Rygning resulterer i sygdom og forurening – dyrt for samfundet!

I gymnasiet havde jeg en ven, der røg, så jeg begyndte at ryge for hyggens skyld – og holdt først op, da jeg fik en anden ven, der ikke røg. Det er let at begynde, men det er hårdt at stoppe! To personer i min familie er døde af KOL – ca. 10 år før tiden og deres sidste år var svære – den ene måtte til sidst gå med iltflaske på ryggen. Med den viden, der findes i dag, bør ingen unge begynde at ryge:

 

  1. Rygning går ud over blodets kredsløb. Man mister ca. 15% af iltoptaget. Alle organer tager skade, og hjertet lider mest.
  2. Tjæren i cigaretterne kan give kræft i luftveje, mundhule, lunger, blærekræft m.m.
  3. Rygning giver hurtigere grå stær, tjæren kan få brunlige linser, så man ser verden gennem rullegardiner. Linsen bør udskiftes.
  4. Rygning giver ofte paradentose – flere er nødt til at få kunstige tænder.
  5. Sår gror langsommere sammen, så før en større operation bør rygere stoppe rygning 2-3 uger før operationen
  6. Rygning ødelægger hurtigere hudens elastiske fibre – kan betyde flere rynker.
  7. Rygning forurener luften med tjærelugt og partikler – passiv rygning for folk i nærheden.
  8. Rygere får ofte børn med mindre fødselsvægt og måske mindre udviklede børn.
  9. Man sparer mange penge ved ikke at ryge!

 

Cigaretskod forurener naturen og er en del af det plastikaffald, der forurener havene. Danmark og EU kunne gå i spidsen og enten forbyde filtercigaretter eller få tobaksfabrikanterne til at lave et filter af et materiale, der opløses og ikke forurener naturen. Man kan også bruge et cigaretrør.

 

Læs også: Influenza symptomer

 

Nogle politikere vil tage hensyn til ældre og mindre bemidlede, men de har også behov for at få begrænset deres rygning og få nogle bedre år til sidst, hvor de alligevel skal stoppe pga. astma eller KOL. Det er misforstået godhed at lade dem ryge mere. Prisen bør sættes væsentligt op!

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…