Grum hævn for gåse-skræp

Arkiv/Fritgående økologiske Sejrøgæs til Mortens aften

Mortensdag den 11. november er begravelsesdagen for den helgengjorte Martin af Tours i år 397. Vi danskere kalder ham for Sankt Morten eller Morten Bisp. Historier og legender har fulgt ham, og det er på grund ham, at vi spiser os mætte i gås og and Mortensaften i morgen.

 

Det fortælles således, at indbyggerne i Tours ønskede, at han skulle udnævnes til biskop, men det ville han ikke og skjulte sig i et gåsehus. Men gæssenes skræppen afslørede ham, og 4. juli 371 blev han indsat som biskop. Og ved den lejlighed udstedte han et dekret om, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham – ved at slagte og spise dem.

 

Det har vi så gjort lige siden, og tilmed er der blevet skyllet efter med utallige bægre vin og krus øl.

 

I vore dage er gåsen blevet skiftet ud med and. Hvorfor ved ingen, men antallet af andestege, som fortæres rundt om i Danmark i løbet af de næste par dage løber op i ca. 600.000.

 

Rødvin

 

Chambers Rosewood Vineyards, 2017 Shiraz, Rutherglen, Victoria, Australien – Normalpris 179 kr. – Tilbudspris 152 kr. ved køb af 6 flasker.

Hvis du er usikker på, hvilken rødvin du skal servere til andestegen Mortensaften, så kan du trygt vælge denne frugt- og krydderibombe fra Australien. Den kan klare både det søde og det sure, som vi plejer at give som tilbehør til fuglen. Og man fornemmer en slumrende vildskab, som understreges af en høj alkoholprocent på ikke mindre end 14,5. Geografisk ligger vinhuset på grænsen til New South Wales. Det er praktisk at vide, hvis man planlægger en rejse til ”Down under”. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Cantina Romagnoli, 2020 Cuvée 15 Barbera, Emilia IGT, Vigolzone, Italien. Normalpris 149,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 200 kr. hos MENY.

Vinhuset ligger i den vestlige region Emilia-Romagna, som grænser op til vindistrikterne Piemonte og Lombardiet og styres af ejeren Alessandro Perini. Som det fremgår, er vinen lavet af 100 pct. Barbera druer, hvis most er modnet et halvt år på nye, franske vintønder. Det giver vinen en let duft af vanilje, der går igen i smagen. Alt i alt: En dejlig vinoplevelse, hvor alle ingredienser går op i en flot enighed. Importør: GOBIvin, Valby.

 

San Cumano, 2018 Aglianico, Campania IGT, Benevento, Italien – Kampagnepris 110 kr.

Aglianico er druen, som forsyner os med det, man populært kunne kalde ”Barolo fra Syden”. Den har, når den behandles med omhu, alle de egenskaber, som vi finder i vinen fra Piemonte, hvor den italienske kongedrue, Nebbiolo. Sært nok er vinene fra Campania ikke særligt udbredt. Danskere i hobetal holder ferie i regionen, som omfatter seværdigheder som Vesuv, Pompei og ikke mindst Amalfi-kysten, hvor amerikanske tropper gik i land som starten på Anden Verdenskrigs afslutning. Men vinen står nærmest i skammekrogen, selvom den fortjener en langt større bevågenhed. Forhandler: Supermarco, Sydhavnen i København.

 

Domaine Pascal Maillet, Vigneron-Récoltant, 2021 Les Pierrügues, Côtes du Rhône Village AOP, Plan de Dieu, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 89 kr. – Tilbudspris: 2 flasker for 129 kr.

Her har vi en dejlig kombinationsvin, der er lavet på druesorterne Grenache og Syrah, og som passer både til lammesteg og andebryst. Farven er den, som fællesnævneren betegner som crimson eller blodrød. Der er en god aroma af røde bær, og smagen bringer os hen mod solbær, som kærtegnes af et peberstrejf. Dejlige lækkerier til smagsløgene. Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

 

La Forge Estate, 2020 Syrah, Pays d’Oc, Pezenas, Coteaux du Languedoc, Frankrig – Kampagnepris 87 kr.

Ejendommen La Forge Estate ligger tæt på Languedoc i bakkerne med udsigt over Aude Valley. Her er markerne delt op i lodder, som kun rummer en druesort. Hensigten er at fremstille moderne og intense vine efter inspiration i de oversøiske vinland. Og bag et kæmpestort vinmageri står den franske ”vinkonge” Paul Mas, som ejer 800 hektarer vinmarker fordel på 15 vinslotte. Her kan man virkelig sin metier. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…