Mette F. har lagt udlændingepolitik frem – det vil gøre samarbejdet med de røde støttepartier sværere på fem punkter

Socialdemokratiet fremlagde fredag den ”Helhedsplan for dansk udlændingepolitik”, som partiet går til valg på.

 

Planen består mest af velkendte forslag. Den bekræfter, at partiet denne gang går til valg på en klart strammere kurs i udlændingepolitikken end ved sidste valg i 2015.

 

Denne kurs har været afgørende for, at Socialdemokratiet har fået voksende opbakning fra vælgerne.

 

Til gengæld skaber den store vanskeligheder for partiet i forhold til resten af rød blok: De Radikale, SF og Enhedslisten.

 

’Afbud’ fra Thulesen Dahl

Mette Frederiksen havde regnet med, at hun kunne føre udlændingepolitik sammen med Dansk Folkeparti – udenom de røde partier. Men den strategi er brudt sammen. Dansk Folkepartis tilbagegang i meningsmålingerne har fået Kristian Thulesen Dahl til at bakke ud.

 

Dermed sender han et signal om, at Dansk Folkeparti vil profilere sig stærkere over for Socialdemokratiet i udlændingepolitikken.

 

Mette Frederiksen vil utvivlsomt stadig søge samarbejde om udlændingepolitikken med DF og de andre blå partier, hvis hun vinder valget.

 

Men med Dansk Folkeparti i problemer, begynder de andre røde partier at spille med musklerne. Det kan sende Mette Frederiksen ud i alvorlige problemer.

 

Her og nu tales der specielt om ballade i rød blok, når det gælder sociale ydelser til flygtninge. Men faktisk tegner der sig en stribe punkter, hvor Mette Frederiksen kan få bøvl med sine røde venner.

 

Sociale ydelser til flygtninge

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

Blå blok har indført den lavere integrationsydelse, loftet over kontanthjælpen og den såkaldte 225 timers regel, der stiller minimumskrav til arbejdsindsatsen for flygtninge på offentlige ydelser.

 

Mette Frederiksen skal ikke nyde noget af at slække på disse ting før valget. Det kunne koste stemmer.

 

I stedet prøver hun at sparke emnet til hjørnespark ved at tale om, at der skal nedsættes en ”ydelseskommission”. På baggrund af dens udspil vil en S-regering tage endelig stilling.

 

Men hun er under meget hårdt pres fra de andre røde partier for at gennemføre lempelser i flygtninges sociale ydelser.

 

Og det er langt fra det eneste problem, som hun er konfronteret med.

 

Stadig flere med muslimsk baggrund

Under en eventuel S-regering vil mennesker med ikke-vestlig indvandrerbaggrund udgøre en stadig større andel af den danske befolkning.

Læs også
Mette F. lægger ud med store løftebrud i udlændingepolitikken – vi får flere flygtninge

 

Politikerne taler stort set kun om tilstrømningen til landet, som det er lykkedes at få bragt ned. Men indvandrerbefolkningen føder langt flere børn end danskerne, især fordi den er yngre.

 

En stor del af denne befolkning vil være muslimer. Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, skal hun således håndtere den enorme udfordring, at Danmark bliver mere og mere muslimsk.

 

Det synes den radikale Morten Østergaard eller Pernille Skipper fra Enhedslisten ikke at betragte som noget problem. Men det gør mange socialdemokratiske vælgere.

 

Grænsekontrol

Mette Frederiksen har ingen løsning på dette problem. Men skal hun overhovedet dæmpe det, kræver det en endnu strammere styring af, hvem og hvor mange der kommer til landet som asylansøgere.

 

Socialdemokratiets forslag om, at asylansøgninger skal behandles i et særligt modtagecenter uden for Europa, vil ikke hjælpe meget i den forbindelse.

 

Læs også
Mette Frederiksen satsede voldsomt og tabte – kaotiske tilstande hos de røde

Der kan være god mening i et sådant forslag – både Dansk Folkeparti og Venstre har foreslået noget lignende. Problemet er bare, at ingen lande har tilbudt at huse et sådant center. Asylansøgerne vil stadig komme til Danmark.

 

Nogle vil blive, fordi de får lov til det (asyl). En del vil blive illegalt. Skal dette holdes nede, kræver det stærk grænsekontrol. Men intet tyder på, at de røde partier vil være med til det. Så også her bliver der ballade.

 

De skal hjem, når der bliver fred

Socialdemokratiet har tilsluttet sig Dansk Folkepartis tanke om et ’paradigmeskift’: Krigsflygtninge skal rejse tilbage til hjemlandet, når forholdene dér er fredelige nok til det.

 

Men det møder modstand fra de andre partier i rød blok. Især De Radikale. Morten Østergaard lyder, som om han er parat til at beholde dem alle sammen i Danmark.

 

For ham drejer det sig om arbejdskraft – ikke om dansk kultur og dansk sammenhængskraft.

 

Sjælsmark

Læs også
Regeringsforhandlingerne er ramt af store problemer – men Journalistisk Venstreparti prøver at hjælpe ’deres’ Mette

Endelig er der rav i rød blok på endnu et spørgsmål:

 

Danmark har et stort problem med afviste asylansøgere, der nægter at rejse frivilligt hjem. Og når de nægter dette, afviser deres hjemland også at tage imod dem. På et seneste har der været megen debat om familier på udrejsecenter Sjælsmark i den forbindelse.

 

De vil ikke rejse hjem. Den blå regering med udlændingeminister Inger Støjberg i spidsen lagde derfor den linje, at de ikke skulle animeres til at blive hængende i Danmark og få sig en hverdag på Sjælsmark.

 

Men alle Mette Frederiksens røde venner har gjort det til en mærkesag, at de skal have bedre forhold på centeret, så de kan leve der.

 

Socialdemokratiets helhedsplan taler lidt om, at de ikke skal kunne ”modarbejde sig til et ophold”. Men det har Morten Østergaard, Pernille Skipper og Pia Olsen Dyhr en helt anden mening om.

 

Hvis de røde vinder valget, kommer Mette Frederiksen under voldsomt pres fra vennerne.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…