Hvidvin varsler forår

Nu går det mod lysere tider, og et af mange gode tegn på, at foråret venter lige om hjørnet, er, at vinhandlerne sætter fokus på hvide vine. Således udgør halvdelen af de vine, som omtales nedenfor, de hvide, og det er spændende udgaver, som Den Korte Avis’ panel af vinhandlere præsenterer os for. Vi kommer både til Ungarn og Tyskland og til USA og Australien.

 

Hvidvin

 

Szászi Winery, 2020 Birtok, Furmint, Badacsony, Ungarn – Kampagnepris 150 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Vinen er fremstillet af Furmint druen, der anses som værende en af Ungarns oprindelige druesorter. Den giver en smuk gyldengul farve og er som oftest tør med en let, behagelig sødme. Hvis druen angribes af boutrytis svampen, hvad ofte sker med en beliggenhed ved Balatonsøen, bliver resultatet en ædelsød vin med samme profil som den berømte ungarske dessertvin, Tokaj. Formidler: Thecowine, Thrige.

 

Frankland Estate, 2021 Chicken Shit Chardonnay, Western Australia, Australien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 112 kr.

Vingården dyrker sine marker efter økologiske principper, og her spiller gårdens perlehøns en betydelig rolle. De leverer den eneste gødning – chicken shit – til de Chardonnay-druer, som den aktuelle vin er lavet af. Vinen lagres på brugte fade i 11 måneder, og den beskedne mængde garvesyre giver det færdige produkt en lækker cremet smag af frugt. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Rutherford Wine Company, 2020 Panamera, Chardonnay, Napa Valley, St. Helena,  Californien, USA – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 124,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Vinhuset, som også omfatter Story Ridge Vineyards i St. Helena i Californien, blev etableret for et halvt århundrede siden af den legendariske Zaninovich-familie fra Kroatien, som i dag hører til blandt Amerikas største producenter af grapefrugt. Samme flid og respekt for kvalitet sættes i vindyrkningen, og denne Chardonnay er fyldig og cremet med en fin syre og krydret aroma. Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Weinkellerei Hechtsheim, 2020 Devil’s Rock, Riesling, Mainz, Pfalz, Tyskland – Normalpris 89,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 135 kr. hos MENY.

Den tyske titel på vinen, der kommer fra det tyske vinområde Pfalz, er ”Teulfels Tisch” – Djævelens Bord”. Legenden vil vide, at en vred Djævel efter en rundtur i Tyskland kom til Pfalz for at hvile sig. Her blev han afvist af troende munke, og rasende rev han 3 klippestykker ud af et bjerg i Pfalz og lavede sit eget bord, hvor han kunne raste. Siden da er der sket mærkværdige ting, når mennesker har nærmet sig ”bordet” ved midnatstide. Det skal dog ikke afskrække nogen fra at nyde den gode Riesling-vin, der er særdeles forfriskende. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Rødvin

 

Château Blaignan, 2016 Cru Bourgeois, Médoc AMC, Gironde, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Vinslottet fik sit kvalitetsstempel i 1932, da det under sit daværende navn, Château Taffar de Blaignan blev klassificeret som Cru Bourgeois. I dag ejes det som så mange andre kriseramte slotte af den franske storbank Crédit Agricole, der har sat store beløb ind for at opretholde en høj kvalitet. Det har gjort underværker, og det er en stor fornøjelse at servere den ved gæstebud. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Azienda Agricola Attilio Ghisolfi. 2018 Sbardajà, Langhe DOC, Nebbiolo, Monforte d’Alba, Piemonte, Italien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 250 kr.

Nebbiolo er navnet på en fortryllende drue, som er grundpillen i nogle af Italiens bedste vine fra Piemonte, hvor Langhe er en af underregionerne. Her har vinproduktionen udviklet sig til at være en kreativ legeplads for mange producenter, og Sbardajà er blandt mange andre et pletskud, som i gastronomisk henseende står fint til det højere danske køkken. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Cantina Angelo Rocca & Figli, 2020 Genius, Rosso Salento IGT, Agrate Brianza, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud: 6 flasker for 300 kr. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

Vinfirmaet, der blev grundlagt i 1880, har noget af det mest prestigefyldte, og teknikken er på højeste niveau. Genius-vinen er hovedsagelig lavet af Negroamaro druer fra Salento i Syditalien og har kun lagret i ståltanke for at beholde mest mulig frugt. Smagen har charme, og finishen er lang og vedholdende. Importør: AMKA, Randers.

 

Duca de Saragnano, 2020 Passone IGT, Cetona, Toscana, Italien – Normalpris 89 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Denne vin er udelukkende lavet af tørrede druer, hvilket giver et kraftigt produkt med dyb smag og højt alkoholindhold (15%). Duft og smag er koncentreret omkring brombær, kirsebær og svedsker, som gør den til en ideel partner til pastaretter og sammenkogte retter. Importør: Fortium Wine, Hinnerup.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…