NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

*** tre stjerner ud af seks 

 

Instruktøren Todd Haynes står bag interessante film som “Far from Heaven” (2002), “I’m Not There” (2007) og “Carol” (2015). 

 

I DARK WATERS spiller Mark Ruffalo hovedrollen som advokaten Robert Bilott i en film, der baserer sig på virkelige begivenheder og personer. Den artikel, der ligger til grund for historien, er Nathaniel Rich’s ”The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare” fra 2016 (læs her)

 

Handling
Robert Bilott er advokat og har gjort en stor karriere. Han står foran at blive partner i det firma, der har speciale i at forsvare store virksomheder som fx Dupont Chemicals, men så kommer der en slæde i vejen. 

 

  En bonde, Wilbur Tennant (Bill Camp) og bekendt af Roberts bedstemor opsøger Robert, fordi Wilbur har brug for advokathjælp. Wilburs kvæg dør af uforklarlige årsager, og hverken hans eget eller familiens helbred er det bedste. Wilbur er nået frem til – og har sat sig for at dokumentere – at miseren hænger sammen med forurenet drikkevand. En af verdens største selskabet, Dupont Chemicals, har bevidst forurenet vandet i forbindelse med produktionen af deres milliard-indtjenende produkt: Teflon. 

 

   Robert forsøger først at glide af på den ubehagelige opgave, men da omfanget af katastrofen og den kyniske omgang med menneskeliv går op for ham, beslutter han sig for at undersøge anklagerne nøjere.
  Kampen for at få sandheden på bordet skal imidlertid vise sig at blive en langt større mundfuld end forventet. Dupont er en sværvægter med enorme ressourcer til rådighed og stålsat parathed til at trække sagen i langdrag i årevis. Kan Robert ene mand stå distancen? Og vil hans familie blive ved med at bakke ham op? 

  

Hatten af for en retfærdighedssøgende mand 

”Dark Waters” er af indlysende grunde en sympatisk film, og hatten af for en retfærdighedssøgende mand, der ender med at sætte en formue til på at hjælpe amerikanske lokalsamfund med at lægge sag an mod en mastodont, når han i stedet kunne have levet en bekvem og indbringende tilværelse som magthavernes advokat. 

 

   Problemet med filmen er bare, at den er er kedelig! At se advokaten bladre sig igennem stakkevis af dokumenter kan ikke holde interessen fanget, og det har instruktøren selvfølgelig haft en anelse om. Derfor har han indlagt et par dramatiske scener, der bare ikke rigtigt indgår naturligt i historien. 

   

Filmen giver mindelser om såvel “A Civil Action” som “Erin Brockovich” med hovedtemaet: Lille mand m/k mod systemet, men kommer ikke på højde med  forgængerne. At hovedrollerne er besatte af velspillende stjerner hjælper dog betragteligt, og er da også grunden til, at filmen sniger sig op på 3 stjerner. 

  

Længde: 126 minutter  

  • Medvirkende: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman m. fl.   
  • Instruktør: Todd Haynes
  • Manus: Mario Correa og Matthew Michael Carnahan 
  • Censur: 11 år 
  • Premieredato: torsdag d. 19. marts 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…