Filmanmeldelse: En kvindelig super-superhelt

**** 4 stjerner ud af 6

 

Det amerikansk ejede Marvel Comics udgiver tegneserier, der danner baggrund for en række film om berømte superhelte såsom Spider-Man, X-men, De Fantastiske Fire og Captain America. I dag er Marvel en af verdens største tegneserievirksomheder og med mere end 5000 forskellige figurer skabt siden 1939 tales der ligefrem om Marvel-universet.

 

I denne radikalfeministiske, identitets-politiske, metoo-tid er jordbunden selvfølgelig gødet for en kvindelig superhelt, hvis kræfter er så gigantiske, at hun giver alle tidligere mandlige superhelte baghjul. CAPTAIN MARVEL hedder film nr. 21 i rækken af helteskildringer, der genremæssigt kan placeres som en blanding af action, science fiction, eventyr og stjernekrig tilsat Hollywoods moralske kompas anno 2019.  

 

Handling
Hovedpersonen er rumvæsenet Vers (Brie Larson) hjemmehørende på Kree, hvor den unge kvinde er i gang med at blive uddannet som kriger. En krig er nemlig i gang mellem to galaktiske racer i kosmos, og fjenden er de såkaldte Skrulls.

 

Efter en mislykket mission på en anden planet nødlander Vers på planeten Jorden. Tiden er 1995. Her er hun straks nødt til at tage sine superkræfter i brug og bliver i sin kamp for endegyldigt at standse al krig assisteret af Shield-agenten Nick Fury (Samuel L. Jackson).

 

I glimt forstår Vers, at hun også har haft et andet liv som jordboeren Carol Danvers. Carol er som barn og ung en fandenivoldsk, ukontrollerbar drengepige, der hele tiden overskrider grænser for, hvad en kvinde kan gøre og klare. Hun ender da også med at blive uddannet officer og testpilot i luftvåbnet.

 

Dobbelt-identiteten som menneske og super-helt(inde) bliver skridt for skridt afsløret i takt med Vers / Carols voksende erkendelse af hendes sande jeg – parret med en gryende forståelse af, hvem der er venner, og hvem der er ’fjenden’/fjenderne i universet.    

 

Et billedorgie af special effects
Filmen er et billedorgie af special effects og værd at se alene for deres skyld. Alle sejl er sat til på både lyd- og billedside, og rulleteksterne tager da også så lang tid at afvikle, at man næppe tror sine egne øjne. Hundredvis af mennesker har været involveret i produktet.  

 

At hovedrollerne er besat med velspillende stjerneskuespillere, og at manus er krydret med humor, tæller også på den absolutte plusside. Det samme gør fortælleteknikken, der med en velvalgt komposition og klipning mellem nutids- og fortidsplan langsomt får de mange brikker i puslespillet til at falde på plads. ”Captain Marvel” er ganske enkelt god underholdning.
  Især hvis man kan abstrahere fra de obligate sentimentale sødsuppe-scener, der er et af Hollywood-filmenes trælse varemærker, samt den politisk-ideologiske korrekthed, der gennemsyrer såvel personfremstilling som værdihierarki.  
  Postulaterne må her forblive påstande, da en udfoldet argumentation vil fungere som ’spoilers’ for potentielle biografgængere.  

 

Længde: 124 minutter

  • Medvirkende: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law, Annette Bening m.fl.
  • Instruktør: Anna Boden og Ryan Fleck
  • Manus: Geneva Robertson-Dworet, Nicole Perlman m.fl.  
  • Premieredato: onsdag d. 6. 3.19

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…