Borgerlige partier står sammen om opsigtsvækkende forbud mod bønnekald – men Tesfaye og hans røde venner siger nej

Pludselig gjaldede muslimsk bønnekald ud af store højtalere på græsset i indvandrerghettoen Gellerup.

 

Det var den fundamentalistiske Fredens Moské, som førte sig frem i dette nye skridt i en islamisering af Danmark.

 

Højtalerforstærket muslimsk bønnekald er uhørt i et dansk boligområde.

 

Det provokerede da også i den grad de borgerlige partiet: De er nu gået sammen om et usædvanligt fælles forslag om at forbyde bønnekald.

 

Mads Fuglede fra Venstre, Marie Krarup fra Dansk Folkeparti, Marcus Knuth fra Konservativt Folkeparti og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige har fremsat et opsigtsvækkende beslutningsforslag, der skal til første behandling i Folketinget i dag.

 

Dansk Folkeparti har krævet et forbud mod muslimsk bønnekald gennem flere år. Og Nye Borgerlige har samme holdning.

 

Efter bønnekaldet i Gellerup har Venstre og De Konservative strammet kursen og vil nu også forbyde bønnekald. Det kom frem i sidste uge under en debat i Folketinget.

 

Her sagde Mads Fuglede, at der fra Venstre lyder et stort rungende nej til bønnekald.

 

Marcus Knuth fra De Konservative fortsatte: “Vi ønsker at forbyde larmende muslimsk bønnekald som det, vi oplevede i Gellerup for en måned siden.”

 

Men Venstre og Konservative mente, at det ville stride mod Grundloven og religionsfriheden, hvis man direkte forbød muslimsk bønnekald.

 

Marcus Knuth forslog derfor at forbyde bønnekald. Han kaldte det et forbud mod elektronisk forstærket bønnekald.

 

Det fik støtte fra Venstre.

 

Og Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige var med på at kaldet det et forbud mod ‘bønnekald’, når det kunne samle de borgerlige partier.

 

Som sagt så gjort.

 

De fire partier har fremsat et forslag om forbud mod højtalerforstærket bønnekald og lignende religiøse ytringer i det offentlige rum, som bliver første behandlet allerede i dag.

 

Danmark er et kristent land

I begrundelsen for forslaget skriver de fire partier blandt andet:

 

”I Danmark har vi religionsfrihed. Det skal vi værne om. Alle må tro på, hvad de vil. Men vi har ikke religionslighed.

 

Derfor skal vi heller ikke acceptere højtalerforstærket bønnekald og lignende religiøse ytringer i det offentlige rum i Danmark. Det hører ganske enkelt ikke hjemme i Danmark.”

 

“I Danmark ringer kirkeklokkerne, fordi Danmark ifølge grundloven er et kristent land, og fordi det er en del af vores kultur. Derfor skal kirkeklokkerne naturligvis ikke være omfattet af et forbud.”

 

Socialdemokratiet siger nej

De fire partier har ikke et flertal i Folketinget.

 

Og udlændigeminister Mattias Tesfay siger nej til et forbud mod bønnekald.

 

Socialdemokratiet prøver at fremstå som et strammerparti. Men når det kommer til stykket viger de tilbage og står sammen med de røde støttepartier om en svækkelse af den stramme udlændingepolitik.

 

Under debatten i sidste uge sagde den socialdemokratiske ordfører Rasmus Stoklund da også klart nej til et forbud mod bønnekald. Han mente, bønnekaldet i Gellerup var en enkeltstående episode. Og at det slet ikke var nok til at kræve lovgivning.

 

Men han prøvede samtidig at ride på to heste, idet han tilføjede: Hvis bønnekaldet i Gellerup ikke bare er en enlig svale, så kan lovgivning blive nødvendig, sagde han.

 

Carl Valentin fra SF skyndte sig at tilslutte sig: “I SF er vi sådan set også åbne overfor at lave noget lovgivning på det her område, såfremt det bliver et problem”, sagde han.

 

Det er fornuftigt at ændre beslutningsforslaget i den retning som Det Konservative Folkeparti har ønsket det, tilføjede han.

 

Udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye har hele vejen afvist et forbud mod bønnekald.

 

Og i et svar til Marie Krarup skriver han, at et forbud mod bønnekald, der alene retter sig mod bønnekald fra muslimske trossamfund, ikke vil være foreneligt med grundloven.

 

Tesfaye prøver dog også at ride på to heste. Han skriver samtidig, at et forbud afhænger af reglernes udformning.

 

Han siger også, at der først er behov for lovgivning, hvis der kommer flere eksempler som det i Gellerup.

 

Og de kan allerede være på vej.

 

I hvert fald har Dansk Islamisk Trossamfund skrevet til flere kommuner og bedt om tilladelse til at gennemføre bønnekald med højttalere.

 

Hvis flere kommuner imødekommer denne anmodning, så kan Mattias Tesfaye ikke længere påstå at bønnekaldet i Gellerup var en enlig svale.

 

Vil Tesfaye så fortsat sige nej til at forbyde bønnekald sammen med Morten Østergaard og Pernille Skipper? Og hvad vil vælgerne sige til det?

 

Presset på Socialdemokratiet stiger.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…