Forbrugerorganisation: ”Engangsmundbind” kan genbruges

De såkaldte ”kirurgiske” mundbind er lavet til brug på operationsstuer, og til dette formål skal de være sterile, og kasseres efter brug, således som der står på æsken eller på en indlægsseddel. Derfor kaldes de også for ’engangsmundbind’.

 

Det er ikke svært at forstå, men hvorfor skal kirurgiske mundbind behandles anderledes end stofmundbind, hvis de ikke bruges på en operationsstue, men i en bus eller på en restaurant? Hvorfor skulle man ikke kunne genbruge de kirurgiske (engangs) mundbind på samme måde som stofmundbind, så længe de ikke er blevet våde eller snavsede?

 

Det mener Sundhedsstyrelsen (SST) ikke at man kan. I pjecen ”Sådan bruger du et mundbind” (1) skriver SST:

 

”Generelt bør engangsmundbind kasseres … efter brug. Ved korterevarende brug kan mundbind dog genanvendes. Det er fx hvis du skal på toilettet på en restaurant, hvis du skal ind i flere butikker lige efter hinanden, når du har pauser under en undervisningsdag eller hvis du skal køre et enkelt stop med bussen. Det kan også tages til side kortvarigt, f.eks. for at tage en mundfuld vand, uden at det skal skiftes eller kasseres”, men kun såfremt man følger nogle forholdsregler om ikke at røre mundbindet, afspritte hænder før og efter m.m. Efter brug skal engangsmundbindet smides i en skraldespand, gerne med låg.

 

Det kan blive til temmelig mange kirurgiske mundbind på en dag.

 

Nu har en fransk forbrugerorganisation UFC (Union fédérale des consommateurs) undersøgt sagen (2), for 3 forskellige typer af kirurgiske mundbind, og det viser sig at ikke alene kan man genbruge kirurgiske mundbind, men de kan maskinvaskes ved 60 ºC, tørres i tumbler og stryges (ved lav varme) op til 10 gange, og så tilbageholder de stadig over 90% af alle partikler mindre end 3 mikrometer (og 100% for en enkelt af de testede typer), hvor stofmundbind typisk kun klarer 70-90%. Så selv efter 10 gange fransk vask og strygning, er et engangsmundbind bedre end et stofmundbind.

 

Det er en god nyhed, både for pengepungen og for miljøet (når skraldespanden står for langt væk, eller man ikke kan ramme). Nu må man håbe at SST snart indser forskellen på en bus og en operationsstue.

 

1) https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Mundbind/Gode_raad_Mundbind.ashx?la=da&hash=9E31A6505100B33E3013BA5C5689FB5CC98A8D09

2) https://www.lefigaro.fr/sciences/les-masques-chirurgicaux-sont-lavables-en-machine-assure-l-ufc-que-choisir-20201111

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…