Video: Vera Lynn holdt modet oppe hos sodaterne under Anden Verdenskrig – hør hende synge: “We will meet again”

 

Navnet Vera Lynn forbindes helt uvilkårligt med Anden Verdenskrig. Hendes indsats dengang var så uvurderlig, at hun den dag i dag står som den person, der ydede et uvurderligt bidrag til at bringe Storbritannien gennem krigen.

 

Ikke i form af krudt og kugler, men med sine dybfølte sange, som gav både de britiske soldater og deres pårørende og den britiske befolkning i det hele taget håb midt i al elendigheden under de tyske terrorbombardementer af især London.

 

Hun styrkede med sin sangstemme noget af det vigtigste, der gælder for et land i krig: Moralen.

 

Med sange som ”We will meet again” og ”White Cliffs of Dover”, for nu at nævne nogle af de mest berømte og udødelige, gav hun håb og holdt moralen oppe på både hjemmefronten og ude i frontlinjerne. Selv når det så allerværst ud.

 

Tog ud til fronterne og sang for soldaterne

Med blandt andet disse sange drog hun til fronterne i Egypten, Burma og Indien og begejstrede soldaterne, og der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvordan en sang som ”We will meet again” virker på soldater, der ikke ved, om de overlever dagen i morgen eller om nogensinde atter vil blive genforenet med deres familier.

 

De sang begejstrede og opløftede med på ”We will meet Again” overalt, hvor hun viste sig ved de britiske fronlinjer. Hun havde en fantastisk stærk og smuk udstråling, der var med til at skabe begejstringen hos de britiske soldater i deres grå og farefulde og ofte håbløse krigshverdag.

 

Under sine turneer ved de forskellige fronter har Vera Lynn sågar optrådt for soldater midt ude i den burmesiske jungle:

 

”Normalt var der ingen, der tog til Burma. Nogle besøgte byerne, men ingen vovede sig ud i junglen, men jeg var så beskyttet, at jeg slet ikke overvejede, at jeg måske udsatte mig for fare,” har Vera Lynn fortalt i et interview med den britiske avis The Mirror.

 

Værdien af den indsats, Vera Lynn gjorde under anden Verdenskrig, illustreres vel bedst af, at hun i år 2000 blev kåret som den brite, der bedst eksemplificerede den britiske ånd i det tyvende århundrede.

 

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

Der ud over blev hun i 1975 udnævnt til Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) og blev dermed optaget i ridderstanden, hvor de mandlige medlemmer får et Sir foran deres navn, medens de kvindelige medlemmer tiltales med et Dame foran navnet.

 

Tidligere er Dame Vera Lynn, for nu at være helt korrekt, blevet hædret med the British War Medal 1939-45 og the Burma Star.

 

Den strålende karriere forsatte efter krigen

Også efter krigen fortsatte Vera Lynns popularitet. Hun optrådte ofte i radio og i TV og indspillede hits som ”Auf wiedersehen, Sweehart” og ”My son, My son”.

 

I 2009 blev Vera Lynn i en alder af 92 år med albummet ”We’ll Mette Again – The Very Best of Vera Lynn” den ældste person, der nogensinde har ligget som nummer ét på den britiske hitliste.

 

Og det slutter ikke her.

 

Da hun fyldte 100 år den 20. marts 2017 blev fødselsdagen fejret med udgivelsen af endnu et album, og festen blev holdt på de selvsamme hvide klinter, som var det sidste af Storbritannien, soldaterne under Anden Verdenskrig så, når de blev sejlet ud til fronterne, og det første de så, når de atter vendte hjem: The White Cliffs of Dover.

Læs også
Video: Hvalpen skal møde sin far for første gang – og så kommer overraskelsen

 

Vera Lynn er i dag 103 år gammel.

 

We’ll meet again

 

We’ll meet again,
Don’t know where,
Don’t know when
But I know we’ll meet again some sunny day
Keep smiling through,
Just like you always do
Till the blue skies drive the dark clouds far away

 

So will you please say ‘Hello’
To the folks that I know
Tell them I won’t be long
They’ll be happy to know
That as you saw me go
I was singing this song

 

We’ll meet again,
Don’t know where,
Don’t know when
But I know we’ll meet again some sunny day

 

[ We’ll meet again,
Don’t know where
Don’t know when.
But I know we’ll meet again some sunny day.
Keep smiling through
Just like you always do,
‘Til the blue skies
Drive the dark clouds far away
So will you please say’Hello’
To the folks that I know.
Tell them I won’t be long.
They’ll be happy to know
That as you saw me go,
I was singin’ this song.

 

We’ll meet again,
Don’t know where,
Don’t know when
But I know we’ll meet again some sunny day.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…