Julens glæder starter på søndag

På søndag begynder adventstiden. Advent kommer af det latinske ”Adventum Domini” og betyder ”Herrens komme” og er optakten til en række indslag af folkelige og kirkelige juletraditioner, som alle hen over 4 søndage er rettet  mod at fejre Jesusbarnets fødselsdag. Vi tænder adventskransens lys, indtil alle 4 brænder, og drikker julegløgg, mens vi glæder os over julekrybber og Luciaoptog og ikke mindst julefrokoster sammen med kolleger og familiemedlemmer. Besøg på julemarkeder og overværelse af julekoncerter er en inspiration for mange, og højdepunktet på adventstiden er julegudstjenesten den 24. december. Men når præstens prædiken er hørt og salmerne sunget, så der er styr på den åndelige del af festen, hastes der hjem til bordets glæder i juletræets skær. På den måde har både sjæl og legeme fået dækket alle behov.

 

Hvidvin

 

Domaine Lalande, 2021 Les Hauts de Lalande, Cité de Carcasonne IGP, Languedoc, Frankrig – Normalpris 109 kr. – Tilbudspris pr. styk 87 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinen er lavet på et sammenstik af 50% Chardonnay, 30% Viognier og 20% Chasan druer. Den fremstår som en  behagelig blanding af friske blomster og en lang krydret eftersmag, der passer fint til f. eks. jomfruhummer med hvidløgsmajonaisse eller en Cæsar-salat med bacon og stegte kyllingelår. Den vil også kunne indgå som hovedingrediensen i en hvid gløgg. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Rødvin

 

Domaine Le Mas des Falaises, 2019 Cairanne AOP, Cru du Rhône, Frankrig – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. hos MENY.

Vinområdet Cairanne ligger i Rhône-dalen 30 km nord for Châteauneuf-du-Pape og fik cru-status i 2016. Vingården ejes af Julien Cornud, der er vinbonde og botaniker, og han tryller med druesorterne Grenache, Syrah og Carignan,  så det er en lyst. Stokkene har en gennemsnitsalder på 40 år. Til næsen breder sig fra glasset en herlig duft af kirsebær og solbær, og smagen er kraftig og har så megen fylde og spiritusindhold, at det er den perfekte match til alt godt fra grisen. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Cantina Caviro, 2021 Primitivo Organico, Puglia IGT, Apulien. Italien – Normalpris 125 kr. – Tilbudspris pr. styk 75 kr. ved køb af 6 flasker.

Cantina Caviro er Italiens største vinproducent og er i kraft af sin størrelse og indtægter fra eksport til 80 lande rundt om i verden i stand til at vrage og vælge blandt de bedste vinproducenter i Italien. Denne vin er et projekt, hvor man koncentrerer sig om en økologisk vin fremstillet på Primitivo druer, der er plukket på marker i syditalienske Apulien. Druen er en af danske forbrugeres yndlinge, og der er virkelig god value for money. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Château la Croix des Pins, 2019 Les 3 Villages, Vaucluse, Ventoux AOP, Mazan, Rhônedalen, Frankrig – Kampagnepris 98 kr.

Vinslottet ejes i dag af Jean-Pierre Valade, men dets historie går tilbage til det 16. århundrede, da det blev opført som sommerresidens for paverne, som dengang havde hovedsæde i Carpentras, som ligger i smørhullet mellem Ventoux-bjerget og Les Dentelles de Montmirail. Dette område er klassificeres som biosfærereservat af UNESCO, og ejendommen var i 1998 den første i distriktet, der opnåede certifikatet . ”BIO”. Det er en vin, som der virkelig er kælet for. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Bodegas La Eralta, 2016 Senorío de la Eralta Reserva, Agoncilla, Rioja DOC, Spanien – Normalpris 89,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 150 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Bodegas La Eralta med sine 360 hektarer ligger i hjertet af vindistriktet Rioja i det nordlige Spanien. Her håndteres årligt 4 millioner kg druer, og kældrene rummer kontinuerligt 2 millioner flasker til modning fordelt på mere end 10.000 franske og amerikanske egetræsfade. Den aktuelle vin har gennemgået 36 måneders lagring, før den er sluppet løs på markedet, og den kan stærkt anbefales til vildtretter og modne spanske oste. Importør: Fortium Wine, Hinnerup.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…