Filmanmeldelse: Amy eller Tigist?  – en adoptionshistorie

Foto: PR

**** 4 stjerner ud af 6

 

Katrine W. Kjær er dokumentarinstruktør og kendt for filmen ”Adoptionens pris” (2012).

  

Den handler om den 4-årige Masho og hendes 2-årige lillebror, der bliver bortadopteret fra Etiopien til en familie i Holbæk. Projektet går mildest talt ikke godt. Masho kan ikke falde til, fordi tilknytningen mellem barn og adoptionsforældre mislykkes, og hun ender med at blive sendt på børnehjem.

 

At sagen så langt fra er et enkeltstående skræktilfælde dokumenteres af en række andre adoptionseksempler. Et af dem har Katrine W. Kjær valgt at lave nok en film om og givet den titlen ”Amys vilje”.  

 

Historien

Den etiopiske pige, Tigist, bliver sammen med sin lillesøster bortadopteret. Den åbenbart enlige og fattige mor til flere børn er syg og skønner, at det er bedre for de to døtre at komme til Danmark. Adoptionsbureauet har lovet hende, at hun kan bibeholde en kontakt til børnene. Det løfte skal vise sig ikke at holde vand.

 

De officielle oplysninger lyder på, at Tigist er 6 år gammel, men i virkeligheden er hun 10 og har altså haft de første 10 år af sit liv i hjemlandet. Da hun kommer til Danmark mister hun ikke bare sin familie, men også sit navn: Hendes adoptivforældre insisterer på at kalde hende Amy.

 

Det går helt galt. Amy flytter og kommer i stedet i pleje hos en anden familie, hvorfra hun imidlertid bliver tvangsfjernet – meget mod sin vilje. Årsagerne fortaber sig i tågerne, men den nye og meget kærlige plejemor antyder, at myndighederne er af den opfattelse, at Amy vil være i bedre hænder hos professionelle pædagoger.

  

Tvangsfjernelsen antager imidlertid så dramatiske dimensioner, at ombudsmanden går ind i sagen med det resultat, at Amy får lov til at komme tilbage til plejefamilien.

 

Amy lider imidlertid fortsat, fordi hun længes så frygteligt efter sin oprindelige familie i Etiopien: Sin mor, morfar og ikke mindst søster Beti.

  

Filmen følger Amys kamp for at få adoptionen ophævet, så hun kan rejse hjem til Etiopien. Da der falder afslag, beslutter hun sig for alligevel at tage tilbage. Amy har en stærk vilje.

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

 

Vigtige temaer på spil

Der er vigtige temaer og problemstillinger på spil: Har adopterede børn rettigheder? Hvad gør vi som samfund, når en adoption mislykkes totalt?  Kan borgere i mere velstillede lande tillade sig at påføre børn fra andre og materielt fattigere kulturer en livslang splittelse – ofte i godhedens navn? Hvorfor kan et adoptivbarn ikke få lov til at beholde sit eget navn?

 

Svaret på det sidste spørgsmål er velkendt: Båndet skal kappes til barnets biologiske forældre for at sikre en bedre følelsesmæssig tilknytning til adoptivforældrene. 

 

Vurdering
”Amys vilje” er en interessant og bevægende dokumentar om et barn, der kommer i klemme i systemerne og bliver kastebold. Kun en sten ville ikke lade sige røre.  Ikke desto mindre sidder i hvert fald jeg tilbage med flere ubesvarede spørgsmål:

 

  • Hvordan kan en 10-årig blive ’forvandlet’ til en 6-årig uden svindel fra de etiopiske myndigheders side samt manglende kontrol hos de danske adoptionsmyndigheder?  
  • Hvor er far / fædrene til de mange børn, som moderen ikke har været i stand til at tage sig af?
  • Hvorfor føde så mange børn, når man ikke kan tage sig af dem? Er der slet ikke noget, der hedder personligt ansvar?
  • Hvor meget har instruktøren instrueret Amy? Og de andre medvirkende? Fx lyder flere af Amys replikker ikke helt som hendes egne mundrette.

 

Disse gråzoner skal imidlertid ikke skygge for, at ”Amys vilje” meget stærkt får formidlet, at adoption kan være et minefelt. Og at det kan gå rigtigt, rigtigt galt for en større eller mindre del af de børn, der enten skal bidrage til at virkeliggøre forestillingen om en lykkelig kernefamilie med far-mor-og-børn eller fuldende fx en enlig karrierekvindes realiseringsbehov.   

 

I dag

Amy er i dag officielt 18 år og flytter frem og tilbage mellem Danmark og Etiopien. Hendes adoption er ophævet i Etiopien.

Læs også
TV2 afslører politiskandale – men holder hånden over Mette Frederiksens rolle

 

Instruktøren skal have lov til at få det sidste ord, fordi de sætter den aktuelle migration i perspektiv og understreger kulturens betydning for identitetsdannelsen:

 

“Igennem de 5 år, hvor jeg har fulgt Amy, er det mere og mere gået op for mig, hvor vigtig vores kulturelle tilknytning er, når vi formes som mennesker.”

 

Længde: 55 minutter

  • Instruktør: Katrine W. Kjær
  • Premieredato: torsdag d. 24. januar på TV2

 

Se trailer her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…