Bille Augusts nye film er en ode til godheden i mennesket og evnen til selvopofrelse 

**** Fire stjerner ud af seks 

 

Så er den danske og meget flittige filminstruktør Bille August (f. 1948) aktuel igen med filmen KYSSET. Genren er et kærlighedsdrama – frit efter den østrigske forfatter Stefan Zweigs roman ”Utålmodige Hjerter”.  

 

Bille August har to gange vundet Den Gyldne Palme for filmene ”Pelle Erobreren” (1987) og ”Den gode vilje” (1991). For førstnævnte vandt han desuden en Oscar og en Golden Globe for bedste udenlandske film. Andre film i hans produktion tæller “Åndernes hus” (1993), ”Marie Krøyer” (2012), ”Lykke-Per” (2018) og ”Pagten” (2021). 

 

I ”Kysset” har Esben Smed den altdominerende hovedrolle som Anton, ligesom Smed også spillede titelrollen i ”Lykke-Per” og den tilfangetagne danske fotograf Daniel Rye i ”Ser du månen Daniel”. 

 

Handling
Årstallet er 1913, og krigsrygterne løber. Stedet er Danmark, mere præcist dragonregimentet i Næstved.

 


Anton Abildgaard (Esben Smed) er en ung, uformuende mand. Faderen forlod familien og kastede dermed skam over den. Moderen har siden ernæret sig selv og sønnen ved rengøring.

 

I åbningsscenen er Anton og hans mor på besøg hos en velstående, ældre, kvindelig slægtning for at anmode om økonomisk støtte til, at Anton kan få en officersuddannelse i kavaleriet. Dragonerne skal selv finansiere hest og uniformer, hvilket udgør en udgift, det ligger uden for Antons mulighed at afholde. 

 

Tiggergangen lykkes, og det går Anton fint. Han er både dygtig og vellidt blandt rigmandssønnerne i regimentet og stiger i rangordenen. 

 

På en øvelse, som Anton står i spidsen for, opdager han en ældre mand i et automobil, der er kørt fast i mudderet på vejen. Anton stiger af hesten og beordrer tre mand til sammen med ham at skubbe bilen klar. 

 

Manden viser sig at være den lokale Baron Løvenskjold (Lars Mikkelsen), der kvitterer for hjælpsomheden med en invitation til middag og bal på godset.

 

Anton byder intetanende husets smukke, 26-årige datter, Edith (Clara Rosager), op til dans. Han er ikke klar over, at hun er lam efter en tragisk rideulykke, og den unge løjtnant rammes efterfølgende af skyldfølelse over at have sat pigen i forlegenhed. Næste dag beslutter Anton sig derfor for at sende en stor buket hvide roser til Edith – for at gøre afbigt. 

 

Mens han først og fremmest har medlidenhed med hende, forelsker Edith sig hovedkulds i den sympatiske og belevne unge mand. Da Anton er et både nobelt og pligtopfyldende menneske med stor empati over for sine omgivelser, får han stadig vanskeligere ved at afvise Ediths tilnærmelser. Især fordi den kærlige og omsorgsfulde far med et skrantende helbred både direkte og indirekte lægger pres på Anton for at få ham til at indgå i en forpligtende relation til datteren. Der følger et gods og en formue med! Således at når baronen dør, vil han kunne gå i graven med forvisningen om, at den højtelskede datter er i gode hænder.   

 

I sine forsøg på at gøre det rigtige løber Anton stadig mere sur i et sammensurium af løfter og løgne. Kan han ofre sig for Edith, der elsker ham så passioneret eller…?

 

Vurdering
Det er store eksistentielle temaer og skæbnevalg, der er på spil i Bille Augusts meget smukke film: Godhed versus ondskab, selvopofrelse versus selvrealisering, empati versus forråelse. I centrum står spørgsmålet: Hvad er kærlighedens sande væsen? 

 

”Kysset” giver sit bud og efter min opfattelse med den helt rette slutning. 

 

Når det alligevel ’kun’ bliver til fire stjerner, hænger det sammen med, at Anton-figuren ikke er helt overbevisende. Den unge ridderlige mand er for god til at være sand. Men det kan jo være, at det bare er i mine gamle og kyniske øjne? 

 

Tilbage står, at ”Kysset” absolut er en film, der skal ses.  

Længde: 116 minutter 

  • Medvirkende: Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, David Dencik, Rosalinde Mynster m.fl. 
  • Instruktør: Bille August 
  • Manus: Bille August & Greg Latter – efter roman af Stefan Zweig 
  • Premieredato: d. 23. februar 

Kysset | Trailer – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…