen i Finansministeriet, hvor departementschefen med en årsløn på 2,4 millioner kroner ligger 922.000 kroner højere i lønniveau end Nicolai Wammen.

 

Selv i Kirkeministeriet, hvor den lavest lønnede departementschef med en årsløn på 1,8 millioner kroner holder til, er lønforskellen mellem ham og digitaliserings- og ligestillingsminister Louise Schack Elholm (V) på 600.000 kroner i departementschefens favør.

 

Ministerlønninger er ikke noget at råbe hurra for

I betragtning for deres ansvar for landets ve og vel, så er aflønningen af danske ministre ikke noget at råbe hurra for, uanset om de er røde eller blå.

 

Eksempelvis virker det helt grotekst, at landets statsminister bliver aflønnet med 1,7 millioner kroner, medens direktøren for Danmarks Radio, Maria Rørby Røn, får mere end det dobbelte eller i alt fire millioner kroner i årsløn.

 

Og kigger man på lederlønninger i det private erhvervsliv, bliver lønforskellen med at lede et helt land og lede en virksomhed endnu mere udtalt.

 

Således fik Danmarks højest lønnede direktør, Lars Frauergaard i Novo Nordisk, sidste år udbetalt 60 millioner kroner i løn.

 

Det er mere end dobbelt så meget, som hele ministerholdet tilsammen får udbetalt.

 

Eller vi kan tage Carlsberg-direktør Cees ’t Hart som sidste år hævede 45,6 millioner kroner for slet ikke at tale Mærsk-direktør Søren Skov, hvis lønkonto ligeledes sidste år blev forsynet med 43,7 millioner kroner.

 

I begge de nævnte tilfælde langt over ti millioner kroner mere, end hele landets ministerhold tilsammen får udbetalt.

 

Ikke for at nødgøre regeringens ministre, men man kommer ikke uden om det faktum, at det danske ordsprog om, at man får, hvad man betaler for, trods alt også her har relevans.

 

Kilder til denne artikel:

https://oes.dk/oekonomi/saerlige-raadgivere/

 

https://www.regeringen.dk/om-regeringen/hvad-tjener-en-minister/

 

https://oes.dk/media/45265/oversigt-over-dc-loenninger-okt22niv.pdf

 

https://www.berlingske.dk/business/business-update-danmarks-hoejestloennede-direktoer-faar-nu-mere-end-60

Del på Facebook