Singapore har ingen ældrebyrde – tværtimod

Singapore/Colourbox

Singapore har ingen ældrebyrde.

 

Tværtimod. På den kommende nationaldag vil ø-staten fejre sine ældre: ”De er pionererne, der fejres ved nationaldagen for ved hårdt arbejde at have opbygget Singapores økonomiske succes”, siden selvstyret i 1959, skriver Sandra Jensen Landi, Danmarks ambassadør i Singapore (i AVISENDANMARK, 15. august 2021).

 

Men fejringen af nationaldagen, den 9. august, har måttet udskydes på grund af den indiske deltavariant af coronavirussen, som nu også har ramt Singapore. Hidtil har epidemien kunnet holdes nede med ”kontaktsporing, karantæne og rejserestriktioner”, og landet har været en ”stort set smittefri boble”, med åbne skoler, restauranter og shoppingmalls. Men deltavarianten har vist sig at være for aggressiv, så en ”nedlukning blev iværksat”.

 

Ambassadøren fortsætter: ”Singapore satser på, at vaccinerne er en holdbar redningsplanke til en kontrolleret genåbning. Singapore skiller sig ud fra andre lande i regionen ved at være nået langt med at vaccinere befolkningen. Der er stor vaccinetilslutning, også blandt de 12-15-årige, men de ældste medborgere har været sværere at trække til vaccinationscentrene. De har ikke set sig selv som værende i risiko, og de vil ikke ud at rejse. Men statsministeren appellerer til, at deres samfundssind overvinder skepsissen.”

 

Det er ikke kun Singapore, der har har oplevet en imponerende økonomisk succes over de sidste 60 år, det har Danmark også. Det danske bruttonationalprodukt (BNP) pr. indbygger var, i faste 2010 priser, 100.000 kr i 1958 og 368.000 kr i 2018. Men i Danmark er der vist ingen der har isinde at fejre de ældre, som tak for at de har været med til at gøre landet rigere, friere og mere lige, end det nogensinde tidligere har været. Nogle yngre danskere skælder ud over et påstået ”generationstyveri”, eller over at de ældre har ødelagt verden, inklusive klima og biodiversitet, så den nye generation nu er tvunget til at rydde op.

 

Singapore og Danmark har omtrent lige store befolkninger, 5,7 millioner i Singapore, mod 5,8 i Danmark. Den 17. august havde Singapore ialt haft 44 dødsfald på grund af Covid-19, medens Danmark havde haft 2.562 dødsfald, heraf 2.258 personer der var 70 år eller ældre.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…