Chokmelding før opgøret om Ukraine: Derfor gav Ruslands øverstbefalende ordre om, at de russiske soldater skal barbere sig

Foto: Viktor Drachev, ritzau Scanpix)

Opgøret om Ukraines fremtid snerper til. Der bliver gættet og vurderet, hvad der kommer til at ske hvornår.

 

Sandsynligheden er stor for, at Rusland vil forsøge sig med et større angreb på Ukraine.

 

Hvornår det mere præcist kan blive, afhænger blandt andet af, hvordan vejret arter sig. Russerne vil nødigt skulle angribe, så længe der stadig er vådt og smattet efter vinteren.

 

Men Ukraine og dets vestlige støtter gør sig klar til krig fra det øjeblik, russerne gør alvor af deres angrebsplaner.

 

Ukraine selv er blevet kraftigt oprustet med vestlige våben, herunder tunge panservåben. Samtidig har ukrainerne på rekordtid fået uddannet et stort antal soldater med hjælp fra diverse lande, herunder Danmark.

 

Kampvogne

Formentlig går man ikke efter, at man for alt i verden skal forsvare nogle grænselinjer.

 

Man går først og fremmest efter, at kampvogne (Leopard, Challenger, Abrams) og andre panservåben kan skabe et særdeles slagkraftigt modangreb, hvis russiske styrker nogen steder skulle have held til at bryde igennem.

 

Som militæreksperten Thomas G. Theiner udtrykker det: En vestlig kampvogn forslår fire gange så meget som en russisk ditto. Det både tunge og bevægelige vestlige materiel kan skabe meget større ødelæggelser i de russiske styrker end omvendt.

 

Selenskyjs selvtillid

Ukraines styrker – med støtte fra vestlige lande – står i den forbindelse over for et valg:

 

Skal man stræbe efter at tage kampen mod russerne hurtigt op og slå til med det materiel og mandskab, der i første omgang er for hånden? Eller skal man forsøge at vente, så de tunge panservåben når at komme på plads?

 

Uanset hvad man gør i første omgang, når et russisk angreb måtte komme, så vil russerne i anden omgang blive udsat for meget kraftige modangreb med panservåben.

 

Det giver ukrainerne en selvtillid, som afspejler sig i aktuelle udtalelser fra Selenskyj. For få dage siden erklærede han, at Ukraine nu var kommet til det punkt, hvor alle besatte områder – inklusive Krim – kan blive generobret.

 

”Hallo!”

Men det handler langt fra kun om tunge panservåben. Med støtte fra USA og andre allierede har Ukraine også et klart forspring, når det gælder indhentning af oplysninger om fjenden, satellitkommunikation og lignende.

 

Gang på gang har russiske styrker således afsløret sig selv ved håbløst primitiv kommunikation – for eksempel brug af mobiltelefoner.

 

Når mange i felten pludselig ringer til et bestemt telefonnummer, så er det et godt gæt, at det er russiske militærfolk.

 

Disse elementære fejl hænger ofte sammen med de russiske styrkers teknologiske tilbageståenhed. Som Thomas C. Theiner udtrykker det:

 

”Russerne har ikke en chance for at følge med i forhold til den vestlige industriproduktion og de vestlige våben. Ikke en chance.”

 

Blindgyde

Eksperten sammenfatter:

 

”Putin og hans regime kan hverken komme frem eller tilbage.”

 

Men han ser med bekymring på, hvad Putins Rusland kan finde på, hvis man havner i en sådan blindgyde: ”Fra historien ved vi, at man ofte kæmper videre, selv om det er klart, at det hele er tabt.”

 

Barbering og giftgas

Særlig én begivenhed vækker Theiners store bekymring:

 

Da Putin i januar havde udnævnt general Valerij Gerassimow til øverstkommanderende for de russiske styrker, gik generalen mest op i én ting:

 

Han indskærpede de russiske soldater, at de skulle barbere sig!

 

Dette havde vel at mærke ikke noget at gøre med pedantiske krav til soldaternes udseende. Som Theiner forklarer:

 

”Dette krav er fuldkommen irrelevant … medmindre man har planer om at bruge giftgas.”

 

Man kan få problemer med at anbringe gasmasken, hvis man bærer skæg, lyder det fra eksperten.

 

Brugen af kemiske våben

Theiner siger: ”Jeg bliver bekymret, når den øverstkommanderende ikke tænker på kamptropper og mekaniserede divisioner, men i stedet lader sin første ordre dreje sig om barbering.”

 

Han gør opmærksom på, at Rusland jo har anvendt dødelige kemiske våben over for russiske dissidenter og i forbindelse med krigen i Tjetjenien. Og han henviser til, at Putins nære allierede, Syriens præsident Assad, dræbte hundredvis af mennesker med kemiske våben.

 

Vigtigt at reagere hårdt, hurtigt og effektivt

Snart vil krigen i Ukraine efter alt at dømme igen bryde ud for fuld kraft. Med Vesten  i ryggen har Ukraine en markant styrket position.

 

Men krigen vil fortsat være meget hård og koste væsentlige ukrainske tab.

 

En presset Putin kan reagere endnu mere aggressivt. Verden har allerede været vidne til de uhyrlige metoder, som anvendes af ”Putins kok”, Jevgenij Prigozhin og hans Wagner-gruppe, og ”Putins blodhund”, tjetjener-lederen Ramsan Kadyrov.

 

Man kan næppe udelukke, at det næste kunne blive kemisk krigsførelse.

 

Så meget desto vigtigere er det, at Ukraine med dets allierede i ryggen kan reagere hårdt, hurtigt og effektivt, så Ukraines fjender ikke fristes til at kaste sig ud i desperate reaktioner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…