Knive i luften, i halsen – og i ryggen: En spændende og sjov krimi med morale  

 

***** 5 stjerner ud af 6 

 

KNIVES OUT – VAR DET MORD? Sådan lyder den fængende titel på en krimi af den amerikanske instruktør Rian Johnson (født 1973), der på sit CV også kan skrive ”Brick”, ”Looper” og ”Star Wars: The Last Jedi.” 

 

I denne ombæring byder han på et drabsmysterie, der tydeligvis er inspireret af den berømte engelske krimiforfatter Agatha Christie og hendes mordplots, hvor alle på skift kommer under mistanke for at være den skyldige.  

 

Handling
Den kendte og succesfulde krimiforfatter Harlan Thrombey (Christopher Plummer) bliver fundet død på sit arbejdsværelse morgenen efter han har fejret sin 85-års-fødseldag med hele familien. 

 

Et mystisk dødsfald, da Harlan alderen til trods forekom kernesund. Hans mor lever da også stadig i bedste velgående, så generne må være gode. 

 

To politifolk kommer til stede i det store og aparte indrettede palæ med skjulte rum, hemmelige vinduer og knirkende trapper, og de går straks i gang med at afhøre de enkelte familiemedlemmer og husets personale. Alle lader til at have noget at skjule. 

 

I første omgang som passiv iagttager i baggrunden, i anden i en central rolle som leder af afhøringerne optræder den skarpe, årvågne og selvsikre privatdetektiv Benoit Blanc (Daniel Craig). Hvem der har hyret ham, vides ikke, og det er ikke den eneste gåde, der skal løses. Harlans død viser sig nemlig at være filtret ind i et net af løgne, hvor intet er, hvad det umiddelbart ser ud til. 

 

Vil det lykkes Benoit Blanc at finde frem til sandheden? 

 

En spændende, sjov og fornøjelig krimi med et moralsk budskab
”Knives Out – var det mord?” er befolket med en række stjerneskuespillere, og krimikomedien – det må være den rette genrebetegnelse – er både spændende, sjov og fornøjelig. Med et moralsk budskab bundet i halen, ikke at forglemme. 

 

Historien bliver oprullet i en række flashbacks fra nutidsplanet, og plottet er virkeligt godt skruet sammen. Om end man (jeg!) lige skal vænne sig til at have James Bond / Daniel Craig i hovedrollen som en yngre og anelse mindre excentrisk udgave af Hercule Poirot. 

 

Også i forhold til denne film har jeg vaklet mellem fire og fem stjerner, men det bliver til fem, fordi publikum bliver holdt i ånde indtil sidste sekund.   

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

 

Eftersom en så stor del af underholdningsværdien ligger i spændingsmomentet (hvem-er-morderen?), kan jeg imidlertid blive i tvivl om filmen ’holder’ ved / kan holde til et gensyn, nu med viden om hvem de(n) skyldige er? 

 

Men tvivlen skal komme ”Knives Out- var det mord?” til gode, så fem stjerner ud af seks bliver facit.   

 

Længde: 130 minutter 

  • Medvirkende: Daniel Craig, Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon m.fl. 
  • Instruktør: Rian Johnson 
  • Manus: Rian Johnson 
  • Premieredato: torsdag d. 5. december                                       

   

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…