Søde vine til juleaftens risalamande

Risalamande er en dansk tradition, der første gang så aftenens lys omkring årsskiftet 1900. På det tidspunkt begyndte borgerlige køkkener i de finere kvarterer i København at servere

 

Risalamande med kirsebærsovs til jul i stedet for datidens eksklusive dessert, risengrød med sukker og kanel. Men vi skulle faktisk helt frem til 2. verdenskrigs afslutning i 1945, før risalamande blev danskernes mest foretrukne juledessert.

 

Dengang var der mange rationeringer af fødevarer, specielt dem, der importeredes fra udlandet, og til dem hørte mandler. Så i stedet for en hel mandel, der udløste en mandelgave, blev det skik og brug at komme en knap i desserten, for mandelgaven var et ”must”.

 

Selve skikken med mandelgave er fransk og stammer fra omkring 1500-tallet, hvor adelen fejrede Helligtrekonger den 6. januar og dermed julens afslutning. Der blev spist en helligtrekongerskage, og i den gemte sig en bønne. Den, der fandt den, fik en gave.

 

Denne skik kom til Danmark omkring 1800, hvor man erstattede bønnen i risengrøden med en mandel og drak varmt sødt øl til.

 

I dag er øllet skiftet ud med forskellige søde dessertvine, og nedenfor kan læses nærmere om de vinøse dråber, som Den Korte Avis’ vinhandlerpanel disker op med til risalamanden.

 

Hvidvin

 

Domaine Mas Amiel, 2020 Grenat Maury Rouge AMC, Roussillon, Maury, Frankrig – Normalpris 239,95 kr. – Tilbudspris 219,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Denne meget lækre dessertvin kommer fra Maury-vinområdet i Languedoc-Roussillon  minder meget om en ung årgangsportvin. Den er fremstillet af en most af Grenache druer, som er tilsat druesprit, der standser gæringen ved 16%. Det færdige produkt , dufter intenst af solbær, kirsebær og mørke blommer, og de kraftige aromaer fortsætter i smagen, som passer formidabelt godt til risalamandens kirsebær sovs – kold eller varm. Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Quinta do Pégo, 2016 LBV Port, Pinhão, Duorodalen, Portugal, Normalpris 159 kr. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

Ejerskabet af quinta’en tilhører den danske vinfamilien Søndergaard i Randers, og den har skabt  et pragtstykke af et vinhus og et hotel i den smukke Duorodal.

Late Bottled Vintage (LBV) er betegnelsen på en god portvin, der er et kompromis mellem en Vintage Port, som tappes på flaske to år efter høsten, og en portvin, som fadlagrer mindst 4 år, før den hældes på flaske. I 2016 Quinta do Pegõs tilfælde er lagringen sket over 5 år, og druerne er plukket på vinstokke, der vokser på højt klassificerede A-marker. Kvaliteten er tårnhøj  – smagen lige så. Importør: Amka, Randers.

 

Feuerheerd’s Port, 2017 Anchor Port LBV, Vila Nova de Gaia, Duorodalen, Portugal  – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 129,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Familiefirmaet Feurheerd’s blev grundlagt 1815 af den tyske forretningsmand Dietrich Matthias Feuerheerd, og det lever stadig efter 200 år i portvinsbusyness op til de høje standarder, som grundlæggeren forlangte af sine varer. I den aktuelle vin er der megen smag af rød frugt, mørke kirsebær og chokolade. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Chambers Rosewood Vineyards, Rutherglen Muscat, Rutherglen, Victoria, Australien – Normalpris 149 kr. (37,5 cl.) – Tilbudspris 119 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Der findes myriader af ædelsøde dessertvine i den globale vinverden. Den mest berømte kommer utvivlsomt fra Château d’Yquem i Frankrig, men den berømte Sauterne bides hård i haserne af Chambers Rosewood’s Rutherglen Muscat. Den er simpelthen et eventyr at friste sine smagsløg med.  Her går duft og smag op i en højere enhed. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Quinta and Vineyard Bottlers Vinhos, Valduoro 10 års Portvin, Vila Nova do Gaia, Portugal – Normalpris 139,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. hos MENY.

Valduoro Porto, som er ny på det danske marked, har ligget på egetræsfade i 10 år før aftapningen i 2020. Farven er mørk valnød, mens smagens sødme og lækre frugtnuancer bliver hængende lang tid efter, at glasset er tømt. Den passer fint til et ostebord med delikatesser, men vil også vække glæde som hyggevin enten alene eller til chokolade og nødder i juletræets skær. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Cantina Valpolicella Negrar, 2017 Recioto della Valpolicella DOCG, Veneto, Italien –Kampagnepris 129 kr.

Cantinaen er et kooperativ, som er startet i 1933, med mere end 230 vinbønder. De blev i 2011 udnævnt til at være  Veneto-vinområdets bedste vinproducent. En af årsagerne var årelange, flotte resultater med den søde vin Recioto della Valpolicella. Det er den vin, som er moderen til Amarone, der så verdens lys, da et glemt fad med Recioto dukkede frem af kælderens mørke. Den søde vin var udgæret, men smagte så fremragende, at den siden præsentationen har været et globalt hit. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Caves Messias, 10 Years Porto, Vila Nova de Gaia, Oporto, Portugal – Kampagnepris 129 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Caves Messias blev grundlagt af Baptiste Messias i 1926 og kører i et væsentligt større regi i dag, hvor familien også har betydelige landområder i de største og betydende portugisiske vinområder. Vinen er en typisk tawny, der har fået sin lysebrune ravfarve og valnøddesmag efter 10 års fadlagring før aftapning på flaske. Duften er præget af tørrede frugter som dadler og abrikoser, mens smagen er fyldig frisk i munden. Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…