Festlige vine til nytårsaften

Om få dage tager vi hul på et nyt år – 2022 – og foran os ligger mange vinøse oplevelser, som hverken pandemier eller andre ondskabsfuldheder kan lægge en dæmper på. Rundt om hos vinproducenterne syder og bobler det i gæringskarrene, og selvom høsten har været mindre i 2021 end normalt, så glæder alle sig over, at kvaliteten ligger over middel. Men det får vi først endelig besked om i de kommende år, for den vin vi skal drikke ved dette nytårsskift har årstallet 2020 eller tidligere stående på etiketten.

 

Det gælder også de vine, som Den Korte Avis’ vinhandlerpanel disker op med. Kvaliteten er ekstra god og er tilpasset til de oplevelser, vi hver i sær har til  den kulinariske del af  nytårsaften: Bobler til Dronningens nytårstale, mere skum til skaldyrene, hvidvin til nytårstorsken og rødvin til oksemørbraden, før det ender op i nye bobler, når klokken slår 24.

 

Der er rigeligt til at opfylde alle ønsker, og så er priserne meget venlige.

 

Hvidvin

 

Weingut Zuschmann-Schöfmann, 2018 Löss, Niederösterreich, Martinsdorf, Østrig – Normalpris 199 kr. – Tilbudspris 180 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

Vinen er fremstillet af den østrigske nationaldrue Grüner Veltliner, som giver flotte intense og koncentrerede dråber i glasset. Der er en palet af frugtsmag og fine mineralske noter, som passer utrolig godt til en skaldyrsanretning. Utrolig interessant og velsmagende vin. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Maison Labouré-Roi, 2020 Mâcon-Village AM-CV, Nuits-Saint-Georges, Côte d’Or, Bourgogne, Frankrig – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. hos MENY.

Druen i denne vin, der kommer fra det sydligste Bourgogne og har taget navn efter byen Mâcon, er Chardonnay. Bouqueten er kompleks og har et fint samspil med vinens frugt, ligesom smagen byder på en eksplosion af frisk frugt. En fin kombination med skaldyr og fisk samt lette frokostretter. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Cave de Lugny, 2019 Vigne  du Cloitre, Bourgogne AOC, Chardonnay, Maconnais, Frankrig – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Vinhuset er et cooperativ med et par hundrede små, men aktive medlemmer i den nordlige del af vindistriktet Mâconnais. Husets specialitet er hvidvin lavet på Chardonnay-drue, og det meste kommer fra marker rundt om landsbyen Lugny. Den aktuelle vin er flot gylden, og op af glasset vælter en duft af citrus, honning, nødder og vanilje. Kan varmt anbefales til kogt torsk. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Domaine Edouard Leiber, 2019 Riesling Vieilles Vignes AAC, Cuvée Exceptionelle, Alsace, Frankrig – Tilbudspris 79 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Her har vi en udsøgt vin, som er lavet af Riesling-druer fra 25 år gamle vinstokke. De vokser i og omkring landsbyen Husseren-les-Châteaux få kilometer syd for Colmar. Farven er strågul, og duften er en blanding af grapefrugt, citrus og hyld. Til smagsløgene afgives noter af mineralitet. Velegnet til kogt torsk og laks. Importør: Fortium Wine, Hinnerup.

 

Rødvin

 

Viña Santa Rita, 2018 Triple C, Maipo Valley, Chile – Kampagnepris 329 kr. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

I 1998 fejrede Viña Santa Rita og vinfirmaet Amka i Randers 10-året for et succesfuld samarbejde med at udsende en speciel vin med særlig høj kvalitet. Samtidig blev besluttet, at denne type vin kun skulle produceres i særligt udvalgte høstår. Og nu er årgang 2018 kommet i handelen. Vinens druer er 60% Cabernet Franc, 32% Cabernet Sauvignon og 8% Carménère, og sammensætningen giver en utrolig fylde, kompleksitet og balance. Den kræver minimum oksefilet som ledsager. Importør: Amka, Randers.

 

Azienda Agricola I Colli Rossi, 2016 Barolo DOCG, Monforte d’Alba, Piemonte, Italien – Kampagnepris 189 kr.

Høståret 2016 er af mange med forstand på de dele udråbt til at være en af de bedste årgange siden 2010, der var exceptionel flot. Nebbiolo-drue for fuld skrue er karaktertegnet for denne vin, som kan vise sig at være en yderst lukrativ investering, hvis man fylder vinkælderen op nu. Den kan nydes nu, men vil nå uanede højder i løbet af det kommende 10-år. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Vin med bobler

 

Weingut Schmitges, 2018 Crémant Riesling, Erden, Mosel, Tyskland – Normalpris 249 kr. – Tilbudspris 186,75 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

Vinen afgiver et flot skum i glasset, hvorfra der strømmer en liflig duft af ananas og fersken. Smagen er tør med en lang finish af abrikos. Crémant er det franske udtryk for ”bobler”, som ikke kommer fra Champagne, men må godt kaldes det i Tyskland, hvis flaskegæringen har varet mere end 12 måneder. En ædel ledsager til Dronningens nytårstale. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Maison Baron-Fuenté, Champagne Brut, Charly de Marne, Frankrig – Normalpris 189 kr. – Tilbudspris 150 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Denne Champagne fra firmaet Baron-Fuenté har en flot gylden farve og en ren, frisk duft af Citrus- og grapefrugter. Smagen er forfriskende og fyldt af frugt, og den længevarende eftersmag er kendetegnet af citrus. Et godt valg til at byde det nye år velkommen på. Importør: Amalie Vin, Hinnerup.

 

Bodega Agusti Torelló Roca, 2018 AT Roca, Brut Nature, Metode Tradicional Reserva, Penedes DO, Sant Sadurni d’Anoia, Catalonien, Spanien – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 119,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

De fleste spanske boblevine laves i vindistriktet Penedès i Catalonien, hvor ”champagneriet” Roca også hører hjemme. Varmegraderne i området gør de spanske boblevine lidt tungere end dem, vi møder i Frankrig. Som kompensation herfor høstes druerne tidligt, så syren bevares. Vinen er ekstra tør og sukkerindholdet lavt, så bland den ikke med marcipanbrød! Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Bodegues Sumarocca, 2016 Cava Grand Cuvée, Brut Nature, Subirats, Catalonien, Spanien – Normalpris 144,95 kr. – Tilbudspris 119,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Denne Grand Reserva er en fremragende festvin, som både kan drikkes solo og sammen med f. eks. Alt godt fra havet. Den byder på intensitet og kompleksitet i smagen, som afslører både æbler og pærer i en lang, cremet finish. Et særdeles godt køb. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

Cantine Contarini, 2019 Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Vazzole, Treviso, Veneto, Italien – Kampagnepris 115 kr.

Valdobbiadene er området, hvor der ifølge eksperterne laves de bedste Prosecco’er i Italien. Producenten tilstræber at lave en vin med fint brus og indbydende aroma samt tør sprødhed i smagen. Det lykkes særdeles godt på et moderne vineri, hvor regionens gamle traditioner og værdier holdes i hævd. Forhandler: Supermarco, København SV.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…