TV-duel ryster Mette Frederiksen – hendes forslag om tidlig pension kan ende som et mareridt

Mette Frederiksen, Socialdemokratiet og rød blok har ført stort i den senere tids meningsmålinger. Her i optakten til valgkampen har S-lederen i den grad set ud til at have kurs mod statsministerposten.

 

Men valgkampe er ikke så lette at forudsige. Pludselig kan et bestemt emne gribe fat og vende op og ned på det politiske billede.

 

Det fik man bekræftet i søndagens TV-duel på DR mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen.

 

Her kom Mette Frederiksen i store vanskeligheder, da studieværten stillede et simpelt spørgsmål til hende. Et spørgsmål vedrørende Socialdemokratiets udspil om tidlig pension for nedslidte grupper.

 

Lars Løkke var ikke sen til at bore i disse vanskeligheder.

 

Det endte med, at Mette Frederiksen, der kom ind i TV-studiet med en stærk vind i ryggen, kom ud igen i en noget forpjusket udgave.

 

Det simple spørgsmål

Det simple spørgsmål, som studievært Kåre Quist stillede, lød: ”Hvem skal det socialdemokratiske forslag om tidlig pension gælde for?”

 

Det var nok til at bringe Mette Frederiksen i gyngen.

 

Hidtil har Socialdemokratiet nemlig konsekvent undladt at sige præcist, hvem det er, der skal have ret til tidligere pension.

 

Man har nævnt en række forskellige grupper som mulige kandidater til en tidligere pensionering – fra sygeplejersker, over tømrere til slagteriarbejdere.

Læs også
Mette F. lægger ud med store løftebrud i udlændingepolitikken – vi får flere flygtninge

 

Dermed har mange grupper kunnet få det indtryk, at de ville blive omfattet af ordningen.

 

Men samtidig skal der ifølge Socialdemokratiet kun afsættes 3 mia. kr. til ordningen. Og det rækker ikke til særligt store grupper.

 

Svært at slippe helskindet igennem

Socialdemokratiet har tydeligvis satset på at føre valgkamp uden at blive præcis med hensyn til, hvem der skal have gavn af det ret beskedne beløb til en tidlig pensionering.

 

Til en start gik denne taktik rigtig godt. Forslaget om tidlig pensionering var utvivlsomt med til at give partiet et solidt løft i meningsmålingerne.

 

Men nu kommer så både journalister og politiske modstandere og beder om svar på, hvem der skal have glæde af det socialdemokratiske forslag.

 

Læs også
Mette Frederiksen satsede voldsomt og tabte – kaotiske tilstande hos de røde

Efter TV-debatten i går aftes vil socialdemokraterne givetvis tænke, så det knager, over, hvilket svar de vil give på det simple spørgsmål, som Kåre Quist stillede.

 

Men det bliver ekstremt svært for partiet at slippe helskindet igennem med et konkret svar.

 

Det rene rod

For det første har man skabt forhåbninger om tidlig pension i en lang række faggrupper, og disse forhåbninger kan man i mange tilfælde ikke indfri. Pengene rækker slet ikke.

 

For det andet har man ikke nogen klare kriterier for, hvordan man vil udvælge dem, der skal have ret til tidlig pension.

 

Man har mumlet lidt om, at retten til tidlig pension skal bero på, hvor længe folk har været på arbejdsmarkedet. Men det er ikke tænkt ordentligt igennem.

 

En bankansat kan for eksempel have været meget længe på arbejdsmarkedet, men er ikke nødvendigvis specielt nedslidt. Omvendt kan grupper med hårdt fysisk arbejde blive nedslidt på kortere tid.

Læs også
Regeringsforhandlingerne er ramt af store problemer – men Journalistisk Venstreparti prøver at hjælpe ’deres’ Mette

 

Det er det rene rod. Og det hænger sammen med, at Socialdemokratiet har slået sig op på, at den tidlige pension skal være en ret for bestemte grupper. Den skal ikke bero på en bedømmelse af den enkeltes situation og helbredstilstand, sådan som det er tilfældet med den nuværende seniorførtidspension.

 

Ligner en ’ommer’

Alle i bestemte grupper skal have ret til tidlig pension – sådan må man forstå forslaget.

 

Det betyder, at man personligt kan være ret nedslidt uden at kunne komme på tidlig pension – fordi man ikke tilhører en af de faggrupper, der skal have retten til tidlig pension.

 

Man kan for eksempel blive nedslidt, når man sidder på kontor. Men hvis man ikke har fået systemets stempel som nedslidt faggruppe, risikerer man at blive ladt i stikken.

 

Omvendt betyder det, at andre kan få den tidlige pension uden personligt at være specielt nedslidte – fordi de tilhører den ’rigtige’ faggruppe. Dette vil i øvrigt gøre ordningen ekstra dyr.

 

Læs også
De Radikale er hårde over for danskerne, men bløde over for indvandrerne – en farlig partner for Socialdemokratiet

Forslaget ligner i den grad en ’ommer’ for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Men her kommer så det sidste store problem for dem: De kan ikke slippe ud af det igen! Bordet fanger.

 

S-ledelse har fået noget at snakke om

De kan ikke komme ud nu og sige: For resten vil vi alligevel ikke give en ret til tidlig pension for hele faggrupper. Tidlig pensionering kan kun ske efter individuel vurdering.

 

De kan heller ikke komme ud og sige: Retten til tidlig pension skal kun gælde for meget få faggrupper, der har helt specielle problemer.

 

Forslaget om tidlig pension kan ende som et mareridt for Mette Frederiksen i valgkampen:

 

Hvis hun ikke præciserer, hvad ordningen går ud på, vil det give hende store problemer. Det vil hurtigt virke som noget lusk.

 

Men hvis hun præciserer, hvad ordningen går ud på, vil det også give hende store problemer. Mange af dem, som ikke kommer med på vognen, vil føle sig snydt.

Læs også
Mette F. har lagt udlændingepolitik frem – det vil gøre samarbejdet med de røde støttepartier sværere på fem punkter

 

I TV-duellen med Lars Løkke fik Mette Frederiksen en forsmag på, hvor galt det kan gå med det pensionsudspil, der i første omgang lignede et guldæg i valgkampen.

 

De har virkelig fået noget at snakke om i den socialdemokratiske ledelse.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…