Importerede strafmetoder: Skoldning som hævn og magtdemonstration

Arkivfoto/overvågningskamera

af Kirsten Damgaard, psykolog og sexolog

Det er kommet frem at efterkommere indsat i danske fængsler kan være uhyre voldsomme, og at det ofte er etnisk danske det går ud over, når andengeneration forsøger at styre gangene i fængslerne. De fængsler hvor de i øvrigt udgør alt for stor en procent i forhold til deres andel af befolkningen*. Således siger fængelsforbundets formand Bo Yde Sørensen »Historisk set har politikere ikke haft stor sympati i forhold til, hvad indsatte bliver udsat for, men hvis man én gang har stået over for en indsat, som er blevet overhældt med flere liter kogende olie med sukker i, så får man et lidt andet syn på det.« Hvorefter journalist  Jens Beck Nielsen vantro spørger :” Er det sket?  »Ja, det sker fra tid til anden,« siger Bo Yde Sørensen, som dog ikke ønsker at give konkrete eksempler”. (02.03.20  Berlingske.dk)

 

Øje for øje 
I Asien er det en udbredt ”privat” straffemetode at anvende skoldning og syreangreb mod sin fjende. At det er ”privat” henviser til at i en klan- og stammekulturer bruger man fortrinsvis selvtægt i stedet for at henvende sig til politi og andre myndigheder. Det sker fx at lokale aviser beretter om at kvinder, der har afvist en bejler er blevet sprøjtet med syre i ansigtet, så næsen og læber forsvinder. Eller at en brud har skuffet den modtagende familie ved ikke at medbringe en stor nok medgift eller ved ikke at føde sønner og så tortureres med skoldende væske, der ender i en langsom og pinefuld død. Strafformen er en advarsel til hele kvindens familie, men kan camoufleres som en ulykke overfor et emsigt retsvæsen.
Overfald med skoldning i danske fængsler kan meget vel have et dobbeltsigte, som straf både til den pågældende og som signal til hele hans netværk udenfor fængslet. En vedvarende og meget synlig påmindelse om hvem der bestemmer.

 

Udsatte børn

En dansk undersøgelse fra  2009 viser at  herboende udenlandske børn har tre gange så stor udsathed som etnisk danske børn for at blive udsat for en skoldningsulykke med kogende vand, te eller olie. ( Bjarne Laursen, Hanne Møller https://doi.org/10.1177/1403494809105793 )

 

I Sverige står det dog værre til, hvis  de høje skadestal i en undersøgelse publiceret 2000 ikke har forandret sig.

 

Over 6 år blev 214 små børn  under skolealderen behandlet på brandsårsafdelingen på  Malmøs Universitetshospital plastikirurgiske afdeling. Her fandt lægerne at ”ud af 186 skoldede børn var de 94, altså 51% fra immigrantfamilier, og de havde også en tendens til at have mere alvorlige skader”.(Freccero;Svensson;Kalhor;Larsson Scandinavian Journal of Plastic and Reconstructive Surgery and Hand Surgery , Volume 34, Issue 4 November 2000).

 

Familien er påviseligt det farligste sted for børn

Det er svært at tro på at det alarmerende høje tal på skoldninger og brandskader hos børn skulle være forårsaget kun af ulykker. Psykologer og sexologer ved fra vestlige familier, at når en pige incestkrænkes af sin far, er det meget ofte en seksualiseret hævn på mandens hustru. Man(d) skader noget af det kæreste konen “ejer”, som er en del af hende, eller som repræsenterer det feminine han er rasende på.

 

Fra Mellemøsten har psykiater Wafa Sultan givet eksempler på, at når en pige først er voldtaget- og det kan være fra en i familien/klanen – så kan andre mænd i klanen/familien finde på at give sig på pigen seksuelt, idet man i miljøet mener, at pigen har været en fristerinde og følgelig selv er skyld i voldtægten. Desuden er hun jo ødelagt (den forestillede jomfruhinde er sprængt) og det er moralsk legitimt at udnytte en ikke-værdig person. Besynderligt nok opfattes børn fra 10-12 års alderen nemlig i mange muslimske kulturer som fuldt ansvarlige på linje med voksne.

 

Kulturens svøbe

Hvad er disse enormt mange skoldninger hos indvandrerfamilier et symptom på? Er det uperfekte børn – fx børn med genetiske skader, som følge af indgiftning – man giver skylden for eget handicap? Er det moderens frustration over at være blevet gift i passiv form og ydermere plantet i et fremmed uforståeligt land med en krævende samfundsstruktur, der bringer hende til at tage hævn over patriarkens “ejendom”? Den svenske undersøgelse viste at uddannelseniveauet hos forældrene spillede ind. Er der nogle der forsøger at uddrive afrikanske dæmoner ved skoldning, eller raser over et forkert køn? Vi ved også at Hvidovre Hospitals børneafdeling besøges overmåde hyppigt af immigrantfamilier. På et tidspunkt var det 41 % af de tilsete børn, der var af udenlandsk herkomst. Tallet kan være tegn på medbragt svagelighed fra hjemlandet (fx tuberkulose, aids) eller også passer en del indvandrede forældre bare ikke godt nok på deres afkom.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…