Ny film: Hollywood med Tarantino-briller – vold og humor

***** 5 stjerner ud af 6 

 

Jeg er som så mange andre fascineret af den amerikanske manuskriptforfatter og skuespiller  Quentin Tarantinos (født 1963) film: Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1997) Inglourious Basterds (2009),  Django Unchained (2013) for nu at nævne mine favoritter. Seneste skud på stammen er ONCE UPON A TIME … IN HOLLYWOOD – en titel der selvfølgelig associerer til  den berømte spaghetti-western “Once Upon a Time in the West instrueret af Sergio Leone. 

 

Western-genren er da også et centralt tema i denne film, der har Hollywood-filmbranchen som omdrejningspunkt.

 

Handling
Året er 1969 og stedet Los Angeles. Den store tv-stjerne Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) er på vej ned ad karrierestigen og kan ikke rigtigt finde ud af, hvad hans næste træk skal være. Selvværdet er i bund, og han lever slet ikke op til sine egne forventninger. Så noget skal ske, hvis han ikke skal opgive sit luksuriøse liv på en fashionabel adresse, der i øvrigt er nabomatrikel til Roman Polanski og Sharon Tate.

 


  Rick bliver mere og mere alkoholiseret og har da også mistet kørekortet på den konto. Desuden ryger han for meget, så helbredsmæssigt går det ned ad bakke. 

   

Til alt held har Rick et fast anker i tilværelsen i skikkelse af hans stuntmand Cliff Booth (Brad Pitt). Det vil sige – det kniber også for Cliff, der ikke mere får arbejdsopgaver inden for sin profession. Han har nemlig opbygget et renommé som ’bad guy’, men al den arbejdsløse tid kan så passende udfyldes med at agere privatchauffør, handyman og sjælesørger for Rick. 

 

  Begge forsøger de at navigere i en filmbranche, der er i gang med at ændre sig, og begge må de finde nye veje, nu de gamle roller ikke mere slår til. 

 

Tarantino laver aldrig en dårlig film

”Once Upon a Time … in HOLLYWOD” er meget lang – og også for lang. Men Tarantino laver aldrig en dårlig film, og hans karakteristik af et Hollywood i forandring – med hippie-kulturen og Vietnam-krigen som bagtæppe – er spækket med interessante scener og stjerneskuespillere, der leverer varen. 

 

  Manuskriptet, som Tarantino også har begået, er sine steder lidt tynde i papirerne, og derfor er denne film heller ikke på højde med fx ”Django Unchained”. Men flot – og undertiden tankevækkende – underholdning er det, fordi Tarantino som altid er original i sin fortælleteknik og klipning og vældigt ferm til at opbygge ’suspense’. 

 

   Tarantinos signatur kommer ikke mindst til udtryk i de stærkt voldelige scener krydret med humor. På skrift forekommer denne kombination absurd, men på lærredet fungerer det umage par.  

 

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Længde: 2 timer og 41 minutter 

  • Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino m.fl. 
  • Instruktør: Quentin Tarantino 
  • Manus: Quentin Tarantino 
  • Censur: Tilladt over 15 år 
  • Premieredato: torsdag d. 15. august                                                                                   

        

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…