Coronasmitten er under kontrol — i Østen

Medens Europa stadig kæmper en langvarig kamp mod coronasmitten, er den under kontrol i lande som Sydkorea, Taiwan, Vietnam, Singapore, Australien og New Zealand. Såmænd også i Kina, selv om man måske kan nære mistro til oplysninger der kommer derfra.

 

Incidensen (antallet af registrerede smittede i den forgangne uge pr. 100.000 indbyggere) er et godt mål for smittens udbredelse. I Danmark har man en ’bekymringsgrænse’, ved en incidens der overskrider 20. Her er en sammenligning af incidensen i forskellige lande, i Vesten og i Østen:

 

Incidens

Danmark 107

Tyskland 107

Frankrig 425

Sydkorea 1,4

Taiwan 0,03

Vietnam 0,03

Singapore 0,9

Australien 0,4

New Zealand 0,7

Kina 0,01

 

Berlingske skriver 27/10/2020 (1): ”I Sydkorea kan indbyggerne gå ud og spise om aftenen, bagefter kan de stå arm i arm og synge på en karaokebar, og så kan de tage på natklub og danse med fremmede hele natten.” Prisen for denne succes har været en aggressiv test- og opsporingsstrategi, med et system kaldet ”Epidemic Investigation Support System”, hvor alle der tester positive, bliver registreret, med deres ”kreditkortoplysninger, telefondata og videoovervågning i samfundet”. Så véd man hvor personen har befundet sig, og hvornår, og kan finde frem til kontaktpersoner der kan være smittede. I Europa ville det være i modstrid med persondatalovgivningen, men man kunne måske gøre en corona-undtagelse? det kan vel ikke være værre end at lukke skoler og forretninger, eller at spærre folk inde?

 

Det er ikke kun asiatiske lande der har haft held med smittebekæmpelsen, søndag den 11/10 spillede New Zealand og Australien rugby på et stadion med 30.000 tilskuere.

 

Når smitten er under kontrol, går det også bedre med økonomien. I andet kvartal havde Danmark et fald i bruttonationalproduktet (BNP, i forhold til året før) på 7,7%, Tysklands var på 11,3% og Frankrigs på 19%. Til sammenligning havde Sydkorea og Taiwan, der begge fik kontrol med epidemien tidligt på foråret, fald på henholdsvis 2,7% og 0,7%, medens Kinas økonomi efter sigende buldrer derudaf, med en stigning på 3,2%.

 

Kunne Vesten monstro lære noget af Østen?

 

1) https://www.berlingske.dk/nyheder/et-land-har-vundet-over-coronavirussen-det-her-er-prisen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…