Filmanmeldelse: På op- og nedtur med Elton John

***** 5 stjerner ud af 6

 

ROCKETMAN hedder filmen om pianisten, sangeren og scenekunstneren Elton Johns optur, nedtur og tørlægning. Det er mildt sagt en historie, der udleverer såvel superstjernens alkohol- og stofmisbrug som de lidet flatterende sider af hans personlighed.  

 

  Ikke desto mindre har instruktøren Dexter Fletcher – med Elton Johns accept -skabt et musical-lignende værk, som hovedpersonen kan være godt tilfreds med.     

 

Handling

En mand i et spraglet udstyrsstykke, et fuglekostume, bevæger sig aggressivt frem igennem en lang gang – og maser sig ind i et stort værelse, hvor der sidder en gruppe mennesker i en stole-rundkreds. Manden viser sig at være Elton John (Taron Egerton), og rummet danner rammen om en seance for Anonyme Alkoholikere.

 

 Her fortæller Elton i tilbageblik sin historie, der dækker hans barndom fra lidt før 1960 og frem til 1990, hvor han kommer på afvænning. Eller rettere sagt: Han digter og pynter på sin beretning. Diverse flashbacks negerer imidlertid glansbilledet.  

 

Som dreng og ung mand er Reginald Dwight genert og tilbageholdende.  Han vokser op i en dysfunktionel familie, hvor hverken moderen eller faderen giver ham den kærlighed og bekræftelse, han higer efter. Kun hans bedstemor kerer sig om ham.  

 

  Besynderligt nok – for hvor kommer det fra? – viser han sig at være en gudsbenådet pianist, hvis talent ikke kan holdes under låg. Han kommer på musikakademiet og senere i kontakt med en sangskriver, der kan levere lige de tekster, Reginald har brug for.  Duoen får en kontrakt med en ambitiøs impresario, og karrieren begynder at rulle.

 

  Reginald bliver på kort tid forvandlet til fænomenet Elton John, der får kæmpe international succes og igen og igen topper hitlisterne. Millionerne vælter ind.

 

Så på overfladen tegner alt lyst, men Elton kæmper såvel med sin homoseksualitet som sine mindreværdsfølelser, der bliver holdt i skak af sprut og stoffer. Han glider stadig tættere på afgrunden og må på et tidspunkt gøre op med sig selv, om han vil fortsætte sin destruktive livsbane eller ændre kurs.  

 

En særdeles interessant portrætfilm

En række af Elton Johns klassikere, indspillet i Taron Egertons egne versioner, indgår som en rød tråd i en særdeles interessant portrætfilm.

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

 

  ”Rocketman” er værd at se af flere grunde. For det første fordi den blander genrerne på original vis:  Musical, dansefilm, psykologisk-realistisk drama, surrealisme (drømmesekvenser) og fantasy. For det andet demonstrerer filmen overbevisende – og rørende – den pris, der følger med at opnå mega-stjerne-status. Bag den glitrende, flamboyante showman-overflade gemmer der sig benhård business – og en enorm ensomhed.

 

Elton John har med ”Rocketman” fået ristet en rune, der ikke lægger fingrene imellem, men samtidig er en indfølende og solidarisk hyldest til en stor kunstner.

 

Længde: 121 minutter

  • Medvirkende: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden m.fl.  
  • Instruktør: Dexter Fletcher
  • Manus: Lee Hall
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: onsdag d. 29. maj 2019                                                                                       

  

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…