I Danmark er corona nogenlunde under kontrol – men i den store verden lurer katastrofen

Akutafdelingen på Centralsygehuset i Herning (Foto: Ole Sørensen)

Den indiske Deltavariant af corona breder sig hastigt over store dele af verdenen. Den er meget smitsom, den skulle være lige så smitsom som skoldkopper, det vil sige med et initialt reproduktionstal på 10-12, så antallet af smittekontakter skal nedbringes med mere end 90% for at stoppe en epidemi.

 

Det ser ud til at lykkes nogenlunde i Danmark, hvor der nu må være omkring 70% immune (fra smitte og vacciner) og hvor de fleste stadig undgår håndtryk og kys og kram, holder nogenlunde afstand, spritter af etc.

 

Desuden er der brug for at fortsætte bestræbelserne for at få flere vaccinerede. Der er fortsat store kommuner, hvor det er under 60 %, der er vaccineret. I bunden ligger kommuner med en høj anden af borgere med indvandrerbaggrund: Ishøj, Brøndby og Høje Tåstrup.

 

Men vaccinen giver ikke 100 % beskyttelse.

 

Der er en hel del færdigvaccinerede der bliver smittede med Deltavarianten, og i USA ser det ud til at den rammer børn og unge mere end andre varianter. Statens Serum Institut har beregnet at det (med de nuværende vacciner) ikke er muligt at opnå flokimmunitet over for Deltavarianten.

 

Men i Danmark er situationen ikke truende, i hvert fald ikke i indeværende år. Vi kan nok få flere smittede i løbet af efteråret, men det er usandsynligt at vi igen vil få mange indlagte og døde.

 

Men udviklingen i andre lande kan få store konsekvenser for Danmark.

Katastrofen lurer i andre lande

I den store verden tegner Deltavarianten til at blive noget af en katastrofe.

 

Lande som Taiwan, Vietnam og Thailand har, i mere end et år, været i stand til at holde smitten nede, med de gammelkendte værktøjer: isolation af smittede, så de ikke smitter andre, og opsporing og karantænesætning af de smittedes kontakter.

 

er i øvrigt de samme værktøjer som fandtes i den danske Epidemilov og Beredskabsplan, men som Sundhedsstyrelsen ikke ønskede at bruge, fordi Covid-19 ikke var en samfundskritisk sygdom. Smitten skulle have lov til at brede sig gennem samfundet, indtil vi havde opnået flokimmunitet, så derfor anbragte Sundhedsstyrelsen Covid-19 på Liste B, så Epidemiloven ikke umiddelbart kunne anvendes. Det samme gjorde alle andre sundhedsmyndigheder i Vesten, med det resultat at flere hundrede millioner blev smittede, og mutationerne fik idéelle vækstbetingelser.

 

Det ser desværre ikke ud til at de gammelkendte værktøjer er tilstrækkelige til at bekæmpe Deltavarianten. I Taiwan er det måske ved at lykkes, men i lande som Thailand og Vietnam truer en tragedie forude. Selv lande som Kina og Australien har store problemer med at få bekæmpet den interne smitte.

 

Lykkes det ikke for dem, må man forudse at milliarder af mennesker vil blive smittede, og at millioner vil dø. Desuden vil mutationerne blomstre og, er vi uheldige, vil der komme mere dødelige varianter, som måske også kan være resistente over for eksisterende immunitet.

 

Det vil også direkte eller indirekte får store konsekvenser for Danmark.

 

Coronasmitten er gået ind i en ny fase. Men faren er på ingen måde drevet over.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…