Lars Løkke Rasmussen har smidt en bombe her dagen før valget.
Han ønsker nu at få samlet et bredt flertal hen over midten, som kan stå bag en ny regering.
Dermed tager han tråden op fra den bog, som han offentliggjorde i starten af valgkampen. Dengang lancerede han ideen om en SV-regering med den begrundelse, at de store partier skulle gøre sig uafhængige af både ”den yderste højrefløj” og ”den yderste venstrefløj”.
Men nu taler han om en bredere regering end bare S og V. Han holder det svævende, hvem der skulle med i den. Men han synes i hvert fald at have De Radikale i tankerne.
Overraskende radikal melding
Her har han hentet inspiration fra en overraskende melding, som Jyllands-Posten kunne bringe tirsdag morgen:
Næstformanden i den radikale folketingsgruppe, Martin Lidegaard, slog til lyd for en regering over midten, der omfattede både Socialdemokratiet og Venstre. Han føjede til, at De Radikale skulle være parate til enten at indgå i en sådan regering eller være parlamentarisk grundlag for den.
Dermed skulle De Radikale igen blive partiet i midten, der kan samarbejde med både Socialdemokratiet og Venstre (eller VK).
Den radikale leder Morten Østergaard har helt givet været indforstået med Lidegaards betragtninger. Han frygter, at hans parti kan blive mast, hvis Mette Frederiksen danner en S-regering arm i arm med venstrefløjen.
Kold skulder fra De Radikale
Løkke prøver på den måde at slå en klo i De Radikale i et forsøg på at holde sig ved magten.
Men Martin Lidegaards melding onsdag morgen var først og fremmest et led i at presse Mette Frederiksen til indrømmelser. Den var absolut ikke et forsøg på at hjælpe Løkke til at holde fast i magten.
Morten Østergaard har da også givet Løkkes planer en kold skulder.
Løkkes invitation til bredt samarbejde står således tilbage som en temmelig desperat handling.
Noget tyder på, at han ikke får andet ud af det end at slå revner i blå blok.
Negative reaktioner fra blå partier
Liberal Alliances Anders Samuelsen tager kraftigt afstand.
Den konservative leder Søren Pape Poulsen gør det samme med bemærkninger om, at opgaven efter et eventuelt valgnederlag består i at bygge blå blok op til fornyet styrke – og altså ikke at lave vage planer om samarbejde over midten.
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl gør det klart, at han er med på et bredt samarbejde. Men det skal bestå af Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Han fejer enhver alliance med De Radikale af bordet. Tro da pokker: De Radikale er Dansk Folkepartis absolutte modpol.
Løkke vil ikke gå af
Måske risikerer Løkke med sin invitation til De Radikale ligefrem at udløse et oprør i Venstres egne rækker, fordi det hele smager for meget af overgivelse.
Løkke har ikke tænkt sig at gå af som statsminister i første omgang. Han vil prøve at blive hængende, så han kan selv kan sondere muligheden for at danne en bred regering.
Men det er efter alt at dømme en illusion. Løkke får næppe muligheden for at sondere ret meget.
Enten vinder blå blok valget, hvilket vil være noget af en sensation på baggrund af meningsmålingerne.
Eller også vinder rød blok. Og så skal de blå partier smøge ærmerne op og styrke deres indbyrdes samarbejde, så de kan genvinde regeringsmagten ved først givne lejlighed.
Skal næppe regne med større velvilje blandt blå vælgere
Måske håber Løkke lidt på, at vælgerne i morgen belønner ham for at slå på det brede samarbejde.
Men når realiteten er, at han specielt taler om samarbejde med De Radikale af alle partier, skal han næppe regne med større velvilje blandt de vælgere, der kunne overveje at stemme blåt.