Socialdemokratiet står stærkt i de aktuelle meningsmålinger. Samtidig har rød blok et klart forspring i forhold til blå blok.
I den seneste måling ligger rød blok til 96 mandater, hvis man regner Alternativets otte mandater med. Blå blok er helt nede på 79 mandater. (Voxmeter/Ritzau)
I de forgangne uger har rød blok scoret points på debatten om sundhedsreformen og S-udspillet om tidlig pension for nedslidte grupper.
Socialdemokratiets pensionsforslag er mildt sagt løst i fugerne. Alligevel bliver partiet belønnet for, hvad vælgerne opfatter som sympatiske intentioner.
Men den vigtigste årsag til Socialdemokratiets succes ligger i, at partiet er slået ind på en strammere kurs i udlændingepolitikken.
For de blå partier er det helt afgørende at få håndteret denne udfordring i valgkampen.
Mette Frederiksens ny udlændingepolitik
Ved valget i 2015 kørte valgkampen skævt for Socialdemokratiet, så snart de blå partier gik i offensiven med stramninger i udlændingepolitikken.
Da Mette Frederiksen kom til efter valgnederlaget, gjorde hun op med partiets slappe udlændingelinje – ikke mindst tilskyndet af partiets gruppeformand Henrik Sass Larsen.
Denne drejning er ret enestående blandt de socialdemokratiske partier i Europa. De fleste af dem har holdt fast i den politisk korrekte linje og er blevet straffet for det af vælgerne.
Den ny kurs har givet fremgang for Socialdemokratiet herhjemme og øget rød bloks forspring.
Dansk Folkeparti fik en stor andel af de vælgere, der i 2015 forlod Socialdemokratiet i protest over udlændingepolitikken. Men i øjeblikket går strømmen den modsatte vej.
Den nye S-linje sender ganske vist nogle vælgere over til De Radikale og SF. Men den pris er Mette Frederiksen klar til at betale, så længe hun genvinder de mange vælgere, der skred hen over midten på grund af udlændingepolitikken.
Men for socialdemokraterne er det for tidligt at juble.
Andre spilleregler i valgkampen
Når valget bliver udskrevet, opstår der en ny situation.
Valgkampe foregår efter andre spilleregler end den daglige politik, og det kan skabe hastige forandringer i det politiske billede. Som det skete i 2015, da blå blok slog til i udlændingepolitikken.
Socialdemokratiets strammere udlændingekurs gør denne gang partiet mere modstandsdygtigt. Men der kan sagtens ske så meget i valgkampen, at læsset vælter for Mette Frederiksen.
Det afhænger i høj grad af Dansk Folkeparti.
Fælles interesser og indbyrdes opgør
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har udviklet et betydeligt samarbejde, fordi begge partier har set deres interesse i det.
Socialdemokratiet kan bruge samarbejdet til at presse især Venstre og til at gøre sig mindre afhængige af de røde partiers stemmer.
Dansk Folkeparti får helt nye muligheder for at blive partiet i midten, der kan samarbejde til begge sider – Venstre og Socialdemokratiet.
Denne fælles interesse hos de to partier vil efter alt at dømme også være der efter valget. Et betydeligt samarbejde er kommet for at blive.
Men i valgkampen har Kristian Thulesen Dahl brug for at gå mere i offensiven over for Mette Frederiksen. Det er hende, der fører, især fordi hun har trukket stemmer tilbage fra Dansk Folkeparti.
Sidste gang gik det galt for S
Et vigtigt våben for Thulesen Dahl vil være at slå på Mette Frederiksens fortsatte afhængighed af de røde partier. De skal hjælpe hende til magten, og hun vil også have brug for dem siden hen.
For Dansk Folkeparti vil det være oplagt at formulere en frygt for, hvad de røde partier kan presse Socialdemokratiet til i udlændingepolitikken. Thulesen Dahl har taget hul på denne offensiv, men der kommer sikkert langt mere.
Socialdemokratiet vil naturligvis afvise dette. Men Dansk Folkeparti kan minde om, at Socialdemokratiet efter valget i 2011 også bedyrede, at de Radikale ikke ville få afgørende indflydelse på en ny, socialdemokratisk ledet regering.
Det endte med, at Margrethe Vestager satte sig fuldstændig på regeringen.
Vise tænder
I formen vil dette opgør mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet sikkert foregå forholdsvis civiliseret. Men politisk kan det udvikle sig til et stort drama. Meget står på spil.
Kristian Thulesen Dahl har i høj grad været en partileder, der går efter forhandlinger og resultater. Her har han bygget videre på tiden under Pia Kjærsgaards ledelse.
Det har givet Dansk Folkeparti en konkret politisk indflydelse, som kun få indvandringskritiske partier i det vestlige Europa er i nærheden af.
Dette er en stor styrke, og partiet har al mulig grund til at holde fast i denne position.
Men der er også situationer, hvor man har brug for at vise tænder. Det gælder i høj grad for en valgkamp som den, der nu venter.
DF er ”sgu også sin egen”
En medvirkende årsag til Dansk Folkepartis tilbagegang i meningsmålingerne på det seneste kan være, at en del vælgere også gerne vil se partiet skrue bissen mere på og trække fronterne skarpere op, når man nærmer sig det store opgør ved valget.
Det gælder i øvrigt også i forhold til Venstre.
Dansk Folkeparti har til fulde demonstreret, at man kan og vil samarbejde bredt – med både Venstre og Socialdemokratiet.
Partiet vil nu have behov for at understrege, at man ”sgu også er sin egen”.