Julens lækre vinoplevelser

Vin er en levende organisme, og derfor er det en meget god ide at købe den vin, som man vil servere til sin julemad, allerede nu. Så kan den hvile og komme i balance og dermed præsentere sig fra sin bedste side. Og samtidig skal man huske, at vin til and, gås eller flæskesteg har store opgaver, når den både skal passe til noget, der er både fedt, surt og sødt. Er man i vildrede, vil vinhandleren bistå med råd og dåd, og han vil også fortælle, at der er frit slag på alle hylder, når det drejer sig om vinen til risalamande med kirsebærsovs. Nogle vil foretrække Portvin, mens andre vil vælge en ædelsød Sauternes fra Frankrig eller en ditto Vin Santo fra Italien. Smag kan som bekendt ikke diskuteres.

 

Rødvin

 

Cantina Corte Giara, 2019 La Groletta, Ripasso Valpolicella DOC, Fumane, Italien – Kampagnepris 149,95 kr. hos MENY.

Den vært, som serverer denne vin for sine julegæster, vil blive rost for sin ualmindelig gode smag. Blandingen af druesorterne Corvina Veronese (70%) og Rondinella (30%) fra 30 år gamle vinstokke passer strålende til både julefugl og flæskesteg. For at nå de vinøse højder har vinen gennemgået 2 gæringer, hvor andengæringen sker sammen med rester af frugtkød og skaller fra en sideløbende produktion af Amarone-vin. Slutresultatet efter 11 måneders fadmodning er en blød, kraftig vin med en meget lang eftersmag. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Cantina Genagricola, 2020 Bricco dei Guazzi, Barbera d’Asti DOCG, Piemonte, Olivola, Italien – Normalpris 125 kr. – Tilbud: 2 flasker for 200 kr.

Genagricola er et kæmpeforetagende og den største jord- og landbrugsbesidder i Italien, og Bricco dei Guazzi er en af disse vingårde. Ansvarlig for vinene er ønologen, professor Ricardo Cotarella, der topper som en af Italiens førende vinmagere. Her har han tryllet med den lokale druesort Barbera, som fremstår klassisk med flot harmoni mellem frugt og tanniner efter en kort fadlagring. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Domaine Les Grandes Serres, 2019 Rasteau AOP, Châteauneuf du Pape, Rhonedalen, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud 2 flasker for 159 kr. På telefon 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Vinen, som er fremstillet af druesorterne Grenache, Syrah og Mourvèdre, passer som hånd i handske til danske juleretter. Den er mørkviolet i farven, og fra glasset flyder en duft af kirsebær og blå blommer. På trods af en alkoholstyrke på 14,5 % føles vinen overraskende blød og rund i munden og fremmer således tilgængeligheden. Til vinen knytter sig navnet Rémy Ferbras, som var grundlæggerens første kældermester og globalt berømt for sine vinfrembringelser. Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

 

Azienda Viticola Girolama Tola, 2020 Nero d’Avola, Sicilia IGP, Partinico, Italien – Normalpris 99 kr. – Juletilbudspris 69 kr.

Den italienske ø Sicilien er berømt og berygtet for sine vulkaner Etna og Stromboli – sidstnævnte ligger i havet nord for øen og er i stadig udbrud. Røgen fra de urolige naturfænomener sætter også sit aftryk på vinmarkerne, hvor den trænger ind i druerne og frembringer en let røget smag, der er tydeligst i den lokale druesort Nero d’Avola. Og i den henseende giver den et diskret, men smagbart pift til juleanden. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Domaines Paul Mas, 2021 Plaisir de Nöel, Julevinen 2022, Pays d’Oc IGP, Frankrig – Julepris 69,50 kr.

Igennem en årrække har vinfirmaet Sigurd Müller i Aalborg lanceret en julevin under navnet Plaisir de Nöel – Julens Glæde. Og denne tradition holdes også i hævd i år. Vinen, som er fremstillet af 40% Syrah, 40% Grenache og 20% Mourvèdre, er specialrettet mod dansk, fed julemad. Den er således fyldig og rund med et let touch af garvesyre og flot sødmefyldt frugt. Købes et vist antal flasker, belønnes man med et hyggeligt juleskrift oven i handelen. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

 

Dessertvin

 

Cantina Valpolicella Negrar, 2018 Recioto Della Valpolicella DOCG, Negrar di Valpolicella, Italien – Juletilbud 169 kr.

Navnet ”Recioto” opstod i spontant blandt vindyrkerne i anden halvdel af det sidste århundrede og stammer fra dialekt-ordet ”recia”, som igen refererer til den mest modne del af drueklaserne, der anvendes til tørring. Denne tørring, som varer ca. 120 dage, giver en most med høj koncentration og sukkersød smag. Gæringen standses, når mosten har nået en alkoholprocent på 12-13, og slutresultatet er en sød og fyldig vin med en bouquet af røde bær så som kirsebær, hindbær og blommer. Det er den perfekte ledsager til Risalamandes. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Quinta and Vineyard Bottlers Vinhos, 10 års Porto Valduoro, Vila Nova de Gaia, Duoro-dalen, Portugal – Normalpris 149,95 kr. – Juletilbud pr. flaske 109,95 kr. hos MENY.

Portvinshuset hører til i toppen af de mange udbydere af portvin. Denne udgave er en 10 år gammel Tawny, der er forholdsvis mørk og fyldt med lækker sødme. Den passer godt sammen med risdessert, men er også velegnet som ledsager til nødder og karamel samt ikke mindst til de fleste ostetyper lige fra Vesterhavsost til Cheddar. Parmesan og Manchego. Selvfølgelig kan den også sagtens nydes solo med stor fornøjelse. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Fonseca Guimaraens, Fonseca Ruby Port, Oporto, Duoro Valley, Portugal – Julepris 105 kr.

Vinhuset, der blev startet i 1815, har lige fra begyndelsen været eftertragtet og berømt for sin høje standard. Den aktuelle Ruby er en fadlagret portvin, hvilket vil sige, at den kan drikkes straks efter, at den er fyldt på flaske. Druerne kommer fra de tre vingårde, som Fonseca har under sine vinger, nemlig Quinta Panascal i Távora Valley og vinhusene Cruzeiro og Santo António i Pinhão Valley. Vinen er fyldig, frisk og livlig med noter af kirsebær og chokolade, og den vil også vække glæde, hvis den udover  til risalamandes serveres til blåskimmelost. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg, 2020 Ruppertsberger Hofstück, Riesling Auslese, Pfalz, Tyskland – Juletilbud 85 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Tyske vinbønder kan være eminent dygtige til at lave topprodukter. Det er denne Riesling Auslese fra Ruppertsberger Weinkeller i  delstaten Pfalz endnu et fint bevis på. Her laver man kun Auslese i de høstårgange, hvor de udvalgte druer lever op til et højt sat kvalitetsniveau. På den måde leverer man stadig et udsøgt produkt, der kan betegnes som Prädikatwein. Duft og smag er præges af citrusfrugt, hvor honning og abrikos er toneangivende. En perfekt dessertvin til mange formål, ikke mindst risalamandes. Importør: Fortium Wine, Hinnerup.

 

Glædelig Jul!

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…