Filmanmeldelse – EN SPIONS BEKENDELSER: Når dilemmaer destruerer

***** 5 stjerner ud af 6

 

EN SPIONS BEKENDELSER er originaltitlen ”Red Joan” blevet oversat til. Så er hovedtemaet mere end antydet.  

 

Instruktøren hedder Trevor Nunn (født 1940), og navnet er værd at lægge mærke til. Trevor Nunn arbejdede hos The Royal Shakespeare Company i 18 år som kunstnerisk leder, hvor han stod i spidsen for over 30 produktioner.

 

Siden blev han leder af Nationalteatret og har også instrueret flere tv-serier og tv-film baseret på Shakespeares skuespil.

 

Nu er han i sin høje alder aktuel med ”En spions bekendelser” baseret på den sande historie om ’The Granny Spy’, der som 87-årig blev afsløret som KGB-informant i 1999.

 

Handling

Joan Stanley (Judi Dench) er pensionist og nyder tilværelsen med hus og have i en hyggelig, engelsk landsby.

 

En dag er freden forbi. Den britiske efterretningstjeneste, MI5, banker på døren og arresterer hende. Derpå går en række afhøringer i gang, for Joan er blevet afhentet, fordi der foreligger stærke beviser på, at hun i sine unge dage har ageret som spion.

 

I 1930’erne bliver Joan (Sophie Cookson) optaget som fysikstuderende på Cambridge University. Igennem en kvindelig medstuderende får hun kontakt med kommunistiske kredse og møder her den karismatiske, russiske sabotør, Leo (Tom Hughes).  Hun forelsker sig i ham og kan ikke undgå at blive påvirket af hans politiske holdninger.

 

    Leo vil overbevise Joan om, at verden vil blive et bedre sted, hvis den kan opretholde en magtbalance, hvor der ikke er én dominerende supermagt. Da Joan får job på et atomforskningscenter, står hun over for et pinefuldt dilemma: Skal hun forråde sit land eller dele informationer i en højeres sags tjeneste?

 

Filmen kalder på et gensyn

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

Filmen lægger ud på nutidsplanet, og så oprulles hele forhistorien i tilbageblik.  Når Joan bliver stillet spørgsmål i forhørslokalet, går erindringsprocessen i gang, og skridt for skridt afdækkes begivenhedsforløbet fra det første møde med Leo frem til den dramatiske afslutning på deres forhold.

  

Krydsklipningen mellem de to planer fungerer overraskende godt, og det lykkes for ”En spions bekendelser” nuanceret at få formidlet den konflikt, Joan står i. Rationalitet og følelser, idealer og virkelighed, strides med hinanden i en verden, der netop viser sig ikke være sort-hvid. I udgangspunktet ædle motiver og idealistiske handlinger grågrumses, når de viser sig at have ødelæggende konsekvenser.

 

Filmen kalder på et gensyn, fordi den virkeligt sætter tanker i gang og udvider perspektivet. Dermed adskiller den sig fra de fleste moderne film, hvor der er langt imellem snapsene i form af tankevækkende underholdning.   

 

Længde: 101 minutter

  • Medvirkende: Judy Dench, Sophie Cookson, Tom Hughes m.fl.
  • Instruktør:  Trevor Nunn
  • Manus: Lindsay Shapero
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: torsdag d. 16.5.19                                                                                      

   

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…