Forslag til gode vine til nytårsaften – Godt Nytår

Om få dage står vi på tærsklen til et nyt år, og så er tiden inde til at gøre status over 2022. Det store spørgsmål er, om de sidste 12 måneder har været så dårlige, som vismænd og andre kloge hoveder jamrer over, eller om de rent faktisk er forløbet ganske pænt. Målt på årets forbrug af vin mener vin- og spiritusbranchen, at 2022 er gået helt som forventet med et resultat, der kun ligger en smule under rekordåret 2021.

 

Så det er altså øjnene, som ser, hvad der er skidt eller godt, men selvfølgelig kan man gentage en løgn så mange gange, at den virker ædruelig. Men hr. og fru Danmark er pragmatiske og for flertallets vedkommende økonomisk godt polstret til at imødegå angreb på deres vante dagligdag. Det skal nok gå, er majoritetens indstilling, og tidligere tiders trusler mod vor nordiske model er overvundet med bravur. Vi er som folk blandt Europas mest tilpasningsvillige, og derfor kommer vi godt gennem kriser med skindet på næsen.

 

Nytårsaften

Nytårsaften vil – med ovenstående i mente – blive fejret med manér, og traditioner vil blive holdt i hævd. Således sætter familien Danmark iført et vinglas med boblende indhold sig til rette kl. 18 for at høre vor kloge dronnings nytårstale. Vinen kan meget vel være en tør Prosecco DOC i årgang 2021 fra den italienske vinproducent Contarini i byen Vazzola i Veneto regionen. Den kan her i landet købes hos det italienske supermarked Supermarco, som ligger i Københavns mondæne Sydhavn. Prisen er 99,50 kr. Se nærmere på www.supermarco.dk.

 

Torsk eller skaldyr

Når Dronningen har bragt sit budskab, og Garden har trukket sig tilbage, er tiden inde til at tage fat på det lukulliske nytårsmåltid. Her deler de smagsmæssige præferencer sig. Nogle familier sværger til Kogt Torsk, andre foretrækker Skaldyr som østers og hummer, mens atter andre serverer Oksemørbrad.

Til fisken og skaldyrene kan anbefales en hvidvin fra vinområdet Friuli, der er lavet på det historiske vinslot Torre Rosazza i Monzano tæt på Venedig. Druen, der er lokal, hedder Ribolla Gialla, og prisen er normalt 129,50 kr., men juletilbuddet lyder på 200 kr. for 2 flasker. Det er igen Supermarco, som er forhandler – www.supermarco.dk

 

Oksefilet

I mange familier opfattes oksefilet som det ypperste, man kan sætte tænderne i, og det skal man bestemt ikke være ked af, selvom veganere og andre kødfornægtere gerne så køer og kalve hen, hvor peberet gror. Men der er ikke meget, som kan stå mål med et saftigt, velstegt stykke oksekød, og det er vel også derfor, at det er så populær en nytårsspise. Samtidig får man også lejlighed til at servere en kvalitetsvin, der matcher det røde kød, og her vil jeg anbefale vinimportøren GOBIs nye Bordeaux-hus Château de Meyney’s andenvin Les Hauts de Meyney fra årgang 2012. Slottet ligger i området Saint-Estèphe DOC og er stukket sammen af 56% Cabernet Sauvignon og 44% Merlot. Prisen er normalt 279,95 kr., men i anledning af nytåret tilbydes 2 flasker for 500 kr. For Bordeaux-fans er det en lækkerbisken. Vinen forhandles af MENY, men importeres af GOBIvin i Valby – www.gobivin.dk

 

Årsskiftet

Mætte og velbehagelige og med et glas Cognac eller en likør i hånden tager vi plads foran husalteret og bereder os på gensynet med ”90-års fødselsdagen” og butleren James og Miss Sophie. Det er DR1’s nytårstradition, og enten elsker man eller også hader man stykket. Men tiden skal jo gå med et eller andet, indtil vi enlige når frem til rådhusklokkerne, som bimler og bamler ankomsten af det nye år. Samtidig lader vi propperne springe, og med et glas spansk boblende cava fra Renau Colbert i Sant Sadurni d’Anoia på Costa Brava i Spanien, ønsker vi hinanden ”Godt Nytår”. Importør er Amalie Vinimport i Hinnerup, og flaskeprisen er 69 kr. – www.amalie-vinimport.dk. På  telefon 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…