Kvinder i livsfare: ”Æresspion” har fået adgang til deres journaler på hospitaler for at afsløre, om de har fået p-piller eller abort

Yazedi kvinder arkiv

Nogle af de udpegede kvinder kan være i livsfare, lyder det fra politiet.

 

Det sker efter en grum afsløring af en såkaldt æresspion har fået adgang til deres journaler på hospitaler.

 

Kvinderne er fra yazidierne og det er æresspionen tilsyneladende også. Yazidierne har fået asyl i Sverige og andre vesteuropæiske lande.

 

Der er tale om de såkaldte yazidier, et religiøst mindretal fra Irak, der især blev kendt, efter at Islamisk Stat konsekvent forfulgte dem og tog deres kvinder som sexslaver.

 

De er berygtede for at holde deres kvinder i meget stramme tøjler, og spionens formål var at undersøge unge og ugifte indlagte yazidi-kvinders journaler.

 

Skulle undersøge, om de har fået p-piller med videre

Den såkaldte æresspion havde til opgave at kontrollere, om de indlagte kvinder havde fået udskrevet p-piller, om de havde haft en abort, eller om de har haft sex før ægteskabet.

 

Det var lykkedes ham at få adgang til journalerne, som efterfølgende er delt som screenshuts på nettet i det yazidiske miljø i Sverige.

 

Formålet skulle være at advare familierne mod den skam, det ville være at få en kvinde ind i familien, der ikke har været hundrede procents dydig, skriver Sydsvenskan.

 

Ifølge politiets efterforskning, drejer det sig om 66 kvinder, hvis journaler nu er spredt ud blandt det yazidiske miljø i Sverige.

 

En 32-årig mand er anholdt

I en kommentar til GP siger kammeranklager Lisa Åberg, at anklagemyndigheden rubricerer forbrydelsen som grov, da det drejer sig om en systematisk kortlægning af kvinder i det yazidiske miljø.

 

Hun understreger, at netop det voldsprægede miljø i forhold til kvinder gør, at hun ser på sagen med stor alvor.

 

”De har stærk æreskultur og syn på ægteskaber, og det bliver meget alvorligt for de kvinder, der nu er blevet hængt ud. Mange er fortvivlede, lyder det fra Lisa Åberg.

 

I Sverige skønner man, at der findes omkring 6.000 yazidier. I Danmark blev antallet i 2016 skønnet til at ligge på omkring 700.

 

Artiklen er primært baseret på denne kilde:

https://samnytt.se/larm-i-region-skane-varden-infiltreras-av-hederskulturella-spioner/

 

Du kan læse mere om yazidier her:

https://www.religion.dk/viden/hvem-er-yazidierne

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…