Norsk læge: Opgiv flokimmunitet og bekæmp coronavirus – det kan afværge katastrofen

Telt til test i Herning (foto Ole Sørensen)

En norsk læge, epidemiolog og samfundsøkonom, Gunhild Alvik Nyborg, foreslår at Norge (Skandinavien) skifter spor over for corona virus, opgiver den uopnåelige flokimmunitet, og istedet bekæmper virussen (1).

 

Da den nye coronavirus begyndte at brede sig, i starten af 2020, førte det til 2 forskellige reaktioner. I Østen forsøgte man at bekæmpe virussen, med isolation af smittede og opsporing og karantænesætning af kontakter, mens man i Vesten istedet besluttede at lade smitten sprede sig i samfundet, indtil så mange var blevet immune, at epidemien ville gå istå af sig selv. Spredningen af smitten skulle dog forsinkes, således at sundhedsvæsenet ikke blev overbelastet.

 

Den 11te januar 2020 offentliggjorde kinesiske forskere hel-genom sekventeringen for den nye virus, og 2 døgn senere havde Moderna udviklet sin første mRNA vaccine (2) mod Covid-19. Da de vestlige bureaukratier omsider havde fået godkendt de nye vacciner, efter et lille års tid, blev den nye strategi, at flokimmuniteten skulle opnås gennem vaccinationer, snarere end gennem smitte.

 

Men det er ikke gået så nemt som man håbede. De antistoffer som dannes efter vaccination (eller smitte) forsvinder efter nogen tid, så der må suppleres med booster vaccinationer. England planlægger allerede det 4de og 5te stik. Men ikke engang det er måske nok. Nye mutationer (som omikron) truer hele tiden med at omgå immuniteten, især frygter man for mutationer i virus der er sprunget fra mennesker til dyr (mink, katte, hunde og mange andre) og tilbage. De kan potentielt give problemer for vaccinerne. Omikrons genom viser, at den skilte sig ud fra de øvrige corona typer (som alfa og delta) allerede midt i 2020, og først blev observeret i mennesker i efteråret 2021. Måske har den i mellemtiden udviklet sig blandt gnavere (eller kunne det være mink?).

 

For ikke at få 700.000 dødsfald i Europa i løbet af den kommende vinter (som WHO frygter), og for at undgå et øget antal dødsfødsler og hæmmet udvikling hos spædbørn, appellerer Nyborg til at man skifter strategi, til skadebegrænsning gennem forebyggelse af smittespredning, med TISK (testning, isolation, smitteopsporing og karantæne). Det er netop de værktøjer som den daværende (løbende opdaterede) danske Epidemilov var baseret på, da epidemien ramte. Men den 29ende februar 2020 valgte Sundhedsstyrelsen at sætte covid-19 på Liste B, over ”øvrige smitsomme og andre overførbare sygdomme”. Havde Sundhedsstyrelsen istedet sat covid-19 på Liste A, over ”alment farlige sygdomme”, skulle epidemien have været bekæmpet på grundlag af Epidemiloven. Med covid-19 på Liste B, kunne Epidemiloven ikke anvendes direkte, og istedet kunne man lade smitten sprede sig gennem samfundet (med passende hastighed og beskyttelse af særlig sårbare grupper. At beskytte sårbare grupper, har siden vist sig ikke at være muligt. Hvis smitten cirkulerer i samfundet, vil den i løbet af ganske kort tid, sprede sig lige meget til alle grupper i samfundet (3)).

 

Men ikke blot er den nuværende strategi den, der giver størst skadevirkning i form af sygdom, senfølger og død, og som strækker sundhedsvæsenet til bristepunktet, men det er også, over tid, den kostbareste strategi, både for økonomien, folkesundheden og for befolkningens moral, skriver Nyborg.

 

Alle smittebekæmpende tiltag: TISK, massetestning, mundbind, ventilation m.m. bør tages i brug, for at få bragt smitten så langt ned som muligt, indtil der er så ringe smitte, at vi kan vende tilbage til tiden før covid-19. Ellers er der en stor risiko for at man igen bliver tvunget til at gribe til samfundsødelæggende tiltag som nedlukninger.

 

Gunhild Alvik Nyborg ønsker sig et covid-19 frit Skandinavien. Det er svært at være uenig.

1)  https://www.nrk.no/ytring/oppskrift-for-a-hindre-katastrofe-1.15740350

2) https://www.businessinsider.com/moderna-designed-coronavirus-vaccine-in-2-days-2020-11?r=US&IR=T

3) https://academic.oup.com/imammb/article/38/4/467/6409757

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…