Ny film om modig muslim: ”Jeg er ikke imod islam, jeg er imod patriarkatet”  

*** tre stjerner ud af seks  

 

Seyran Ates er imam, menneskerettigheds- og LGBTQ-aktivist. Og så er hun hovedperson i en dokumentarfilm, der har fået titlen SEYRAN ATES: SEX, REVOLUTION OG ISLAM.   

 

Instruktøren hedder Nefise Özkal Lorentzen. Hun er tyrkisk-norsk og fortæller Seyrans Ates’ historie i en dokumentar sammenklippet af nutidige scener, arkivmateriale fra Seyrans barndom og rejser til bl.a. Madrid, Oslo og Beijing. 

 

Handling
Seyran Ates er født i Istanbul i 1963. Da hun er 10 år gammel, udvandrer familien til Tyskland, men selv om familien i Tyrkiet levede i et slumkvarter, oplever Seyran sit fødested himmelsk i forhold til de 20 kvadratmeter, der nu skal danne rammen om en ny tilværelse i Berlin. 

 

Hun opdager hurtigt, at hendes brødre og de tyske piger har langt mere frihed end hende og beslutter sig for at komme væk fra familiens restriktioner og (husarbejde)krav så hurtigt som muligt. Tre måneder før sin 18-års-fødselsdag løber hun hjemmefra – og det lykkes hende at blive uddannet som jurist. 

 

I 1984 arbejder Seyran på et kvindecenter, hvor hun rådgiver muslimske kvinder. Her bliver hun skudt i halsen og skulderen af en tyrkisk nationalist. Han bliver aldrig dømt.
Attentatet stopper imidlertid ikke Seyrans kamp for at reformere islam. En aktivisme, der udøves under flaget: ”Den eneste måde at kæmpe imod politisk islam er igennem islam.” Intet mindre end en seksuel revolution vil hun have skal finde sted inden for islam, der kan frigøre og ligestille kvinder.   

 

I dag arbejder Ates som advokat ved siden af sit virke som forfatter, feminist og en af de første kvindelige imamer i Europa i den liberale Ibn Rushd-Goethe moské i Berlin. Den åbnede i 2017.
Ikke mindst det sidste hverv har skaffet hende to fatwaer på halsen og en stribe af hademails med nøgleord som ’luder’ og ’perverteret. Hun har modtaget utallige dødstrusler og lever i dag under konstant politibeskyttelse. 

 

Seyran Ates er en modig kvinde
Det er fascinerende formidling i den første tredjedel af filmen, hvor Seyran Ates beretter om sin baggrund og sine forsøg på at reformere islam.
  Men selvfølgelig aldrig kritik af islam og jihadisme uden at også (den påståede) højreekstremisme skal bringes på bane. I balancens navn bliver Anders Breiviks terrorhandling på Utøya i 2011 indrulleret i fortællingen, selv om det umiddelbart er svært at se, hvad Breivik har at gøre i den sammenhæng.  

 

Der bliver atter engang slået på den såkaldte islamofobi i Europa, og at det selvfølgelig ikke er islam, der er noget i vejen med i forhold til undertrykkelsen af kvinder. Det er derimod patriarkatet – fuldstændigt som i kristendommen.
Den velkendte, islam-apologetiske udlægning. 

 

Seyran Ates er en modig kvinde, og jeg kipper med flaget for hende. Samtidig demonstrerer hun den naivitet, vi har set og hørt igen og igen: At islam er kærlighed. Islam er mangfoldig. Islam er rummelig. Og at den næste generation vil komme længere med reformationen og den seksuelle revolution. Hvor der fx også er plads til homoseksuelle.  

 

Den anden og mindre opmuntrende konklusion er, at islam er en totalitær ideologi – politik forklædt som religion, hvilket islam 1400-årige blodige historie er vidnesbyrd om. Samt at det set tungt ud med en reformation. De, der har forsøgt, har i hvert fald lidt en grum skæbne. 

 

Ates er gået så langt, som det nok er muligt. Hvilket tilsyneladende – og desværre – ikke har haft den store effekt. Ikke mindst fordi magtfulde mænd fortsat sidder på retten til fortolkning af de islamiske helligskrifter.   

***

Længde: 1 time 21 minutter 

Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam (2021) | Official Trailer – YouTube

Læs også
‘Sound of Metal’ vinder Oscar for bedste klipning: Når slaget rammer – og livsdrømmen brister
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…