Alt godt fra vinhylden til Valentinsdag

Så går vi lysere tider i møde. Corona-restriktionerne er væk. I haverne pibler erantis og vintergækker frem, og den 14. februar er det Sankt Valentinsdag, hvor elskende igen får mulighed for at forkæle og begave den eneste ene.

 

Valentin var ifølge legenden en romersk præst, der forbrød sig mod kejser Claudius’ forbud mod, at hans soldater forlovede eller giftede sig. Giftemål gjorde dem for blødsødne, men Valentin fortsatte med at vie unge soldater. Ulydigheden førte til arrestation, fangenskab og senere halshugning den 14. februar. I år 496 blev Valentin udnævnt til helgen som Sankt Valentin af paven Galasius.

 

I Danmark er afholdelse af Valentinsdag en forholdsvis ny og voksende tradition, hvor mændene bl . a. serverer en ekstra god vin for den udkårne. Hvor stor dagen er andre steder i verden, kan læses af, at der årligt i USA postes små 200 millioner Valentinskort, mens englænderne spenderer et sted mellem 1,3 og 1,4 milliarder pund.

 

Hvidvin

 

Szászi Winery, 2020 Cserszegi Fúszeres Orange, Badacsony, Ungarn – Kampagnepris 139 kr.

Vinen er fremstillet på druesorten Cserszegi Fúszeres efter den såkaldte Orange-metode. Det vil sige, at man i stedet for at fjerne drueskind, stilke og kerner, så lader man vinmosten trække dem i ugevis – ligesom det ses ved rødvinsfremstilling. Resultatet er en vin med orange  og megen garvesyre. Blandt venner kaldes det hvidvinsdrikkernes rødvin. I denne ungarske udgave, der er meget spændende, er der tale om et økologisk produkt. Kender man ikke denne type vin, så er her en fortræffelig mulighed for at stifte et positivt bekendtskab. Forhandler: theCoWine, Trige.

 

Weingut Frank, 2020 Grüner Veltliner DAC, Weinviertel, Herrnbaumgarten, Østrig – Kampagnepris 79,95 kr. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

Østrigske vinbønder laver generelt vine på et højt kvalitetsniveau. Det gælder ikke mindst dem, der fremstilles af den lokale druesort Grüner Veltliner. Den aktuelle vin dufter delikat af eksotiske krydderier, og smagen er let og charmerende. Den kan med fornøjelse bruges som velkomstdrink eller serveres til fisk, skaldyr og charcuteri. Importør: AMKA, Randers.

 

Rødvin

 

Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot, 2019 La 50/50, Côtes du Brian IGP, Minervois, Languedoc, Frankrig – Normalpris 164,95 kr. – Tilbudspris 118  kr. pr styk ved køb af 6 flasker.

Ægteparret Anne Gros og Jean-Paul Tollot (Se.billedet) hører til i toppen af Bourgognes mange eminente vinmagere. Derudover har de opbygget en vingård i Minervois i det sydlige Frankrig. De deles om alt – 50-50 – erfaringer, viden, opgaver, udfordringer og successer, og det giver resultater i form af vin i særklasse. Her er mosten fra Grenache, Syrah og Carignan druer stukket sammen og både gæret og lagret på ståltanke for at bevare den friske frugt i vinen. Mageløst! Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Domaine Notre Dame de Cousignac, 2018 Côtes du Rhône Village, Bourg Saint Andéol, Rhônedalen, Frankrig – Kampagnepris 115 kr.

I glasset har vi en kraftig og saftig vin med noter af peber og andre krydderurter. Ophavsmand er 7. generation af familien Pommiers, som startede vindyrkning tilbage i det 17. århundrede. Vinen er lavet af Grenache, Carignan og Syrah druer og kan anbefales som ledsager til f.eks. spækket lammekølle eller kronvildt. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Château Haut Bascla, 2018 Bordeaux Rouge ABC, Entre-Deux-Mers, Gironde, Frankrig – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Vinen er lavet af 80% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon, som er dyrket og certificeret økologisk. Smagsløgene i munden noterer et væld af brombær, solbær og sveskeblommer – ingredienser, der passer fint til simremad, grillretter og røde bøffer. Prisen er ligesom smagen utrolig acceptabel. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Provinco Italia, 2020 Old World Zinfandel, Apulien, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. hos MENY.

På vinens etiket fastslås det med syvtommersøm, at ”Livet er et helvede uden Zinfandel”. Og det er der sikkert mange, som er enige i. Den gennemsyrede smag af rosiner i druen er noget, de fleste falder for – mig selv inklusive. I mange år var druen synonym med USA’s nationaldrue, men så fandt forskere ud af, at Zinfandel var identisk med den italienske Primitivo fra Apulien, men da navnet Zinfandel sælger bedre end Primitivo på det amerikanske marked, så har italiensk vinbønder droppet Primitivo-navnet. Og sådan er der så meget. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Azienda Vitivinicola Ciù Ciù, 2020 Bacchus, Piceno DOP, Offida, Marche, Italien – Kampagnepris 79,95 kr.

Vinen er stukket sammen af druesorterne Montepulciano og Sangiovese, hvilket giver en dyb, men blid vin uden for megen smag af fad. Fra glasset stiger en frisk og nuanceret duft af frugt, og smagen er i fuld balance mellem bær og syre. Selve vinen er certificeret som ønologisk og velegnet for veganer-køkkenet. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Domaine de la Berthéte, 2020 LB Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages AOP, Rhônedalen, Frankrig – Kampagnepris: 69 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Rhônedalen er hjemsted for en række veldrevne vingårde, der i løbet af de seneste 50 år har et kvantespring frem i forbedring af kvalitet. I denne udgave er der en dejlig duft af solbær og hindbær, som går igen i smagen, hvor man også oplever et strejf af peber og garvesyre. Brug den som følgesvend for en god lammekølle. Importør: Fortium Wine, Hinnerup.

 

Domaine Dumanet, 2020 Grande Réserve Syrah IGP, Saint Guilheim Le Désert, Languedoc-Roussillon, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbud 69 kr.

Slottet Dumanet er en flot repræsentant for vinproducenterne i Sydfrankrig. Dets Syrah Grand Reserve har en friskhed og frugtighed, som er atypisk for området, der er udsat for store temperatursvingninger. Drik den til et måltid, hvor grillen har tryllet. Importør: Propperiet, Brædstrup.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…